CHANDIGARH: Punjab Valisi Banwarilal Purohit ile CM Bhagwant Singh Mann arasındaki son açmazın zemininde, Pencap meclisinin Cuma günü yaptığı bütçe oturumunun ilk gününde, muhalefet kongresi ile hazine bankaları arasında valinin bu ifadeyi kullanması konusunda şiddetli tartışmalar yaşandı. Kongre grevine yol açan konuşmasında “hükümetim”.
Vali konuşmasına başladıktan kısa bir süre sonra, muhalefet lideri (LoP) Partap Singh Bajwa, Bhagwant Mann liderliğindeki hükümete “benim hükümetim” olarak atıfta bulunulmasına itiraz etti ve kendisinden gelen sorulara yanıt olarak ayrıntı vermediğine işaret etti. AAP hükümetinin valiyi “seçtiğini” ve kendisini “seçilmiş” olarak adlandırdığını söyledi. Bajwa, “Bu hükümet sizi tanımıyor” dedi.
Purohit, Kongre’nin ısrarı üzerine vali, “Tamam, sadece hükümeti kullanacağım, ‘hükümetim’ konuşmayacağım” dedi.
AAP milletvekilleri ile Kongre arasındaki keskin fikir alışverişinin ortasında, CM Mann protesto etti, valinin konuşmasında “hükümetim” ifadesini kullanması konusunda ısrar etti. Purohit ona, ‘Ben ilk defa vali değilim. Assam valisiydim; Meghalaya valisiydim ve Tamil Nadu valisiydim. Bazı eyaletlerde ‘hükümet’, bazı eyaletlerde ise adreste ‘hükümetim’ yazıyor”. Ancak CM’nin ısrarı üzerine vali daha sonra yumuşadı ve konuşmasına devam ederken yine “hükümetim” ifadesini kullandı.
Daha sonra vali, Singapur’da eğitim almak üzere 36 yönetmenden oluşan ilk gruba atıfta bulunduğunda, Bajwa tekrar müdahale ederek valinin yöneticileri seçme kriterlerini soran mektubuna eyalet hükümetinin yanıt verip vermediğini sordu.
Bajwa, Pencap’ta paramiliter güçlerin konuşlandırılması konusunda CM’ye saldırdı ve “Merkezin Pencap’a müdahalesini istemiyoruz, ancak CM Mann BJP liderliğindeki hükümete teslim oldu” dedi.
Bajwa daha sonra medyayla etkileşimde, anayasal devlet başkanı olan vali Mann hükümeti tarafından tanınmadığı takdirde Mecliste kalmanın bir anlamı olmadığını söyledi. Bajwa, “Hindistan Anayasasını hazırlayan komiteye başkanlık eden BR Ambedkar’ın resimleriyle Pencap halkını kandırmalarına rağmen, CM Mann ve kabinesi Anayasaya inanmıyor gibi görünüyor.”
Vali cevap verdi, “Bu, valinin konuşması… Onlara (iktidar partisine) söyledim ve kabul edeceklerini düşünüyorum. Dediğim gibi, Sezar’ın karısı sadece şüpheden uzak olmamalı, aynı zamanda görülmeli. Eminim kabul edeceklerdir. ‘Bhai sanch ko anch kya hai’… konuşmamı bitirmeme izin verin.” Ancak Kongre MLA Sukhjinder Singh Randhawa, “Lütfen ‘sanch ko anch’ın ne olduğunu açıklayın” dedi.
Kongre, iktidardaki AAP’yi tokatladı ve ilk önce Meclis’e onun anayasal başkan mı yoksa “seçilmiş” bir vali mi olduğunu netleştirmesi gerektiğini söyledi. Vali muhalefeti yatıştırmak için “Bu içeride değil dışarıda söylendi” dedi.
Kongre milletvekilleri grev çağrısı yapmak için ayağa kalktığında, vali evde kalmalarını ve konuşmasını dinlemelerini istedi.
Geçen hafta, vali ve AAP hükümeti arasında, eyalet hükümeti Singapur eğitimi için müdür seçme kriterleri de dahil olmak üzere aradığı ayrıntıları sağlayamadığı için bütçe oturumuna izin vermediği için bir çıkmaza girdi.