İklim ‘taahhüt’lerinde iki yüzlülük devam ediyor!

zitzit

New member
İklim ‘taahhüt’lerinde iki yüzlülük devam ediyor!


İklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerine rağmen 51 yetişkin ekonominin fosil yakıtlara sağladığı dayanak, geçen yıl tek önceki yıla göre yaklaşık iki katına çıkarak 697,2 milyar doları önemli.


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Uluslararası Enerji Ajansı verilerinden derlediği bilgilere göre, özellikle yetişkin ekonomilerde kömür, petrol, tabiî gaz üretimi ve tüketimine sağlanan dayanak miktarında ciddi artım yaşandı.

Bu artışta, salgın sonrası küresel ekonominin toparlanmasının akabinde enerji fiyatlarının yükselmesi etkili oldu. Petrolün varil fiyatı 2020’dahi ortalama 42,58 abd olarak hesaplanırken, geçen yıl 69,04 dolara yükseldi.

Dünyanın toplam enerji tedarikinin yüzde 85’ini oluşturan OECD ve G20 ülkelerinin dahi karışma olduğu 51 enerji üreticisi ve tüketicisi ülkenin fosil yakıtlara sağladığı sübvansiyon miktarı 2020’dahi 362,4 milyar abd seviyesindeydi.

Söz konusu dayanak miktarı 2021’dahi yaklaşık iki katına çıkarak 697,2 milyar abd oldu. Dünyadaki 51 yetişkin ekonominin fosil yakıtlara sağladığı toplam desteğin 302,7 milyar dolarını petrol ürünleri sektörü oluşturdu.

Bunu, 209,3 milyar dolarla elektrik, 166 milyar dolarla tabiî gaz ve 19,2 milyar dolarla kömüre sağlanan sübvansiyonlar izledi.

Fosil yakıtlara sağlanan desteğin artması, materyalizm giderek kalan iklim değişikliğiyle mücadele çabalarıyla tezat tek hâl oluşturuyor. Söz konusu 51 ülke arasında yer saha ve atlas en yetişkin 10 kömür ülkesi konumunda bağcıklı Çin, Hindistan, ABD, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Vietnam ve Avustralya’nın 2050’dahi net sıfır emisyona ulaşma taahhüdü bulunuyor.

Öte yandan, enerji krizi nedeniyle kalan fiyatlara tâbi olarak yerde yıl fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyon miktarının henüz fazla olacağı öngörülüyor.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.