Bunu atladı ve ben yapmadım mı? Konuşuyoruz, bir grupla ilgili, diyor bir atletik gazi

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Liberec Athletics 1945–1966 adlı broşür ayakta: “En doğal sporlardan biri olmasına rağmen, sonuçlar düzenli eğitim ve hazırlıkta çok fazla kendi kendine, azim ve angaryaya ihtiyaç duyuyor.

İkinci açıklama bugün anlaşamayabilir ve kitabın yazarları Mirko Gräf ve Josef Souček'in yazarları, sadece dünya atletik etkinliklerinde değil, aynı zamanda ulusal şampiyonalarda kaç hayranın eksik olduğuna şaşırabilir. Atletizm zamanı diliyor. Diğer şeylerin yanı sıra, Avrupalıların çoğunluk, Boles veya Inbebrigtsen'in yıldız performansı sayesinde.

Aktif ve hala aktif bir Liberec atleti Karel Šebelka, “Şimdi en çok izlenen sporlardan biri. İnsanlar onu büyük olayların etrafında izlemeye ve güzel bir ruh halinde yaymaya başlıyor” diyor.

Birbirimizi uzun zamandır tanıyoruz, bu yüzden gideceğiz. Liberec'teki Çek Atletizminin en başına dönelim. 40. yılın ortasında burada nasıl görünüyordu?
Aslında, sadece savaş sona erdiğinde oldu. Almanlar erteleniyorlardı, bu yüzden Çekler buraya koştu ve atletizm yapmaya başladılar. İlk Cumhuriyet sırasında bir şey vardı, ama her şey Alman, Çekler yüzde 15 idi. O zaman, bugün düz bir pistin olduğu Pavlovice'deki stadyumda eğitildi. Orada şehir stadyumunun açıldığı 1956 yılına kadar eğitildi.

İlk atletik anılarınız nedir?
Gençliğimden beri bir şekilde bunu yapma eğilimindeyim. 1956'da Melbourne'deki Olimpiyatları bile hatırlıyorum. O zaman işe geldim ve bana Discusist Olga Fikot'un altın madalyayı kazandığını söyledi. Bu radyo haberlerini hatırlıyorum ve benim gençliğimden beri dergi stadyonunu aldım. Sokol'a gittiğim Hrádek Nad Nisou'da yaşadım ve okulla altıncı sınıftaki yarışlar için Liberec'e gitmeye başladık. Başlangıçta atletizm için sadece binaya gelmem gerektiğinde kaydolmak istedim, ama sonunda Bay Karban beni zaten okul yarışlarında çalıştı. Bu yarışlar Salı günü ve Perşembe günü Liberec Takımı için Velké Hamry'ye ilk atletik yarışlara gittim.

İlginç bir şekilde, okul yarışları aracılığıyla yeteneklerin hızlı bir şekilde işe alınması bugüne kadar başarılı bir şekilde çalışıyor. Hangi disiplinlere başladınız?
Bir mesafeyle başladım, en iyi gittim ve sonra elbette her zaman ihtiyaç duyulanlara gittim. Röle ve sprintler, daha sonra çarpma ve son üçlü atlama. Sadece daha sonraki bir yaştan, belki de 17 yaşından itibaren, daha önce değil. Yaklaşık üç yıl sonra Slovan Liberec'in altına taşındık.

Kulübün daha fazla gelişimi ve başarılı bir Çekoslovak koşucusu Mirko Gräf başkanlığındaki ikinci bölüm ABK Liberec'in kurulması nasıldı?
Mirko Gräf (Onuruna, Çek kulübesinde hala bilinen bölgesel yarış koşusunu yöneten efsanevi Emil Zátopek'in fatihi. Kırmızı.) Savaştan sonra Turnov'dan buraya geldim ve diğer arkadaşlarla 60 ila 90 yıl arasında tüm kulübü sağladılar. Slovan Liberec – Gräf eşitti. Asla başkan olmak istemedi, ama başkan yardımcısını yaptı ve çoğunlukla yönetti. Velvet Devrimi'nden sonra serbest bırakıldı, başka bir ruh hali idi ve aniden başkan olmak istedi, ama onu seçmedik. Kızdı ve ABK Liberec'i kurdu (kahkaha). Ama kötü değildi. Hepimiz bir stadyumda antrenman yapmaya devam ettik, elbette onu yeterince insan bırakmasına rağmen herhangi bir müzakere yapmadık. Avrupa Şampiyonasında birkaç kez bulunan Barbara Procházková gibi başarılı kızları vardı. Ama yine de çok başarılı erkekleri yoktu, biz yapıyoruz.

Kulüpler ne zaman tekrar birleşti?
Sadece öldüğünde, tam olarak 11 Kasım 2011 olduğunu biliyorum. O zaman orada devam etmek için bir istek yoktu, çoğu insan onun yüzünden yaptı. Onlar üzerinde büyük bir etkisi vardı, bir kişiydi.

Velvet devriminden ve ondan sonraki saatten bahsettiniz. Spor ve özellikle atletizm için ne anlama geliyordu?
Sporda bu, birliklerin bağımsız olabileceği ve sadece dinleme ve doldurmaktan başka bir şey yapabileceği anlamına geliyordu. Olasılıklar, sporlar ve kulüpler artık sadece sübvansiyonlara ve devletin onlara verdiklerine bağlı değildi. Özel şirketler oluşturuldu, bu nedenle sponsorlar vb. Kendilerini totaliterizmde sunamayan ustaca insanlar aniden yapabilirdi. Çekildi. Önceki rejim altında, sporcular için atletizm de zaman zaman yurtdışında Batı'ya bakabilecekleri gerçeğiyle cazipti. O zaman Fransa'ya gideceğimizde, 50 kişi için bir yer vardı, bu yüzden kesin bir bekleme listesi vardı ve biri 51 idi. Çok zorladı. Bu büyük bir fırsattı. Sonra İtalya, Romanya, Polonya İsviçre'deydik ve elbette sık sık gittik.

Herhangi biriniz senin ötesinde kaldınız mı?
Hatırladığım şey sadece bir sprinter geri dönmedi. Zürih'te kaldı ve her zaman orada yaşıyor. O zaman yirmi yaşındaydım ve spor yüzünden yaşadığım atletizm, bunu çözmedim. Her şey buydu.

Son 80 yılda Liberec atletizminin en iyi dönemi ne olduğunu düşündünüz?
Jiří Stehlík, Milan Mádr, Mirek Hrušů, kız kardeşi Hejnova ve hatta koşucu Víťa Pavlišta gibi bireysel yıldızlara ek olarak, yaklaşık 70 yıl olduğunu söyleyebilirim. Bunun nedeni, ergen ekibimizin Çek Cumhuriyeti'nin federal şampiyonasını üst üste dört kez kazanmasıdır. Bu o zaman gençten daha yaşlı gençlere kategorilerdi ve gerçekten 40 büyük erkek vardı. Ne olduğunu söylemek zor, ama o zaman spor şansı gerçekten çok fazla değildi, bu yüzden hepsi bir araya geldi. Ve kulüp daha sonra uzun süre yaşadı ve mayınlı, bu çocuklar arasında birkaç temsilci vardı. Şimdi on yıldır yavaş yavaş düştü. Bu yıl kulübün daha da geliştirilmesi için oldukça önemli olacak.

Mevcut nesil Liberec sporcuları nasıl bu kadar iyi değil?
Bugün Liberec'te düzinelerce spor var ve herkesin şampiyonaları yavaş yavaş, herkes bir temsilci, bu yüzden çok dağılacak. Ve çocuk sayısında bile değil, bize yeterince geliyorlar, her yıl 100 yeni üye olacak. Ama elbette 30 tanesi kalacak, herkes yetenek değil ve birisi bunu tıpkı bir yüzük olarak sahip. Çocukların kırıldığı ve devam edip etmeyeceklerine karar verdikleri üç dönemi vardır. Her zaman ilkokuldan liseye, yüksek, üniversiteye ve sonra çalışmaya başlarken geçerken. Artık yok. Kesinlikle okullar ve daha hevesli öğretmenlerle daha da bağlantı kurmaya yardımcı olacaktır. Yine de Slovan'da 500 üyemiz var.

Atletizm on yıllar boyunca başka ne değişti?
Maddi bakış açısıyla çok gelişti. Yüzeyler, salonlar, ekipman vb. Hiç şüphesiz. Ama yine Cinder'ı yarışan, bugün olduğundan daha kötü performanslar elde etmek için yeterli değil. O zamanlar yaklaşık dört yaşındaydık, üçlü atlamada 14 metreden fazla atlıyorduk ve bugün çocuklar sadece 12 metre atladılar. Bu yüzden bilmiyorum, performanslar yükseldi, ama sadece uçta. Son zamanlarda, esas olarak sprinterler ve dayanıklılıklardı, ancak diğerleri arasında büyük bir performans deliği vardı. Bu kısmen daha önce olduğu kadar vermeyen insanlarda. Ama yine, herkes bunu tüm hayatları boyunca yapmak zorunda değil, herkes böyle bir aptal değil (kahkaha). Çocuklar lisede sadece dört yıl boyunca yapacak olsa bile, yaşam için iyi olduğunu söylüyorum.

Karel Šebelka onlarca yıldır Liberec atletizminin ayrılmaz bir parçası.

Hala aktif atletik kariyerinize dönelim. Hiç eğitim ve yarıştan mola verdiniz mi?
35'e kadar normal yarışa kadar, bir mesafe ve üçlü atlama yürüdüm. Ancak ilk ligdeki son gelişme düşüşü Brno'da olduğu ve bize on üç metrelik bir tahta verdiği için atlamadım. Aslında bu benim son yarış yarışımdı. Sonra B için yarıştım, havalı ve eğlenceliydi. Sonra tekrar uzun pistler çalıştırmaya başladım, 13 maratonum var.

Kariyerinizin en iyi parçası olarak ne düşünüyorsunuz?
Her şey bir şekilde geçti ve bir şeyde hala güzeldi. Ama aslında, örneğin, 1967'de Svaták'tan bir hafta önce geçirdiğim mesafedeki bir kişi, yedi metreden daha fazlaydı ve o zamandan beri iyileşmedim. Ve ilk kez Tartan'a atlarken, Prag'a tekrar üçlü atlamaya 14.41 koydum. Biri bunu kendinizden dolayı gerçekleştirmek ve hareket etmek istediği için değil, aynı zamanda grup yüzünden de yapar. Bu nadirdi ve bizi tuttu.

Ve şimdi seni ne tutuyor? Atletizm ile daha iyi yaşlanacak mı?
Biraz atalet olduğunu itiraf ediyorum. Onsuz olamazsın ve bir yere ait olmalarına sevindim. Ve içsel bir hedefe sahip olmak güzel çünkü emekliyim ve endişem yok. Bu büyük bir havalı, şikayet edecek hiçbir şeyim yok.

Bu ilginç, biri tam tersini duyuyor. Şimdi ne sıklıkla antrenman yapıyorsunuz?
Neredeyse antrenman yapmıyorum, sadece yarışım. Şimdi Çek Cumhuriyeti Şampiyonası'nı çoğaltmada yaptık, bu yüzden onu kaçırmak zorunda kaldım. Şimdi hiç koşmuyorum, bunu Covid'den yapamam. Toplam 47 Jizera elli var ve son üçünü vuracak bir sorunum var. Ama şimdi tekrar koşmaya başlamak istiyorum.

Yarışlarınızdaki atmosferiniz nedir?
Güzel, bizim gazilerle zaten grupla ilgili, büyük olasılıkla katlar halinde. Birinden diğerine gidiyorsunuz ve herkes sana neyi özleyeceğinizi, onu neyin acıttığını, parçaladığını söyler (kahkaha). Sonra bunu atladığını konuşuyoruz ve ben yapmadım, çok güzel.

Hiç denemediğiniz bir disiplin var mı?
Belki her şeyi denemedim … Kesinlikle 50 veya 20 kilometre yürüyüşe çıkmadım. Ama aksi takdirde tüm atlamalar, çöpler ve koşulara gittim. Ve bugün tüm bunları giderdim, sadece çok günde sahip olduğumuz çubuk için, biraz eğitmek zorundayım.

Liberec Stadyumu nihayet bir yeniden yapılanma aldığını ne söylüyorsunuz?
Bunun için gerçekten mutluyum. Utançtı, yıllarca gerekiyordu. Pistin yanında tüm arka planı hareket ettirmeyi ve bir spor salonu oluşturmayı dört gözle bekliyorum. Liberec Atletizm bu yılların yanı sıra yaklaşan kutlamaların yanı sıra bunu hak etti. Tüm sporcuları ve eletleri, 80 yılı kutlayacağımız ve 21 Mart Cuma günü U Košků restoranının salonunda olacağımız topumuza davet ediyoruz.