Frýdlant burnu gastronomi için lanetlendi, restoranlar hayatta kalmak için savaşıyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Valdštejn restoranının kapısında ve Facebook sayfasında “Operasyonel teknik nedenlerle geçici olarak kapalı” yazmaktadır. Spa Resort Libverda’da bulunan popüler gurme işletmesi, iki yıl sonra düzenli müşterilerini hayal kırıklığına uğrattı.


Alice Urbančíková, kapatmayla ilgili gönderiye “Bu kötü, yemekler lüks, personel harika, bir daha asla böyle olmayacak.” Başka bir kullanıcı, “Umarım geçiciden kalıcıya değişmez” diye ekledi.


Spa’nın ikram departmanı başkanı David Soldán’a göre, şık restoranın kapanışı kesin. Şimdi kiralık olarak sunuluyor, yönetim ayrıca farklı bir konsept ve müşteri kitlesinin daha fazla kişiselleştirilmesini düşünüyor. Her durumda, orijinal operatörlerde artık olmayacak.


Soldán, “Şu anda Balustráda spa restoranına odaklanıyoruz ve Valdštejn için görüşme yapılıyor” diyor. “Yazık, bu bölgede tekti. Artık kapalı olan restoranın başka bir müşterisi, “Artık sadece birkaç kat daha düşük olan pizza veya kebap için bölgedeki barlara gidebilirsiniz” diyor. “Fiyat açısından tabii ki biraz daha pahalıydı. Yerlilerin çoğu belli ki kalite için fazladan ödeme yapmak istemiyor” diye düşünüyor.


Valdštejn tek değil



Tıpkı Valdštejn gibi, Frýdlant sırtındaki diğer restoranlar da mücadele ediyor veya geçmişte mücadele etti. Yedi kilometre uzaklıktaki Nové Město pod Smrkem’deki bisiklet bistrosu U Všech andělů, covid döneminde en çok acı çekti. Bu sırada Bay ve Bayan Svoboda, Hithit portalında müşterilerin tekliflerine veya hizmetlerine abone olabilecekleri halka açık bir bağış toplama etkinliği bile düzenlemek zorunda kaldılar. Ve karşılığını verdi. Yüze yakın ilgili taraf sayesinde toplam 128.650 kron toplandı.


“Kendi binamızda olmamız sayesinde bu dönemi atlattık. Zamanın hükümetinin bizim için hazırladığı önlemler ekonomik olarak felaketti” diye hatırlıyor restoran sahibi Michael Svoboda, bugün bile sürdürmenin kolay olmadığını kabul ediyor.


“Maalesef hafta içi katılım o kadar zayıf ki tüm günkü operasyon masraflarını karşılamıyor. Hafta sonu her zaman farklıdır ama partiler, kutlamalar, cenazeler ve benzeri şeyler olmasaydı satışlardaki düşüş önemli ölçüde olurdu. Hem konaklama hem de iyi bir gastronomi sunabilme avantajına sahibiz ve az kişi ile çalışabiliyoruz.”


Yerel halk evde biriktirir ve pişirir



Konaklama yapan misafirlere uyum sağlayan esnek yaz operasyonu sayesinde restoran her yıl zorlu kışları atlatmakta ve gerekli onarımları sübvanse etmektedir.


Diğer yemek hizmeti operatörleri de bu alandaki karmaşık işin farkındadır. Son yıllarda, örneğin, Hejnice’deki kafeler Vločka ve Pink Café kapanırken, bölgedeki diğer restoran işletmeleri, önemli ölçüde ana turizm sezonu ve yılın geri kalanına bağlı olarak, açılış saatlerini azalan ilgiye göre ayarlıyor.


Hejnice belediye başkanı Jaroslav Demčák’a göre, şehrin yerel girişimcilere sağlayabileceği herhangi bir destek yok. “Onlara katkıda bulunduğumuz covid sırasındaydı, ama şimdi değil. Zor çünkü yerel halk burada gastro hiçbir şey olmadığına yemin ediyor. Ama burada olana veya neyin yaratılacağına bakmıyorlar ve bunun yerine evde yemek pişirerek para biriktiriyorlar” diyor belediye başkanı.