Bedřichov'da kayak yapmanın belirsiz geleceği. Mahalle sakinleriyle tanışmak da işe yaramadı

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Bedřichov dağ köyünde kayak yapılacak mı olmayacak mı? Halk toplantısının buna cevap vermesi gerekiyordu. Köy artık iki kampa bölünmüş durumda. Bazıları Bedřichov'da kayak sporunun sona ermesini umursamıyor, bazıları ise ünlü bir geleneğin ve dolayısıyla birçok girişimci için bir gelir kaynağının sona ermesinden korkuyor.


“Bir şey öğrenip öğrenemeyeceğimi bilmiyorum. Altmış yıldır Bedřichov'a gidiyorum, ancak buradaki asansörlere tek kuruş bile konulmadığını söylemeliyim, bu yüzden içler acısı bir durumdalar.” František Patka toplantıdan hemen önce durum hakkında yorum yaptı.


Gerçekte ne oldu? Kayak merkezini işleten beden eğitimi birimi Bižuterie, artık zarar eden projeye devam etmek istemediğine karar vererek araziyi geçen yaz satışa sundu.


“Bizuterie'nin mülkü sattığını tesadüfen öğrendik. Kimse bizi toplantıya davet etmedi” diye açıkladı belediye başkanı Petr Holub. Yamaçların hemen altındaki giriş noktalarında önemli arazileri satın alan bir geliştirici devreye girdi ve burada inşaat yapmaya kararlı.


Üç yıl önce Belediye Başkanı Holub medyada müteahhitlerin köye girmesine izin vermek istemediğini açıkça belirtmişti. Artık durum öyle ki, geliştirme şirketi Niseko'nun Bedřichov ile başka planları var ve mekansal planda değişiklik isteyecek. Yerel halkın endişeleri, daha birçok sorunun ortaya çıktığı halka açık bir toplantıyla giderilecekti.


Yerel halk çıkar çatışması konusunda uyarıyor



Bedřich Belediye Başkanı ve Niseko CEO'su Adam Kuchař, kayak sporunu kesinlikle destekleyeceklerinin güvencesini verdi. Toplantıda Holub, “Mayıs ayından beri Bedřichov'da kayak sporunu korumak için bir çözüm arıyoruz” dedi.


Geliştirici daha sonra “Bedřichov'da kayak yapılacak” diye ekledi. O, inşaat ve arazi komisyonunda görev yapan Milan Kuchar'ın oğlu ve yerel halk onun üzerinde açık bir çıkar çatışması görüyor. “Küçük bir köy. Kuchař Jr. bir süre önce olası bir çıkar çatışması hakkında yorumda bulunmuştu.


Toplantıda her şeyin daha çok güzel söz temelinde işlediği ortaya çıktı, belediye ile geliştirici arasındaki işbirliğinin hukuken nasıl ele alınacağına dair net bir görüş yoktu, ayrıca geliştiricinin istememe ihtimali de çok yüksek. kayakçıların kendi topraklarından geçmesine izin vermek.


Geliştirici Adam Kuchař, “Eğime erişime izin vereceğiz” dedi. Ancak Bedřichov'da kayak sporunun durdurulması, müteahhidin iradesi olmadan da gerçekleşebilir ve en geç üç yıl içinde gerçekleşebilir, çünkü eski telesiyejlerin ruhsatı sona erecektir. Belediyenin sorunu nasıl çözmek istediği toplantıda netlik kazanmadı.


Bölge ihmal ediliyor



“Kayak alanı bakımsız ve ıssız bir durumda. Yıllardır yatırım yapılmadı. Sütunlar maksimuma kadar boyandı. Yatırımdan bahsediyorsak yüz ila yüz elli milyon krona çıkıyor. Yaklaşık yirmi milyonluk bir bütçesi olan belediye için bu, anlaşılır bir şekilde, imkanlarının ötesinde bir miktardır. Tek seçenek kalkınmadır” diye düşünen belediye başkanı, bölgenin gelecekteki finansmanının belediyenin inşaat geliştirmesinden veya belediye arazisinin olası satışından gelebileceğini ihtiyatlı bir şekilde belirtti.


“Bunun nasıl devam edeceğine dair çeşitli seçenekler var. Bunlardan biri ve bana en makul görüneni, Niseko'nun Bižuteria'dan yetmiş milyon kron karşılığında kayak pistleri satın alması ve ardından bunları belediye arazisi ile takas etmesidir.” belediyeden bir kaynak MF DNES'e açıkladı.


Diğer bir sorun ise belediye ile TJ Bižuterie tesislerinin mevcut işletmecisi ve sahibi arasındaki ilişkidir. Birbirlerini kampüsün şu anki durumundan karşı tarafı sorumlu tutmakla suçluyorlar.


Asansör operatörleri yatırım yaptığımızı söylüyor



MF DNES, TJ Bižuteria'nın yöneticisi olan ve köyün temsilcilerine göre yamaçların ve tesislerin mevcut ıssız durumunun ana suçlusu olan Pavel Bažant'a yaklaştı. “Bu doğru değil. Biz bölgeye yatırım yaptık ve bununla ilgili belgelerimiz, argümanlarımız var. Şunu da ekleyeyim, 2005'ten bu yana belediye ayaklarımızın altına sopa atıyor. Size bu konuda daha fazla bilgi vermeyeceğim” dedi Bazant telefonla.


“Bugünkü konumumuz öyle bir durumda ki, kesinlikle kayak sporunu savunmak istemiyoruz. Tam tersine, örneğin bugün sahip olduğumuz tüm mülkü, bölgeyi işletebilmesi için Bižuterie Beden Eğitimi Birimi'ne ücretsiz vererek destekliyoruz. Aynı zamanda bu bölgenin gelişimine finansal olarak da katılmak istiyoruz” dedi Kuchař. Toplantıda amacın araziyi toplulaştırmak olduğunu da belirtti. Daha sonra arazinin “birleştirilmesi” ile ne kastettiği sorulduğunda Kuchar, “Kızmayın ama buna sizin adınıza cevap vermeyeceğim” diye cevap verdi.


“Toplantı sırasında yeni bir şey öğrenmedim. Bu konuda özel bir vizyon göremiyorum. Geliştirici muhtemelen imar planında iki değişiklik isteyecektir,” diye ekledi yokuş aşağı kayakın korunması için mücadele eden Michal Plíšek.