Allah Kötülük Yaratır Mı ?

Sude

New member
Allah Kötülük Yaratır mı? – Forumdaşların Beyin Jimnastiği Kulübüne Hoşgeldiniz!

Selam millet! 🌞

Sabah kahvemi içerken düşünüyordum (evet, düşünmek hâlâ tehlikeli bir aktivite). Akşamdan beri internette “Allah kötülük yaratır mı?” tartışmaları arasında kaybolmuşum. Kimisi “Evet, sınamak için yaratır!” diyor, kimisi “Hayır, insan yapar o kötülüğü!” diye parmak sallıyor. Ben de düşündüm ki, madem forumdayız, biraz eğlenelim, biraz da kafa yoralım. Çünkü ciddi meseleleri konuşmanın en güzel yolu, araya biraz mizah serpiştirmektir. Yoksa akşam hepimiz “varlık problemi” depresyonuna gireriz.

---

1. Kadın-Erkek Farkı: Kötülüğe Yaklaşım Biçimleri

Şimdi itiraf edelim: bir konuda iki insan arasında görüş farkı varsa, bunlardan biri erkektir, diğeri kadındır. 😄

Bir erkek kötülükle karşılaşırsa ne yapar?

“Tamam kardeşim, olayı analiz ettim. Kötülük şöyle çalışıyor: neden-sonuç ilişkisi var. Bunu çözmek için üç stratejik adım atacağım!”

Erkekler kötülüğe Excel tablosu açar gibi yaklaşır. “Kötülüğün kök nedenini” bulup, onu sistemden silmeye çalışırlar. Bir çeşit ruhsal yazılım mühendisi gibi…

Kadınlara gelince…

Bir kadın kötülükle karşılaşınca önce empati radarını açar: “Yahu kim bilir o kötülüğü yapan ne yaşadı da öyle oldu?”

Sonra arkadaşına mesaj atar: “Kız sence ben mi haklıyım o mu?”

Ve en sonunda sonuç cümlesi gelir: “Allah affetsin ama ben de affetmeyeceğim!”

İşte burada ilahi adaletle insani duygular kafa kafaya çarpışır. Erkek, “nasıl çözeriz?” derken, kadın “nasıl hissederiz?” diye sorar. Bu yüzden Allah kötülük yaratır mı sorusu, aslında erkekler için bir denklem, kadınlar için bir duygu selidir.

---

2. Kötülüğün Kaynağı: Allah mı, Wi-Fi mi?

Forumdaşlar, dürüst olalım: Bugün kötülüğün çoğu Wi-Fi kaynaklı.

Bir tweet görüyoruz, altına biri “saçma” yazıyor… bam! İçimizdeki kötülük butonu aktifleşiyor.

Yani kötülüğü bazen Allah değil, 5G sinyalleri yaratıyor gibi.

Ama dini açıdan baktığımızda mesele daha derin. Eğer Allah her şeyi yarattıysa, kötülük de O’nun izniyle var olmalı.

Fakat burada bir stratejik detay var (bakın erkek kısmı hemen stratejiye geçti): Allah kötülüğü “yapmak için” değil, “sınamak için” yaratıyor. Yani kötülük, sınavın zorluğu gibi bir şey. Matematikte de kolay soru olsa hepimiz profesör olurduk.

Kadınlar burada devreye giriyor ve şöyle diyor: “Ama neden acı çekiyoruz o zaman?”

İşte o noktada empati çakraları açılıyor. Kötülük, iyiliğin anlam kazanması için var diyoruz ama… yine de içimiz burkuluyor. Tıpkı dizilerde en sevdiğimiz karakter ölünce “yok artık senarist!” dememiz gibi.

---

3. Şeytan’ın PR Çalışmaları

Düşünsenize, Allah iyiliği yaratıyor, güzelliği yaratıyor, sonra diyor ki: “Bir de özgür irade vereyim.”

Ve tam o sırada Şeytan ellerini ovuşturuyor: “Beni mi çağırdınız?”

Şeytan aslında kötülüğün pazarlama müdürü gibi.

Kötülüğü cazip gösteriyor ama gerçekte ürün kusurlu.

İlk hafta “güzel hissettiriyor”, sonra taksitler başlıyor: pişmanlık, vicdan, uykusuz geceler...

Erkekler bu durumu analiz ederken şöyle diyor:

“Ya tamam kardeşim, Şeytan’ı da Allah yarattıysa, sonuçta planın parçası bu.”

Kadınlar ise şöyle düşünüyor:

“Bence Şeytan’ın da bir travması vardır.”

Evet, bu empati kapasitesiyle Şeytan bile terapiye giderdi.

---

4. Allah Kötülüğü Neden Yaratır?

Klasik cevap: “Sınamak için.”

Ama hadi biraz farklı bakalım.

Belki de Allah kötülüğü yaratır çünkü insanın içindeki potansiyeli ortaya çıkarmanın başka yolu yoktur.

İyiliği seçmek, kötülüğün varlığını gerektirir.

Yani kötülük, iyiliğin fon perdesi gibidir. Işık sadece karanlıkta görünür, değil mi?

Ama bunu foruma yazınca biri mutlaka çıkıp şöyle diyecek:

“Hocam o zaman kötülüğü yapanları da alkışlayalım mı?”

Yok kardeşim, o kadar da değil. 😄

Kötülüğü anlamak başka, onu normalleştirmek başka.

Ama belki de en güzel tarafı şu: kötülüğün varlığı sayesinde, iyiliğin ne kadar kıymetli olduğunu fark ediyoruz.

---

5. Erkeklerin Mantık GYM’i, Kadınların Duygu SPA’sı

Bu konularda erkekler “mantık salonu”nda kas yaparken, kadınlar “duygu spa”sında meditasyon yapıyor.

Erkek: “Kardeşim bu meseleyi şöyle çözelim: Allah yaratır ama sorumluluk bizde.”

Kadın: “Ama ben bu cümlede duygusal bağ kuramadım.”

Sonra erkek, “O zaman bir şema çizeyim,” diyor, kadın ise “bir kahve yap da konuşalım.”

İşte tam burada Tanrı, gökten bakıp gülümsüyor olmalı:

“Ben bunları iyilik için yarattım ama mizah duygularını fazla koymuşum.”

---

6. Forumdaşlara Sorular (Katılım Şart!)

Arkadaşlar, şimdi siz söyleyin:

- Sizce kötülük gerçekten bir sınav mı, yoksa insanın egosunun yan etkisi mi?

- Erkeklerin mantık mı daha işe yarıyor bu konuda, yoksa kadınların empatisi mi?

- Ve en önemlisi: Şeytan’ı affetsek, forumda ban yer miyiz? 😅

Yorumlarınızı bekliyorum, çünkü bu tartışma ancak siz devreye girince tam anlamıyla renklenir.

Benim görevim ateşi yakmak, sizinki de marshmallow’ları kızartmak.

---

Sonuç: Allah Kötülük Yaratır mı?

Belki yaratır, belki izin verir. Ama kesin olan bir şey var:

Biz o kötülükleri nasıl karşılayacağımıza karar verirken, aslında kendimizi yaratıyoruz.

Erkek mantığıyla “nasıl çözerim?”

Kadın kalbiyle “nasıl anlarım?”

İkisini birleştirince, iyilik zaten doğuyor.

O yüzden sevgili forumdaşlar, kötülük tartışmaları arasında kaybolmadan, birbirimize biraz daha iyi davranmayı unutmayalım. Çünkü bazen iyilik, bir “yorum beğenisi” kadar küçük bir şeyle başlar. ❤

Hadi bakalım, sıra sizde:

Allah kötülük yaratır mı, yoksa biz yorum yaparken mi yaratıyoruz? 😄