Anne, neden tankların var? Turnov işgalcilere direndi, rajatlar Liberec’te uçtu

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Bazıları evin çöken kemerini kazdı. 314’ü Sovyet tankının gittiği yere doğru yönlendirerek kalabalığa ateş açtılar. Daha sonra iki kişi aldıkları yaralardan dolayı hayatını kaybetti.

İşgalci birliklerle yaşanan çatışmanın ardından topraklarımızda ölen ilk avcının Liberec’ten olması şaşırtıcı değil. Liberec’e Polonya ve Doğu Almanya’dan gelen askeri birlikler şehrin içinden Prag’a doğru yürüdü.

Yolları FX Alda Tiyatrosu’nun, ana mekanın ve Dr.’nin günlük meydanındaki belediye binasının önünden geçiyordu. Paradoksal olarak Bojovnk za Bay olarak anılan Edvard Bene. Sabah Liberec sokakları, yabancı birliklerin varlığına son derece şiddetli tepki gösteren yüzlerce insanla doldu.

Belediye binasında çok sayıda insan vardı. Bağırdılar, ittiler, yumruklarıyla tehdit ettiler. Birkaç kişi belediye binasının önünden geçen tanklara ateş ediyordu. Ancak Pam halkı adına Eva Erbanov, kimsenin şiddete başvurmadığını hatırlattı.

Tankerdeki patlamada bir torunu ve bir büyükanne hayatını kaybetti

Yalnızca Liberec’te beş yüz kişi öldü, Jizerské hory’deki Desn’de bir benzin deposunun patlaması sonucu Liberec’te iki kişi öldü. Dagmar Kavov ve büyükannesi Maria Vodkov seksen yaşına girdi.

Turnov sakinleri bile Sovyet birliklerinin geçişini hâlâ hatırlıyor. O yaşlardaydım, annem beni bowling salonuna götürdü. Rus uçaklarının tepemizde nasıl uçtuğunu hala hatırlıyorum, bugün Dünya Kupası’nın 90. yıldönümünü hatırlıyorum

Bana Turnov’daki anıtlardan benzer bir anı verdi. Oğlumla birlikte Namst yönüne doğru Hluboka Caddesi’ne gittik. Rus tankları ve askeri teçhizatı yol boyunca ilerliyordu ve küçük oğlum bana güldü ve sordu: Anne, biz her zaman fırınları serbest bıraktık, peki sen neden buraya tanklarla geliyorsun? Çocuğun bile bir şeylerin ters gittiğini nasıl hissedebildiğini fark ettim. İlk gece balkonda durup üzerimizde uçan büyük bir askeri uçağı izlediğimizde, ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yoktu, diye ekledi.

Obüs namlusunun adı

Turnov, cumhuriyette 21 Ağustos 1968’de işgal edilmeyen tek kasabaydı. askerler onu Trutnov’la karıştırdılar. Polonya askeri teçhizatı Hrutica’da ortaya çıktı ve ertesi gün, 23 Ağustos’ta Polonyalı askerler Turnovsk kışlasının önünde durdu. Ancak yerel polis onların içeri girmesine izin vermedi. Şubede işgalciler obüs toplarıyla hedef alındı ve Polonya birliği şehrin arkasına çekilmek zorunda kaldı.

Dubek ve Başkan Svoboda’nın Moskova’dan ayrıldıktan sonra radyoda yaptıkları konuşma, kavga ruhunu tam anlamıyla dondurdu. Ayın 28’inde Turnov halkı, Uherskho Hradit’e taşınan Slovak piyade alayına veda etmek zorunda kaldı.

Bu arada Liberec’te merhum Başkan Vclav Havel ve aktör Jan Tska da güne katılarak şehirde eğlendiler. Havel prohlen yazdı ve ben Liberec radyosunda vb. Tska’yı dinliyorum. Liberec radyo stüdyosu, işgalin ilk günleri ve haftalarında Slovakya sakinleri için ana bilgi kaynaklarından biriydi. Şehirde geleceğin muhalifleri o zamanın Komünist Partisi üyeleriyle güçlerini birleştirdi.