Chandigarh: ile Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD), kuzey Hindistan’da “normalin üzerinde” sıcaklıklara sahip kavurucu bir yaz öngörüsü, Punjab’daki buğday verimini arka arkaya ikinci yıl tehdit edebilir.
Geçen yıl, Mart ayında yükselen cıva, ülkenin Punjab, Haryana ve Uttar Pradesh’ten oluşan ‘gıda kasesindeki’ buğday mahsulü veriminde tahminen %10-%35’lik bir azalmaya neden olmuştu.
Ludhiana merkezli Punjab Ziraat Üniversitesi’nde (PAU) iklim değişikliği ve tarımsal meteoroloji bölümü başkanı Pavneet Kaur Kingra, TOI’ye Mart ayında sıcaklıkların 30°C’nin üzerinde kalması durumunda bunun çiftçiler için bir endişe kaynağı haline geleceğini söyledi. “Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak trendlere bağlı. Yükselen cıva da tanelerin buruşmasına neden olur” dedi.
“Geçen yıl da sıcaklıklar normalin üzerine çıkarak rekoltenin düşmesine neden oldu. Koşullar şimdiye kadar karışık ve hava tahminini zorlaştırdı. Son günlerde sıcaklık tablosunda dalgalanmalar gördük. Çiftçiler üzerindeki etki büyüklüğüne bağlı olacak Bu ayki sıcaklık artışının yüzdesi” dedi.
Pencap Tarım Departmanı, çiftçilere virüsle nasıl başa çıkacaklarına dair ipuçları vermek için kamplar düzenlemeye başladı. sıcak hava dalgası. Eyaletin Gurdaspur ilçesinde Tarım Şefi olan Kirpal Singh şunları söyledi: “Çiftçilere hafif sulama uygulamalarını ve mahsule biraz nem katmak için Potasyum Nitrat (13045) püskürtmelerini tavsiye ediyoruz. Ancak, buğday mahsulünün genel verimi üzerinde herhangi bir etkiyi tahmin etmek için henüz çok erken. Dün Pencap’ın bazı bölgelerinde biraz yağmur yağdı ve bu, sıcaklığın düşmesine neden oldu. Genellikle Mart ayının ilk haftasında yağmur yağar ve ondan sonraki dönem çok önemli hale gelir. Ayrıca geçen yıl bölgedeki yüksek sıcaklıklardan dolayı buğday rekoltesinde de etkisi oldu.”
BKU lideri Harinder Singh Lakhowal, mahsul verimindeki olası düşüşün yanı sıra tahıl küçülmesinin de bir endişe kaynağı olduğunu ve eyalet hükümetinin 2023-24 bütçesinde mahsul kaybı için çiftçiler için bir paket açıklaması gerektiğini söyledi.
“Yetiştiriciler, geçen sezon olduğu gibi rekoltenin yüzde 15-20 düşeceğinden endişe ediyor. Ani sıcaklık değişimleri oluyor ve Mart’ta yaz geliyor. Hafif sulama gibi adımlar işe yaramıyor ve çiftçiler hep böyle tahminlerde bulunuyor. ısı” dedi.
2021-22’de ülkenin gıda rezervlerine %31 buğday ve %21 pirinç katkıda bulundu, ancak çoğu eyalet küresel buğday fiyatlarındaki artış nedeniyle hükümetin buğday alımlarında ciddi bir düşüşe tanık oldu. Coğrafi olarak Pencap, 50.33 lakh hektarlık bir alana sahiptir ve bunun 41.27 lakh hektarı tarım için kullanılmaktadır.
Meteoroloji Dairesi raporuna göre, Mart-Mayıs dönemi için ülke çapında bir sıcak hava dalgası tahmini, Kuzeybatı ve Orta Hindistan’ın birçok bölgesinde bir sıcak hava dalgasının meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. “Hava koşulları çok düzensiz hale geldi ve cıva aniden yükseliyor. Yerel tarım yetkililerinin tavsiyesi üzerine buğday hasadı ile ilgilenmek için çalışıyoruz, ancak Mart ayında tahıl oluşumu aşamasında aşırı sıcaklık olursa kayıplarımız olur. Patiala’daki Dittupur köyünden bir çiftçi olan Kulbir Singh, “İklim değişikliği, tarımı giderek daha güvensiz bir mesleğe dönüştürüyor” diyor.
Tarım uzmanları, 2016 ile 2020 arasında Pencap’ta buğday veriminin 2016 ile 2020 arasında her yıl dönüm başına 50 kentili aştığına dikkat çekiyor. Ancak 2021’de hektar başına 48 kental’a ve 2022’de hektar başına 43 kental’a düştü.