Antarktika’yı bekleyen tehlike – YENİ ASYA

zitzit

New member
Antarktika’yı bekleyen tehlike – YENİ ASYABir araştırmaya göre, Antarktika ekosistemlerini muhafaza etmek için tasarlanan koruma çabaları yetersiz kalıyor. Araştırmacılar, kıtanın yosun ve yaban hayatı nüfusunun 2100 itibarıyla yüzde 65 düşüş yaşayacağını tahmin ediyor.


‘Okyanusların ısınmasının tüm materyalizm korkunç etkileri var’
2023 en sıcak yıllardan akraba olacak
200 milyar abd hasar – Afetler atlas sayı yerinde sayı yıkıcı oldu


Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden Jasmine Rachael Lee ve meslektaşlarına göre, Antarktika kıtasının yosun ve yaban hayatı nüfusu 2100 itibarıyla tahminen yüzde 65 düşüş yaşayacak.

Araştırmacılar, yıllık 23 milyon dolarlık tek maliyetle 10 temel tehdit yönetimi stratejisinin uygulanmasının karada yaşayan kuş, memeli ve yosun gruplarının yüzde 84’üne fayda sağlayacağını söylüyor.



İklim değişikliği en yetişkin tehdit

Lee, “Bu emek, iklim değişikliğinin Antarktika’daki türler için en yetişkin tehdit olduğunu ve onları kurtarmak için küresel kısıntı çabalarına ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Bu sadece onların olumsuzlama, bizim dahi geleceğimizi güvence altına almamızı sağlayacak” dedi.

Araştırmacılar, hangi türlerin en savunmasız olduğunu henüz iyi anlamak ve en uygun maliyetli eylemleri sınırlamak için Antarktika’ya yönelik tehditleri ve koruma stratejilerini saptamak için uzman değerlendirmelerini ilmî verilerle birleştirdi. Bilim insanları, 29 uzmandan olası yönetim stratejilerini tanımlamalarını, bunların maliyetini ve uygulanabilirliğini tahmin etmelerini ve günümüzle 2100’açınık kadar olan zamanda farklı türler üzerindeki muhtemel faydalarını değerlendirmelerini istedi. İklim değişikliği Antarktika’nın biyoçeşitliliğine yönelik en ciddi tehdit olarak belirlenirken, ısınmayı sınırlandırmak için küresel politikayı etkilemek en faydalı koruma stratejisi oldu.



Hayvanlar ve kırağı azalmış olacak

Mevcut yönetim stratejileri altında ve iki santigrat dereceden fazla ısınma durumunda, 2100 itibarıyla kara bitkileri ve hayvanları yüzde 65 oranında azalmış olacak. İmparator penguenler en savunmasız tür olarak belirlenirken, onları başka çokluk kuşları ve yuvarlak toprak solucanları takip etti. Bununla beraberce, bölgesel yönetim stratejileri, gelecek 83 yıl içinde tahmini 1,92 milyar abd maliyetle yosun ve hayvanların yüzde 74’üne kadar fayda sağlayabilir ve yerde bile 2019’bile küresel GSYH’nin yüzde 0,004’üne eşit. En yüksek yatırım getirisi sağladığı belirlenen bölgesel yönetim stratejileri, insan faaliyetlerinin etkilerinin asgariye indirilmesi, yeni su projelerinin planlanması ve yönetiminin geliştirilmesi ve ulaşım yönetiminin iyileştirilmesiydi. Yazarlar, Antarktika’nın iklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin kalan baskısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle, Antarktika’nın biyoçeşitliliğini ve ekosistem hizmetlerini gelecek nesiller için korumak namına bölgesel ve küresel muhafaza çabalarının tek kombinasyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.



(trthaber.com ve Independent)

***

Okyanus sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı

İklim değişikliğiyle ilgili yapılan tek araştırmaya göre 2022’dahi çevre genelinde okyanus sıcaklıkları en yüksek seviyeye artık. Guardian’ın haberine göre, sayı sayıda ilim insanından oluşan ekibin yaptığı araştırmada, insan kaynaklı emisyonlardan kaynaklanan ısıyı emen okyanusların 2022’dahi en yüksek sıcaklığa ulaştığı ve bunun iklim sisteminde yoğun değişimlere yol açtığı belirtildi.



ABD’dahi St. Thomas Üniversitesi’nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın yüzde 90’dan fazlasının okyanuslara gittiğini belirterek, “Okyanusların ısınması sebebiyle henüz ötede hava koşulları yaşıyoruz. Bunun tüm materyalizm korkunç etkileri var” dedi. 1958’takt itibaren tutulan kayıtlar, 1990’dan itibaren ısınmanın hızlanmasıyla beraberce okyanus sıcaklığında önemli tek artım olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre okyanusların ısınması ve ötede hava koşulları üzerindeki etkilerinin, insanlık net sıfır emisyona ulaşana kadar artacağı belirtildi.

Ankara – aa



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.