Harrachov'da kiracıların bulunduğu apartmanlar kötüleşiyor. Kimse devletten istemiyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Şu anda on beş ailenin yaşadığı Harrachov'daki iki apartmanla, ikinci halka açık müzayede sırasında bile kimse ilgilenmedi. Maliye Bakanlığı harap bina için ikinci kez yüz on iki milyon kron talep etti.

Bakanlık sözcüsü Filip Běhal ČTK'ya, “Yarışmada herhangi bir teklif sunulmadı, bu nedenle Maliye Bakanlığı büyük olasılıkla yarışmanın bir sonraki turunu açıklayacak.” dedi.

Harrachov belediye başkanı Tomáš Vašíček, kazançlı tatil beldesindeki iki apartmanla neden kimsenin ilgilenmediğini açıklıyor.

“İçler acısı bir durumdalar ve her ikisinin de acilen yenilenmeye ihtiyacı var. Onarılamaz hale gelen balkonların mutlaka yıkılması gerekiyor. Rapora göre onarım bedeli yetmiş milyona çıkacak” diyor belediye başkanı.

Belediyenin her iki apartman üzerinde de ön alım hakkı bulunuyor ancak mevcut durumda satın alma işlemine geçilmeyecek. “Dürüst olacağım. Buna razı olsaydım hem aptal hem de kötü bir hizmetçi olurdum. Ayrıca Maliye Bakanlığı'nın iletişimi zayıf. Onlardan biri bize gelip bu harap mülkü bize devretse, genel destek almaya, daireleri yenilemeye çalışırdık. Ama kimse gelmedi” diyen belediye başkanı, aynı zamanda yatırımın herkes için çok riskli olduğunu da sözlerine ekledi.

Arsanın kira kontratı beş ayda bitiyor

“Apartman binaları için belediyelerin özelleştirme şartları var. Üstelik başkasının, yani Harrachova'nın mülkündeler. Kesinlikle anlamadığım fiyatı görmezden gelirsem, o zaman kimin buna yöneleceğini hiç bilmiyorum” diye açıklıyor belediye başkanı riskli yatırımın arka planını.

Maliye Bakanlığı satış konusunda veya Harrachov'la anlaşma konusunda acele etmeli. Bunu yapmak için yarım yıldan az bir zamanı var ve Belediye Başkanı Tomáš Vašíček tüm durumu radikal bir şekilde çözmeye hazır.

“Bakanlığın apartmanların bulunduğu arsanın yıl sonuna kadar kirası var. Ve sen şehre aitsin. Birisi gelip her şeyin nasıl çözüleceği konusunda anlaşmalı. Aksi takdirde bu harap binanın kaldırılması için dava açmakta hiçbir sorunumuz yok” diyor Vašíček.

“Kafa Üzerine Kurulan Sistem”

Söz konusu apartmanlarda doksanlı yıllarda camcıların ihtiyaçlarına yönelik inşa edilmiş on beş daire bulunmaktadır. Şu anda apartmanlarda çoğunlukla yaşlılar, engelliler ve sosyal açıdan dezavantajlı kişiler yaşıyor.

“Umurlarında değil. Gerçekten ihtiyacı olanların başını sokacak bir çatıyı kolaylıkla ele geçirirler. Ama sonra yeni apartmanlar yapmamız gerektiği fikri ortaya çıkıyor. Bu baş aşağı sistemi anlamıyorum” diye itiraf ediyor belediye başkanı.

Bakanlığın daireleri şehre devretmesini ve ardından sübvansiyon programları çerçevesinde gerekli yeniden inşayı sağlamasını en kolayı olarak görüyor.

“Bu gerçekten olasılıklardan biri ve altı ay sonra ne olacağını görmek için gerçekten bekleyeceğiz. Zaman umurumuzda değil. Ben vatandaşların belediye başkanıyım ve aynada kendime huzur içinde bakmak istiyorum. Biz gerçekten her şeye açığız” diye bitiriyor Vašíček.