Editörün Yangın Eğitimi: Kendimi hortumla yukarı çekemiyorum ama en azından denedim

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Metal bir kafese kilitlendim. Bir süre gizlice dizlerinin üzerine çöküp karnının üzerinde oraya buraya sürünüyorum. Yoğun dumanla zenginleşen karanlıkta, ışık parıltıları ara sıra epilepsi hastası gibi titriyor. Bu sahnenin müziği elektronik, hatta endüstriyel, sanki David Lynch'in filmlerinden kesilmiş gibi karanlık bir müzik.

Hayır sevgili okuyucu, alınmana gerek yok. MF DNES'in editörü kendisini sadomazoşist cinsel pratiklerin sergilendiği abartılı bir dans partisinde bulmadı ve liserjik asitin halüsinojenik dietilamidini yutmadı. Jablonec nad Nisou'daki Liberec Bölgesi İtfaiye ve Kurtarma Servisi (HZS) istasyonundaki kafesli poligonda gerçek müdahaleler için sadece itfaiyecilerin nasıl eğitim almadığını yalnızca kendi bedeninde deneyimledi.

Olay örgüsünün ilk taslağı yoğun gerilim ve fiziksel yorgunluk gibi görünse de aslında öyle bir dram değil. Yani, klostrofobiniz yoksa ve en azından birkaç parça fiziksel ve zihinsel zindeliğiniz varsa. Ancak ilkokullardaki soyunma odalarını uzaktan çağrıştıran üç katlı yapıyı tam yük olmadan ve solunum cihazı olmadan (ancak bu daha sonra gelecek) tırmanıyorum.

Profesyoneller benden farklı olarak kırk kilograma kadar ağırlığa sahip “dolu bir alanda” içeri giriyorlar. Tek başına nefes desteği on beş civarındadır. Ekipmanım yalnızca üç katmanlı acil durum kıyafeti, el feneri takılı kask ve eldivenlerden oluşuyor. Ancak yine de poligonun içinde biraz çalışma gerektirebilecek yerler var.

Dört kafes arkadaşımdan birinin yardımı olmadan içinden geçemeyeceğim dar bir boru gibi. Bu sırada arkamdaki beni tünelden daha rahat geçmem için itiyor, öndeki ise beni en sonunda elinden tutarak dışarı çekiyor. Tanvalda'daki HZS istasyonunun komutanı David Kořínek, “Bu, itfaiyecinin geçebilmek için bile solunum cihazını çıkarmak zorunda kaldığı zorlu engellerden biri” diye açıklıyor.

Bu “maymun yolunun” en tehlikeli yeri, poligonun üç katına da çıkan bir merdivenle oraya girmeden önce belirtilir. “Bu gerçekten tehlikeli, buraya düşebilirsiniz” diye ekliyor, başımız dertteyse kafese birkaç kez vurmamız gerektiğini, kurtuluşun geleceğini belirtiyor. O anda yükseklik korkusu olan biri gibi paniğe kapıldım ama kafeste adrenalin içimde fokurdadı, bu yüzden engeli çoktan aştığımı neredeyse fark etmedim bile. Birkaç dar profil, biraz kafa karışıklığı, sürekli emekleme, iplerin üzerinden tırmanma ve ben dışarıdayım.

Zaten bu kadar yorucu ve dramatik olmadığı için “aldatmaya” başladığımda, bir gerçeği sessiz tuttum. Komutan Kořínek onun hakkında konuşsun: “Adamlar oraya girmeden önce, önce yangın kulesine iki kez inip çıkıyorlar, ardından da ağır yükleri kaldıracakları spor salonuna gidiyorlar. Yüksek bir kalp atış hızına ulaşmaları gerekiyor” diye açıklıyor. Bu yüzden bana da teklif edilmesine rağmen bunu özlüyorum.

Sobayı, gaz beslemesini ve sigortaları kapatın

Uçup gitmesine izin vermeyeceğim şey, poligona bir kez daha girmek, daha doğrusu gizlice girmek. Bu sefer daha önce bahsedilen solunum cihazı biçiminde daha büyük bir yük var. Görevim, profesyonel itfaiyecilerden biriyle birlikte, elimde bir hortumla yere yakın durmak ve eğitim alanının konut çekirdeğini taklit eden kısmına ulaşmak. Burada örneğin sobayı, gaz sayacındaki gaz beslemesini veya sigortaları kapatıyorum. Bir de hareketsiz bir insan vücudu görüyorum, çok şükür o bir manken.

Bu hareket için, oksijen maskesinin içinde oldukça terlediğimi ve bir süredir kendimi bir PET şişenin içinde kilitli kalmış veya bir otobüse doğru koşmuş gibi hissettiğimi itiraf etmeliyim. Çıkardıktan sonra biraz nefesimin kesildiğini hissediyorum.

“Birinin içeride havası bitince uyarı sinyali vermesi tamamen normal. Bu, kişinin mizacına göre değişir; birinin ortalama hava tüketimi dakikada seksen litre, birinin yüz litre, bir diğerinin belki sadece altmış litredir. Bir itfaiyecinin bundan ve en önemlisi bu eğitimden alacağı şey, ortalama hava tüketiminin ne olduğunu öğrenecek olmasıdır. Burayı bilmesi lazım. Gerçek bir müdahalede neyle başa çıkabileceğini ve oksijen tüpündeki basıncın ne kadar dayanabileceğini bilecektir. Burada orta-ağırdan en üst seviyeye kadar bir yükü simüle edebiliyoruz”, diye açıklıyor Kořínek ve bir benzetme sunuyor: “Poligonda bu bir abartı, tıpkı pantolon ve kayak ceketinin yanı sıra otuz kiloluk bir sırt çantasını yanınıza almanız gibi. onunla koşmaya git.” Aralık ayının sonunda düzenli olarak koşmaya başladı, kendi kendime söylüyorum ve tüm kalbimle teşekkür ediyorum.

En iyisi poligonu 17 ila 18 dakika içinde fethedebilir

Meslektaşlarından biri eğitmene katılıyor ve tüm sürecin aynı zamanda işbirliği eğitimi ile ilgili olduğunu vurguluyor. “Alışılmadık bir ortamda, karanlıkta, dumanın altında, stres altında nasıl hareket edeceğimizi öğreniyoruz, yani bu esas olarak işbirliğiyle ilgili. Mesele yarışmak değil, mesele birbirimizi tanımak ve birbirimize yardım etmek. Bu nedenle farklı seslerden dolayı iletişim kurarken zor koşullar ortaya çıkar. Ayrıca nefes alıp verirken solunum cihazının kendisi de ses çıkarır. İtfaiyeciler bu nedenle omuzları çekmek, çeşitli dokunuşlar gibi çeşitli mutabakata varılmış iletişim sinyallerini de öğrenirler” diye açıklıyor profesyonel itfaiyeci.

David Kořínek, en iyilerin kafes poligonunu her şeyle ve tam ekipmanla on yedi ila on sekiz dakika içinde fethettiğini ekliyor. “Aksi takdirde ortalama yirmi ila yirmi beş arası sürer” diye belirtiyor.

Ne kadar süredir içeride olduğumu bilmiyorum ama Forman'ın One Flew Over the Cuckoo's Nest filmindeki Jack Nicholson'ın Randle McMurphy'si gibi şunu söylemekten mutluyum: “En azından denedim!” ve klavyeye geri dönüyorum.