Geri adım atmayın. Geleceğin sağlık görevlileri agresif hastalarla nasıl başa çıkılacağı konusunda pratik yaptı

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Model durumlarda figüranlar/hastalar geleceğin sağlık çalışanlarını sözlü olarak taciz ediyor, onlarla işbirliği yapmayı reddediyor ve hatta onlara fiziksel saldırıda bulunuyorlardı. Prag Tıp Üniversitesi'nden kurs eğitmeni Jaroslav Pekara'ya göre böyle anlarda kriz iletişimi önemli.

“Özü, hüsrana uğramış veya öfkeli bir hastanın dikkatini dağıtmaya çalışmaktır. Ayrıca, kriz anında personelin agresif bir hastayı yardım gelene kadar tutabileceği belirli güvenli tutma tekniklerimiz de var.” diye açıkladı Prag tıbbi acil servisin bir üyesi olan Pekara.

Öğrencilere saldırgandan uzak durmaları gereken güvenli mesafeyi ve örneğin insanların kendilerine bağırması durumunda el ve ayaklarının alması gereken pozisyonu gösterdi.

Dua etme veya dans etme tekniği

“Ben buna dua tekniği diyorum. Bir yandan beni koruyor, bir yandan da 'Allah'ım sus, seni araştırmam lazım' diyor. Bu size çok yardımcı olabilir. Ve birbirimize çok yakın olduğumuzda, kenara çekilebiliyorum. Birisi arkanıza geldiğinde geri adım atmayın. Örneğin, genellikle sarhoş insanlarla bu şekilde 'dans edersiniz',” diye talimat verdi Pekara öğrencilere. Her bir uygulama durumunu birlikte analiz ettiler ve çözerken yaptıkları hataları aradılar.

Kursa yedi düzine öğrenci katıldı. Diğer şeylerin yanı sıra, bunu tamamladıktan sonra sorunlu bir hastayı yere yatırıp hareketsiz hale getirebilmeli, omuzlarını veya boynunu tutmaktan kurtulabilmeli, aynı zamanda hararetli bir tartışmaya veya sözlü tacize de dayanabilmelidirler. Benzer durumlar için profesyonel eğitimin gerekli olduğu, Liberec Bölgesi Tıbbi Ambulans Hizmetinin (ZZS LK) sağlık görevlilerinin deneyimleri tarafından da doğrulanmaktadır.

“Aslında her sağlık görevlisinin, hasta veya çevresi tarafından fiziksel saldırı konusunda kişisel deneyimi vardır. Ne yazık ki, saldırgan hastalar şu anda her günün gerçeği ve saldırgan bir kişinin sözlerle mi sonuçlanacağını yoksa fiziksel bir saldırı mı olacağını önceden tahmin etmek mümkün değil” yorumunu yaptı ZZS LK sözcüsü Michael Georgiev.

Agresif arayanların sayısı da artıyor

Ona göre, operasyon merkeziyle iletişime geçen agresif arayanların sayısı da son zamanlarda önemli ölçüde arttı. Bu nedenle, herhangi bir saldırı belirtisi olması durumunda, operasyon merkezinin çıkışta acil durum hattını ararken polisin işbirliğini talep etmesi yaygın bir uygulamadır. Hastanın ya da çevresindekilerin olay yerinde agresif davranması durumunda ambulans görevlisi daha sonra polisi arıyor. Böyle bir olay kalkış belgesine kaydedilir.

“Saldırgan davranışlara en çok alkol ya da psikotrop madde etkisi altındaki kişilerde, reçeteli ilaç kullanmayan psikiyatrik hastalığı olan kişilerde ya da yeni ortaya çıkan psikiyatrik hastalıklarda rastlıyoruz. Özellikle psikotrop maddelerin etkisi altındaki kişilerde fiziksel saldırı olasılığı çok yüksektir. Genellikle gerçeklikten tamamen kopukturlar ve herkese zarar verebilirler. Bunlar genellikle sözlü saldırganlıkla başlıyor ve hızla fiziksel saldırıya dönüşüyor.” diye açıkladı Georgiev.

Çoğu zaman, kurtarıcılar bu tür vakalarla geceleri ve hafta sonları ilgilenir. Son yıllarda kurtarıcılar birkaç kez meşru müdafaa konusunda eğitildi. ZZS LK sözcüsü, “Artan saldırganlık nedeniyle bu kurslara tekrar döneceğimizi göz ardı etmiyoruz” dedi.

Çoğu zaman sözlü saldırganlıkla “sadece” kalacaktır.

Sinirli hastaların yaşadığı rahatsız edici durumlar, Liberec Bölge Hastanesi acil tıp bölümünden kıdemli sağlık görevlisi Jakub Kopecký tarafından da kaydediliyor. 2023 yılında departmanda ortak paydası olan saldırganlık olan 32 olağanüstü olay meydana geldi.

Kopecký, “Olayların çoğu sözlü saldırganlık olarak kaldı, ancak nesnelere ve kişilere saldıran hastalar da istisna değildi” dedi. Geçen yıl onlarca vaka hastane tarafından polisle işbirliği içinde çözüldü. “Acil bir durumda düzeni sağladı, hastanın güvenliğini sağladı veya onu nakletti” diye ekledi.

Geçtiğimiz sonbaharda Liberec'te çılgın bir hastanın hastane ekipmanlarını yıktığı benzeri görülmemiş bir saldırganlık vakası kaydedildi. Kasım ayının ilk Cumartesi günü acil müdahale için sağlık görevlileri tarafından bölge hastanesine getirilen hipotermi hastasının aklı başına geldi ve orantısız saldırganlık belirtileri göstermeye başladı, bunun öncesinde hastane personeli kilitlenmek zorunda kaldı ve hastalar da dışarı çıkmak zorunda kaldı. Kaçmak. Adam perdeleri yırttı, camı kırdı ve cam kapıyı tekmeleyerek açmak istedi. Öfkesi yalnızca polisin de katıldığı güvenlik servisi tarafından durduruldu.