Atatürk Başörtü Yasağı Getirdi Mi ?

Berk

New member
Atatürk ve Başörtüsü Yasağı Hakkında Gerçekler

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, modernleşme ve çağdaşlaşma adına pek çok reform gerçekleştirmiştir. Bu reformlar, Türk toplumunun sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını dönüştürmek amacını taşımıştır. Ancak, Atatürk’ün uyguladığı bu reformlar hakkında zaman zaman yanlış anlamalar ve spekülasyonlar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de Atatürk'ün başörtüsüne yönelik yasağı uygulayıp uygulamadığı konusudur. Bu makalede, Atatürk’ün başörtüsü ile ilgili politikalarını, o dönemdeki sosyal yapıyı ve bu konuda ortaya çıkan soruları inceleyeceğiz.

Atatürk ve Kadın Hakları Reformları

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte toplumsal alanda önemli değişiklikler gerçekleştirmiştir. Bu reformlar arasında, kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılımı, seçme ve seçilme hakları, giyim ve sosyal hayat gibi birçok alan yer alır. Atatürk'ün kadın hakları konusundaki en belirgin reformlarından biri, 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesidir. Bunun dışında, kadınların sosyal alanda daha aktif rol alması için birçok düzenleme yapılmıştır.

Atatürk'ün bu reformlarındaki ana hedef, toplumu modernize etmek ve Batı'nın modern toplumlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktı. Ancak, bu süreçte kadınların geleneksel giyim tarzlarının da değişmesi gerektiği düşünülmüş ve modern giyim tarzlarının benimsenmesi teşvik edilmiştir.

Başörtüsü Konusunda Atatürk'ün Tutumu

Atatürk'ün başörtüsüne karşı bir yasağı olup olmadığına dair sıkça sorulan bir soru bulunmaktadır. Atatürk, genel olarak kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha fazla yer almasını savunmuş, ancak bununla birlikte kadınların özgürce giyinme haklarını da gözetmiştir. Atatürk döneminde, özellikle şehirlerde, kadınların geleneksel başörtülerini çıkarması yönünde bir baskı olmuşsa da, bu durum bir yasağa dönüşmemiştir.

1925'te çıkarılan "Şapka Kanunu" en çok tartışılan ve yanlış anlaşılan düzenlemelerden biridir. Bu kanun, başörtüsünü değil, Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan fes ve sarık gibi geleneksel Osmanlı başlıklarını yasaklamıştır. Kanun, halkın Batılı tarzda şapka takmasını teşvik etmiş ve böylelikle toplumda Batılı bir yaşam biçiminin benimsenmesi hedeflenmiştir. Ancak, bu yasağın başörtüsüyle bir ilgisi yoktur; başörtüsü, farklı bir giyim unsuru olarak kadınların tercihine bırakılmıştır.

Atatürk’ün reformları, kadının toplumdaki yerini güçlendirmeyi amaçlasa da, giyim tarzı noktasında herhangi bir zorlamaya gitmemiştir. Kadınların başörtüsü takıp takmaması tamamen kişisel bir tercih olmuştur. O dönemde, modernleşmeye paralel olarak şehirli kadınlar arasında başörtüsünün terk edilmesi yaygınlaşmış olsa da, bu toplumsal bir değişimdir ve herhangi bir yasaklamadan kaynaklanmamaktadır.

Başörtüsü ve Eğitimde Kadınlar

Atatürk dönemi, kadınların eğitim alması konusunda büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Kadınlar, eğitim hayatına katılmak için çeşitli engelleri aşmış ve üniversite seviyesinde dahi eğitim alma hakkına sahip olmuştur. Bu dönemde, başörtüsünün eğitim kurumlarında bir engel teşkil etmesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır. Kadınların başörtüsü takmaları eğitim hayatına girmelerine engel olmamıştır.

Ancak, modernleşme süreciyle birlikte başörtüsünün yerini Batılı giyim tarzları almış ve özellikle şehirlerde kadınların giyimi daha çağdaş hale gelmiştir. Bu, kadınların toplumsal hayatta daha fazla yer edinmesinin bir yansımasıdır.

Başörtüsü Yasağına Dair Yanlış Anlamalar

Atatürk’ün başörtüsüne yönelik herhangi bir yasak getirdiği yönündeki görüşler genellikle tarihsel bağlamdan koparılarak yanlış yorumlanmıştır. Atatürk’ün asıl amacı, toplumu Batı ile uyumlu hale getirmek ve çağdaş değerleri topluma aşılamaktı. Bu kapsamda, geleneksel Osmanlı giyim tarzının terk edilmesi ve Batılı şapkaların benimsenmesi teşvik edilmiştir. Ancak bu, başörtüsünün yasaklanması anlamına gelmemektedir.

Özellikle bazı iddialar, Atatürk’ün kadınların başörtüsü takmasını yasakladığına dair spekülasyonlara dayanmakta ve tarihsel gerçeklikten uzak bir şekilde yayıldığı görülmektedir. Oysa Atatürk, halkın kendi tercihlerine göre giyinme özgürlüğünü savunmuş ve toplumun her kesiminden kadınların giyim tarzlarını değiştirmesini veya değiştirmemelerini zorlamamıştır.

Sonuç ve Değerlendirme

Sonuç olarak, Atatürk’ün başörtüsüne yönelik herhangi bir yasak getirdiği yönündeki görüşler tarihsel gerçeklikten uzaktır. Atatürk’ün reformları, kadınların toplumsal hayata katılımını artırmayı ve onları çağdaşlaşma sürecine dahil etmeyi amaçlamıştır. Ancak bu reformlar, kadınların başörtüsü takma veya takmama tercihlerine müdahale etmeyi amaçlamamıştır.

Atatürk'ün gerçekleştirdiği reformlar, toplumu modernize etme ve çağdaş bir toplum oluşturma amacını taşırken, giyim tarzı konusunda bireysel tercihlerin önemine de saygı gösterilmiştir. Başörtüsü yasağı gibi bir uygulama, Atatürk döneminde ne yazık ki yer bulmamıştır ve bu tür yanlış anlamalar, tarihsel bağlamda değerlendirilerek düzeltilmelidir.