Araştırma: Pb cezaevlerindeki mahkumların %42,1’i uyuşturucu davalarında suçlandı veya hüküm giydi | Chandigarh Haberleri

NoNaRT

Global Mod
Global Mod


CHANDIGARH: Pencap’taki uyuşturucu sorununun boyutuna atıfta bulunarak, 2022’de yapılan bir anket, 24 Pencap hapishanesinin tamamındaki mahkumların yaklaşık %42,1’inin, Narkotik ve psikotrop maddeler (NDPS) kanunu. Bunun dışında Pencap’taki 18-24 hapishane, 2019’da sadece 10 hapishaneye kıyasla aşırı kalabalık.
Bu ifşaatlar tarihte yapılmıştır.Pencap hapishanelerinin içi‘ başlıklı kapsamlı bir rapor Pencap Eyalet Hukuk Hizmetleri Kurumu (PULSA) işbirliği ile hazırlanmıştır. İngiliz Milletler Topluluğu İnsan Hakları Girişimi Pencap’taki hapishanelerdeki koşullar hakkında.
Rapor ayrıca, 10 cezaevinin acil olarak yenilenmesi veya yeniden inşa edilmesi gerektiğini ve personel kadrolarının %25’inin doldurulmadığını ortaya koydu. 16 kadar cezaevinde yaptırıma tabi öğretim elemanı pozisyonu ve 17 hapishanede yaptırıma tabi sosyal yardım personeli pozisyonu yoktu.
Şaşırtıcı bir şekilde, 103 memurdan sadece üç kadın memur bu tür pozisyonlarda bulunduğundan, Punjab cezaevlerinde hiçbir kadın memur üst düzey pozisyonlara alınmadı. Yalnızca bir cezaevinde, cezaevlerinin gözetiminden sorumlu yasal bir organ olan ziyaretçi konseyi vardı.
Raporda ayrıca, kabul sırasında 5 alt cezaevinde tıbbi muayenelerin yapılmadığı ve sağlık görevlileri tarafından başvuru sırasında mahkumların yaralanmalarını bildirirken prosedürlerin takip edilmediği ortaya çıktı.
Başka bir şok olarak, araştırma sırasında görüşülen 660 mahkûmun %12’si cezaevlerinde gözaltında şiddet gördüğünü, görüşülenlerin %54’ünün gözaltında gözaltında şiddet gördüğünü iddia etti. 24 cezaevinin 15’inde tutuklular kaçakçılıktan bahsederken, 24 cezaevinin 12’sinde tutuklular yolsuzluk iddiasında bulundu. “Aile ziyaretleri sırasında yolsuzluk, erişilebilirlik ve mahremiyet eksikliği sorunları da ortaya çıktı. 22 cezaevinde ücret ödeme sorunu bildirildi. Cezaevlerinde fabrika ve üretim birimleri için de bütçe sıkıntısı yaşanıyordu.
Kadın mahpuslar mesleki eğitime, cezaevi adli yardım kliniklerine, hastanelere, dinlenme yerlerine, ibadet yerlerine, kütüphanelere, adet hijyen ürünlerine sınırlı erişime sahipti ve kast temelli ayrımcılıktan şikayet ettiler. Bu çalışma, 1382 cezaevindeki insanlık dışı koşullarla ilgili olarak 2017 yılında kabul edilen Yargıtay (YK) yönergeleri dikkate alınarak yapılmıştır. Rapor Cumartesi günü Uttar Pradesh, Varanasi’de düzenlenen Adalete Erişimi Geliştirme konulu Kuzey Bölgesel Konferansında sunuldu. Etkinlik, Hindistan’daki adli yardım hizmetleri merkezi makamı olan Yeni Delhi Ulusal Hukuk Hizmetleri Kurumu (NALSA) tarafından düzenlendi. Rapor, Hindistan Yüksek Mahkemesi Yargıcı Yargıç Sanjay Kishan Kaul ve NALSA İcra Başkanı ile birlikte başka bir SC Yargıcı Yargıç Sanjiv Khanna tarafından sunuldu.