CHANDIGARH: Haryana Shehri Vikas Pradhikaran tarafından geliştirilen 43 kentsel bölgenin 400’den fazla sektöründe yaklaşık 6 bin hane, ticari, endüstriyel, kurumsal ve toplu konut tüketicisi için su oranı %20 arttı (HSVP), revize edilmiş oranlarla faturaların gelmeye başladığı Şubat ayının ilk haftasına kadar karanlıkta kaldı.
En çok etkilenen şehirler, HSVP’nin kentsel mülklerinin bulunduğu Faridabad, Gurgaon, Sonipat, Bahadurgarh, Jhajjar, Ambala, Karnal, Panipat, Kaithal, Jind, Rohtak, Hisar, Fatehabad, Sirsa’dır. HSVP, artışın haklı olduğunu, çünkü bakım maliyetlerinin arttığını ve ayrıca içme suyu olmayan suyun endüstriyel, bahçecilik ve inşaat amaçlı kötüye kullanımının izlenmesi gerektiğini söyledi.
Bir yetkili, “Artış üç yıldan uzun süredir bekleniyordu, oranlar ise beş ila yedi yıl sonra artırılacak” dedi.
Kabul et, Haryana toplantı konuşmacısı Gian Chand Gupta gelişmelerden haberi olmadığı iddia edildi. “Konuyu görüşmek için bölgemdeki yetkilileri ve RWA’yı (mukim sosyal yardım derneği) arayacağım” dedi. Büyük ölçüde HSVP sektörlerine ait olan Panchkula’yı temsil ediyor. Yerel makamlar, artışın “hükümet tarafından güven ihlali” olduğunu iddia ediyor. 2018 HSVP yönetim kurulu toplantısında onaylanan zam, o yılki protestoların ardından geri alındı ve 2019’da yürürlükten kaldırıldı. Bu sefer zam sessizce faturalara yansıtıldı.
Subhash Papneja Panchkula’nın sosyal yardım kuruluşundan, “2018’de, HSVP’nin başkanı olduğu için CM ile görüşmüştük ve daha sonra bildirimi geri çekmiş ve artışı %5’in altında tutacağına söz vermişti.”
Ocak ayındaki bir iç yazışma, yaz aylarındaki israf için cezaların artırılmasını ve revize edilmesini önerdi. Faturalandırma, Delhi Jal Board’un bir plaka birimi atlamanın kullanıcının en yüksek plakanın birim değerini ödemesine neden olduğu “iç içe geçme” modeline dayanıyordu.