Bira otomatı kimlik kartını da kontrol edebilir. Ancak yasa alkol satışını yasaklıyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Ralsk’taki susuz turistler, Samovýčep adı verilen ahşap iskeleli daha küçük bir yapıyı duyular için bir oyun olarak görebilirler. Servis yok, çalışma saatlerinde burada çalmıyorlar. Yanınızda yalnızca paranızın, akıllı telefonunuzun, saatinizin veya ödeme kartınızın olması yeterlidir. Kimlik kartı karşılığında aromalı Birello’nun yanı sıra fıçıda bira bile veriyorlar. Birçoğunun bunun yasadışı olduğu hakkında hiçbir fikri yok. Sonuçta Hvězdov’da yeni açılan self-servis barın sahiplerinden hiçbiri böyle düşünmüyor.


Yurt dışından ilham alan bir komşu, kendi kendine dokunan bir mağaza kurma fikriyle Lukáš Folprecht’e geldi. İnşaatın kendisi onları bir aydan fazla sürdü. İçeceklerin uygun şekilde saklanması nedeniyle hijyen kurallarına uymak zorunda kalan vatandaşlar, sadece imar idaresinin değil belediyenin de onayını istedi. Folprecht, birkaç evi, ancak çoğunlukla ormanları ve göletleri çevreleyen bir self-servis barın maliyetinin yaklaşık yüz bin kron olduğunu tahmin ediyor. Projenin sosyal ağlarda sadece bira üreticilerinin desteğini almamasına rağmen, yorumlarda yer yer uyarı sözcükleri de mevcut.


“Reşit olmayanlara alkol satışı nasıl önlenir?” “Tamamen yasaktır.” “İlk bonz, muayene ve onca emek boşa gider. Ve aynı zamanda harika bir fikir” diyerek Instagram ve Facebook kullanıcılarının şüphe duymasına engel olamadık. Diğerleri ise sınırsız içecek fikrinden heyecan duyuyor ve nasıl ödeme yapılacağı, kart okuyucunun nasıl çalıştığı ve bira için neler sunulduğu gibi pratik şeylerle daha çok ilgileniyor.


Devlet Tarım ve Gıda Denetimi’ne (SZPI) göre alkol dağıtımı, personeli olmayan benzer barların akıbeti konusunda endişelenmek için meşru bir neden.


“Yasa açısından bakıldığında, muslukların bir kısmı yiyecek otomatıdır ve mevzuat, otomat kullanarak alkol satışının mümkün olmayacağı şekilde düzenlenmiştir. Personelin bulunduğu bir restorandaysa sorun değil. Eğer ormanın içinde bir yerdeyse ve alkollü bira sunuluyorsa, operatör yasal koşulları sağlamakta sorun yaşar” diye uyarıyor SZPI sözcüsü Pavel Kopřiva.


Kapatma veya personel denetimi



Muayene, koşulları karşılamayan bir kendinden kılavuzlu makine talebi alır almaz, bir muayene yapma yükümlülüğüne sahip olacaktı. “Eğer bu koşul onaylanırsa, bir yasaklama getirmek veya operasyonları personelin bulunabileceği süre ile sınırlamak zorunda kalacağız. Kanun bize başka bir seçenek sunmuyor” diye ekliyor.


Benzer bir bar bu yıldan bu yana Jablonec’teki Petřín gözetleme kulesinde faaliyet gösteriyor. Müşteri gelir, içeceği seçer, kendisi doldurur ve öder. Bar, yaz aylarında çeşitli etkinlikler sırasında birçok hizmet verdi. Operasyonu, yakındaki bir restoranda vardiya lideri olarak görev yapan Ondřej Petrák tarafından sorunsuz olarak değerlendiriliyor. Ancak müşteriler onun deyimiyle solitaire’de boşuna bira ararlardı.


“Alkol olsaydı 15 yaşında bir çocuk gelip pilsner içebilirdi, bu mümkün değil. Orada yalnızca 18 yaş üstü kişilerin katıldığı etkinliklerde alkol servisi yapıyoruz” diye açıklıyor.


Ağustos ayında SZPI müfettişleri, Prostějovsk’taki Raková u Konica’da çok popüler olan bir self-servis barı kapattı. Burada insanlar Velkorakovské mini bira fabrikasından bira içtiler. Ancak müfettişler, küçüklerin alkol kullanımını önlemesi gereken kimlik kartı okuyucusu veya bira fabrikasının yerleştirdiği kameralar yüzünden yumuşamadı.


Belge okuyucu veya kamera yeterli değil



Hvězdov’da da kişisel olarak test ettikleri bir okuyucuya güveniyorlar. Gayet iyi görünüyor. Ayrıca iki köşesinde hareket algılamalı kamera bulunmaktadır. “Onları sıkı bir şekilde izliyoruz, dolayısıyla şu anda oraya kimin taşındığına dair harika bir genel bakışa sahibiz. Gıda müfettişliği, kendinden kılavuzlu makineyi bir otomat makinesi olarak görüyor, buna katılmıyorum ve şişelenmiş içecekler sunduğumuzda bunun bir catering hizmeti olduğu versiyonuna sıcak bakıyorum. Bir restoran işletmem olması gerekiyor, bu bir kuruluş,” ortak sahibi Folprecht, kendi kendine musluk açan dükkanın yasallığı hakkındaki görüşünü doğruluyor. Operatöre dayatılan tüm şartlara uyduklarına inanıyorlar.


Hvězdov’da bira içmek isteyen müşterilerin kimlik kartlarını takmaları gereken bir belge okuyucu, ancak SZPI yeterli değil. Yaş doğrulama ekipmanına bakılmaksızın otomatlarda alkollü içecek satışı yapılamaz. Hiçbir istisna yoktur. Buna ek olarak, Kopřiva’ya göre yasa, halihazırda açıkça alkol veya başka bağımlılık yapıcı bir maddenin etkisi altında olan kişilere veya birinin sağlığını tehlikeye atabileceği veya yuttuktan sonra birinin malına zarar verebileceğine inanılan kişilere alkol satışını yasaklıyor.


“Bu, bir belge okuyucu kurularak sağlanamaz. Alkollü içeceklerin satışına veya dağıtımına yönelik ekipmanın otomat makineleri kategorisine girip girmediğine bakılmaksızın, yukarıdaki koşullara uygunluğu sağlamak ekipmanın operatörünün sorumluluğundadır” diyor Kopřiva.


“Dipsiz bardak” sahibi tarafından belli bir mesafeden kesilir



Hvězdov’da da benzer durumlara hazırlıklı oldukları söyleniyor. Sınırını bilmeyen ve kendilerine “dipsiz bir fincan” bira ısmarlamak isteyen sarhoş kişilerin, operatör tarafından uzaktan eğlenceye katılmaları engellenecektir. Ayrıca işletmenin artık kendilerine içecek satmayacağına dair bir bildirim alacaklar. Folprecht, “Uzaktan erişimi yükledim, dünyanın herhangi bir yerinde onu uzaktan kapatabilirim” diye savunuyor. Alkol almak için belgeleri kötüye kullanmaya çalışan çocuklar, daha fazla bira isteyen sarhoşlar, hepsi kamera karşısına geçecek. Operatör onları görür görmez kendinden kılavuzlu makine kapanır.


Müfettiş gelip tüm çabalarına rağmen bira satışını durdursa musluğu kapatmazlardı. İşletmeye devam edeceklerdi, ancak yakın gelecekte self-servis barları destekleyen insanların birleşeceği ve bu sorunu büyük ölçüde çözmek isteyeceği inancıyla Bernard’ı limonatayla değiştireceklerdi. Folprecht, neye izin verildiğine ve neye izin verilmediğine ilişkin koşulları ve kuralları incelemiş olsa da, sorunu Çek kurumlarının tutarsız yorumlanmasında görüyor. Özellikle SZPI ve hijyen istasyonları, ona göre söz konusu mevzuatı farklı algılıyor.


“İki kayanın arasında, şu anda anlaşmaya varamayan kurumların arasındayız. Biri bunun bir otomat olduğunu, diğeri ise bunun bir kuruluş olduğunu bildiriyor. Bu yasada çözülmüyor” diyor Folprecht.


Yarım litre bira 50 krona



Liberec Bölgesi Bölgesel Hijyen İstasyonu (KHS LK), Kamu Sağlığı Kanunu’na göre catering hizmeti tanımına uymadıkları için bu tür kuruluşları denetlemediğini özetlemektedir. KHS LK sözcüsü Zuzana Balašová, “Oturma yeri olmayan açık bir alanda böyle bir otomat makinesini catering hizmeti olarak görmüyoruz ve bu nedenle onu denetlemek bizim yetkimiz dahilinde değil” dedi.


Eski askeri bölge Ralsko’daki Samovýchep Pazar gününe kadar test modunda çalışacak, ardından gelecek yılın baharında tekrar açılacak. Başlangıçta yoldan geçenleri holb, Bernard onbir veya aromalı birell için cezbetti. Bir litre bira için insanlar onun bağırsaklarına 50 kron, alkolsüz içecekler için ise 45 kron koyuyorlar. Zamanla holb’un yerini bölgesel biralar alabilir.


Kış boyunca musluk temizlenecek ve yalıtılacak, ilkbaharda yeniden başlatılması planlanıyor. Ve Mayıs ayından itibaren fıçı bira mücadelesinde önemli bir ortak kazanmalı – yakın çevresinde personelin bulunduğu bir dağıtım penceresi açılacak.


Çok az insan biraya nasıl iyi bir şekilde dokunacağını biliyor



Svijan bira fabrikasının bira üreticisi Petr Menšík’in, hiçliğin ortasında bir yerlerde kendi kendine musluklanan biranın kalitesi konusunda şüpheleri var. Restoranlardaki birçok musluk, biranın uygun şekilde saklanması ve demlenmesi konusunda zorluk yaşıyor. Barlar ve restoranları bağlayan birçok hijyen düzenlemesine uymanın, örneğin ormanda imkansız olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Svijanský bira fabrikası bu tür yerlerde otomatik musluk çalıştırmamaktadır ve bunu yapmayı da planlamamaktadır. Onların benzetmesi popüler kendi kendine sarmadır, ancak profesyoneller organize etkinliklerde buna dikkat ederler.


“Müşteriler kendi biralarını arka planda profesyonel teknisyenlerin hizmet verdiği musluklardan çekiyorlar. Usta barmenlerimizin rehberliğinde tertemiz bardağa dökülüyor. Bu mantıklı. Bu, bira içenlerin ilgisini çekiyor ve aynı zamanda en sevdikleri barda bir içki içmenin o kadar da kolay olmadığını deneyimliyorlar” diyor Menšík.


Onun gözünde, bira içerken buluşmaktan ibaret olan Çek bira kültürü, barlardan garajlara ya da bahçelerdeki çardaklara taşınıyor. Ayrıca bunu kendine zarar vermenin bir biçimi olarak görüyor. “Bu trend burada ve müşterilerimizin bu otomatik muslukları temiz tutmalarına nasıl yardımcı olabileceğimizi ve bira, musluk ve bardaklara uygun bakım ile deneyimlerini onlara nasıl aktarabileceğimizi düşünüyoruz” diye sıralıyor. Ona göre çok az kişi biranın nasıl fıçıda çalınacağını gerçekten iyi biliyor. Hevesli de olsa, bırakın meslekten olmayan birini.


Şnytin, sütün veya mükemmel seviyenin doğru şekilde nasıl döküleceği ayrıntılı olarak anlatılmıştır, örneğin Plzeňské Prazdroj bira üreticisi Václav Berka: