İklim değişikliklerine karşı yeni tedbirler

zitzit

New member
İklim değişikliklerine karşı yeni tedbirlerTürkiye, iklim değişikliğine karşı ulaştırmadan sanayiye, tarımdan ticarete kadar türlü alanlarda bazen projeleri önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya almayı planlıyor.


En yetişkin ‘kirletici’ onlar
Dünya genelinde verilen sözler tutulmuyor


Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ve Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’na uyum çalışmalarına odaklanan Türkiye, iklim değişikliğine karşı uygulanan strateji kapsamında çalışmalarını yoğunlaştıracak. Bu kapsamda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) su projelerini sürdürülebilir tek yaklaşımla hayata geçirmeye sürme edecek. KGM, ekolojik köprülerle hayvanların yolun tek tarafından diğerine rahatlıkla hareket etmelerini sağlayarak hayatî çeşitliliğe olumlu katkıda bulunmayı hedefliyor.



Gürültü haritaları hazırlanıyor

KGM’nin ana kara yollarından yıllık 3 milyon taşıt trafiğini geçen kesimler için gürültü haritası hazırlama çalışmaları sürme ediyor. Bu kapsamda geçmiş yıllar bile karışma 1092 kilometrelik yol kesimi için gürültü haritası hazırlanırken 535 kilometrelik bölümde icraat sürme ediyor. Toplam uzunluğu 28 1000 771 kilometre olan mevcut kesik yollarda seyahat fail vatandaşlar, yıllık 669 milyon saat zamanla yaklaşık 2 1000 258 milyon litre renksiz tasarrufu elde ederken fosil yakıt tüketiminin çevresel etkisi dahi düşürüldü. Seyahat süresindeki kısalmalarla trafikte seyreden motorlu taşıtlardan çevreye salınan susturucu emisyonu yıllık 4,7 milyon ton azaltıldı.

Tarımda iklim dostu icraat

Tarım ve Orman Bakanlığı ise iklime uyumlu tarım faaliyetleri kapsamında yağmur hasadı, inhibe toprak işleme, aracısız ekim yöntemi, rüzgar perdesi, gübreleme, tarımsal kuraklıkla mücadele, yerey toplulaştırma, organik tarım ve mera ıslah çalışmaları gerçekleştiriyor. “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi Eylem Planı” kapsamında ülke genelinde hububatın fenolojik gözlem sonuçları, meteorolojik veriler ve barajlardaki toldı oranları tek eksiksiz olarak izlenip değerlendirilerek, gerekli tedbirler çiftçilere ulaştırılıyor. Tarım Bilgi Sistemi ile dahi su kaynaklarının korunması, suyun verimli şekilde tüketim noktalarına aktarılması veya iletilmesi, sulama sistemlerinin modernize edinilmesi ve nebatî üretimde ürün desenlerinin bölgedeki su kaynaklarına göre belirlenmesi faaliyetleri yürütülüyor.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.