Ben nefsi müdafaa için komşumu vurdum, adam da kendini savunuyor. Mahkemede kör sopası var

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Sanık Václav Rác, geçen Eylül ayında komşusunu vurduğunu itiraf ediyor. Ancak bunun bir niyet olduğu konusunda hemfikir değil.

“Silahı birisini vurma niyetiyle almadım. Çok fazla abartı var. Onu savunmaya aldım çünkü ne olacağını biliyordum” diye mahkemede ifade verdi. Kendisinin ve komşusunun 2018’de zaten fiziksel bir kavgaya tutuştuğunu, kendisinin de saldırının ardından kırık bir burun ve morarmış kaburgalarla hastaneye kaldırılması gerektiğini iddia etti.

Yaklaşık on iki yıl önce Kateřinky’deki garajları satın aldı; bunların bir kısmı komşunun arazisindeydi. Davalı orada inşaat yapıp üzerlerine konut eklentisi yapmak istemiştir. Ancak başından beri komşuluk anlaşmazlıkları vardı.

O kritik günde Rác, garajların arkasında çamur ve suyun yokuştan aşağı inmesini önleyecek bir drenaj sistemi inşa etmeye çalışıyordu.

“Komşum 24 Eylül’de yanıma gelip oradan çıkmamı söyledi. Ona oyalanmamasını, delirmemesini, bunu yapacağımı ve güzel olacağını anlatmaya çalıştım. Ama ilgilenmedi” diye açıkladı Rác.

Aynı zamanda doktorların kendisine her iki gözünde de körlük teşhisi koyduğunu ifade etti. “Tüp görüşüm var. Kağıttan bir tüp gibi ve ben dünyaya onun aracılığıyla bakıyorum. Göremiyorum ama görüntüyü hayal ediyorum” dedi.

Komşusu geri döndüğünde silahını almaya gitmişti. Garajın arkasındaki dar alanda, iddiaya göre kaçmasının mümkün olmadığını hissettiğinde, hayatından endişe ederek ona yaklaşık iki metreden ateş etti. “Kurşun sesin geldiği yöne doğru gitti, o da kafa. Amaç onu öldürmek değildi, sadece bir saldırıyı önlemek istedim” diye ifade verdi sanık.

Rác tarafından başından vurulan 62 yaşındaki adam olay yerinde hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar, sanıktan özellikle manevi acıların tazminatı olmak üzere toplam 2,6 milyon kron talep ediyor. Hayatta kalanların temsilcisi, “Karının zihinsel durumu önemli ölçüde kötüleşti, tüm meseleye katlanmak onun için çok zor” dedi.

Sanığın evinde yapılan aramada polis, tüfekler ve hafif makineli tüfekler de dahil olmak üzere başka ateşli silahlar ve birkaç bin mermi buldu. Ráca’ya göre bir tanıdık onları yanında tutuyordu. “Ben bu miktarın haritasını çıkarmamıştım, sadece oraya koydu” diye ekledi ve silahlara müdahale etmediğini, aksi takdirde üzerlerinde parmak izlerinin bulunacağını ekledi.

Senato başkanı Richard Skýba, ön duruşmadaki açıklamaların yanı sıra psikoloji ve psikiyatri alanlarından uzman görüşlerini de okudu. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, Rác’ın eylemlerinin zararlılığını fark edebildiğini ve aynı zamanda eylemlerini kontrol edebildiğini gösterdi. Ancak psikolog Jindřiška Lejsková’ya göre görme bozukluğu nedeniyle dünyayı yanıltıcı bir şekilde algılayabiliyor.

“Son derece normal bir şey oluyor ve bunu başka bir görüntüye dönüştürüp kendine alıyor tabii çünkü bunu kontrol etme yeteneği yok” diye özetledi ve bunun patolojik bir durum olmadığını söyledi. Davada henüz karar çıkmadı, asıl duruşmaya 30 Ağustos’ta devam edilecek.