Asansör Masraflarına Her Daire Katılmak Zorunda Mı ?

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Asansör Masraflarına Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Asansör masrafları, apartmanlarda yaşayan sakinler için düzenli olarak karşılaşılan giderlerden biridir. Bu giderler, asansörün bakım, onarım, elektrik, su gibi çeşitli masrafları kapsar. Ancak, asansörün kullanım şekli, apartmanın yönetim yapısı ve yerel yasalar gibi birçok faktör, hangi dairelerin bu masraflara katkıda bulunması gerektiğini etkileyebilir. Bu yazıda, asansör masraflarına her dairenin katılıp katılmaması gerektiği, yasal düzenlemeler ve benzer sorularla detaylı olarak ele alınacaktır.

Asansör Masraflarına Katılım Zorunlu Mu?

Asansör masraflarına katılımın zorunlu olup olmadığı, Türk Borçlar Kanunu’na ve apartman yönetim planlarına bağlıdır. Türk Borçlar Kanunu’na göre, apartmanlarda ortak giderler, tüm kat maliklerine paylaştırılır. Bu giderler arasında asansör masrafları da yer alır. Eğer asansör, binanın ortak kullanım alanlarından biri olarak kabul ediliyorsa, masraflar tüm daireler arasında paylaştırılmak zorundadır.

Bununla birlikte, apartman yönetim planında farklı bir düzenleme yapılmışsa, bu durum da geçerlidir. Yönetim planında asansörün kullanımıyla ilgili özel bir madde bulunabilir. Örneğin, asansörün sadece belirli dairelerin kullanımına tahsis edildiği durumlarda, o daireler dışındaki kat maliklerinin masraflara katılmaması söz konusu olabilir. Ancak, genel bir kural olarak, asansör bakım ve masrafları, tüm apartman sakinlerinin ortak sorumluluğudur.

Asansör Kullanılmayan Daireler Asansör Masraflarına Katılmalı Mı?

Bazı daire sahipleri, asansörü kullanmadıkları için asansör masraflarına katılmayı gereksiz bulabilirler. Ancak, Türk Borçlar Kanunu'na göre, binanın ortak kullanım alanlarından birinin masraflarına katılmak tüm kat maliklerinin yükümlülüğüdür. Asansör, apartman sakinlerinin her birinin kullanımına açık olduğu sürece, asansör masraflarına katılmak zorunludur. Ayrıca, asansör kullanım dışı olsa bile, bakım ve onarım masrafları yine de devam eder. Bu nedenle, asansörü kullanmayan daireler dahi bu masraflara katkı sağlamak zorundadır.

Asansör Masraflarına Katılımda Farklılıklar Olur Mu?

Asansör masraflarına katılım, apartman yönetim planına göre değişkenlik gösterebilir. Eğer bir daire sadece belirli zamanlarda asansör kullanıyorsa, bu daire için farklı bir ödeme düzenlemesi yapılabilir. Ancak, bu tür özel durumlar ancak tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar almasıyla geçerli olur. Yani, bir dairenin masraflardan muaf tutulması için diğer kat maliklerinin onayı gereklidir.

Asansör Masrafları Nasıl Hesaplanır?

Asansör masraflarının paylaşılmasında genellikle dairelerin arsa payı esas alınır. Her dairenin arsa payı oranında asansör masraflarına katkı yapması beklenir. Arsa payı, binanın her bir kat malikinin sahip olduğu mülkün değerini belirler ve bu oran üzerinden giderler paylaştırılır. Örneğin, büyük bir daire daha yüksek bir arsa payına sahip olabilir ve buna bağlı olarak daha fazla asansör masrafı ödeyebilir. Küçük bir daire ise daha düşük bir oranla katkı sağlar.

Asansör Masrafları Hangi Giderleri Kapsar?

Asansör masrafları, sadece asansörün elektrik ve su giderlerinden ibaret değildir. Bu masraflar, asansörün bakım, onarım ve periyodik kontrol ücretlerini de içerir. Ayrıca, asansörün arıza yapması durumunda yapılacak büyük onarımlar ve değişiklikler de bu giderler arasında yer alır.

Birçok apartmanda, asansörle ilgili yapılan bu giderlerin düzenli bir şekilde ödenmesi için bir bütçe oluşturulur. Asansörün yaşı, kullanım sıklığı ve olası arızalar da bu bütçeyi etkileyebilir. Genellikle, her yıl belirli bir miktar para birikerek asansörle ilgili olası masraflara karşı hazırlıklı olunur.

Asansör Masraflarına Katılmayan Daire Sahipleri Ne Gibi Yasal Sonuçlarla Karşılaşır?

Asansör masraflarına katılmayan daire sahipleri, yasal olarak borçlu kabul edilir. Diğer kat maliklerinin, masrafları ödemeyen kişiye karşı dava açma hakları vardır. Türk Borçlar Kanunu’na göre, apartman yönetimi, ortak giderlere katılmayan bir kat maliki için yasal işlem başlatabilir. Bu işlem, ödeme yapılmayan tutarın tahsil edilmesi amacıyla icra takibi şeklinde olabilir. Ayrıca, yönetim planında belirtilen kurallar ihlal edilirse, bu da sözleşmeye aykırılık olarak kabul edilir ve hukuki sonuçlar doğurabilir.

Asansör Masraflarına Katılmayan Daire Sahibi Haklı Mıdır?

Asansör masraflarına katılmayan bir daire sahibinin haklı olup olmadığı, hukuki ve teknik bir meseledir. Genellikle, kat maliki asansörü kullanmıyor olsa dahi, ortak alan olan asansörün masraflarına katılmak zorundadır. Ancak, bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir. Örneğin, asansörün sadece belirli daireler tarafından kullanıldığı ve bu kullanım dışındaki dairelerin masraflardan muaf tutulacağına dair bir yönetim planı varsa, bu durumda masraflara katılım farklı olabilir. Ancak, bu durumun geçerli olabilmesi için tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar alması gerekmektedir.

Sonuç Olarak Asansör Masraflarına Katılım Zorunludur

Genel olarak, asansör masraflarına katılım, apartman yönetim planına ve Türk Borçlar Kanunu’na dayalı olarak zorunludur. Asansör, apartman sakinlerinin ortak kullanım alanlarından biri olarak kabul edildiğinden, tüm daire sahipleri bu masraflara katılmak zorundadır. Eğer bir daire sahibi asansörü kullanmıyorsa bile, bakım ve onarım masraflarının tüm kat maliklerine paylaştırılması gerekir. Apartman sakinlerinin, bu tür giderlere yönelik yasal hakları ve yükümlülükleri konusunda dikkatli olmaları, olası hukuki problemleri önleyebilir.