İşte 8 kritik hata – YENİ ASYA

zitzit

New member
İşte 8 kritik hata – YENİ ASYA6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş meydana gelen depremlerde Hatay’bile sayı sayıda tarımsal çökerken sayı binada ağır hasar alıp kullanılamaz hale geldi. Bölgede incelenen 500 tarımsal ile yapılan 8 kritik hata bilirkişi raporuna yansıdı.


Türkiye’yi sarsan hareket felaketinde enkaz çalışmaları sürme ederken tek yandan bile alanında uzman kişilerce yıkımlara sebep olan hatala araştırılıyor. Hatay’daki 500 binayı inceleyen bilirkişi, sahadaki kritik sorunları belgeledi. Buna göre; yıkımlara sebep olan hatalar, “zayıf kolon”, “doğru güçlü kullanımı”, “taşıyıcı elemanlara verilen zararlar”, “kesit yetersizliği”, “uygunsuz etriye aralıkları”, “yumuşak kat etkisi”, “zemin sıvılaşması” ve “resim süreksizliği” gibi 8 başlıkta toplandı. İnşaat mühendisi Suat Torun yaptığı açıklamada, Hatay’bile depremin hemen akabinde hasar tespit çalışmalarına katkı vermek ve İnşaat Mühendisleri Odası üyesi olarak gönüllü bilirkişilik yapmak üzere sahaya gittiğini ve 10 gün bölgede kaldığını anlattı.



‘’KOLON VE KRİŞLERDEN ÖRNEKLER ALDIK’’

İnşaat mühendisi Torun, “Binaların kolon ve kirişlerinden örnekler aldık. Yapının bütünlüğü bozulmuşsa beraberce her tek donatının ölçümlerini yaptık. Sahadaki numuneleri dahi yetkililere teslim ettik.” dedi. Hatay’bile yapıların sayı yetişkin hasar gördüğünü vurgulayan Torun, sahada gördükleri binaların yetişkin çoğunluğunun eski yapılar olduğunu ifade etti. Torun, depremde yıkıma neden olan hatalar konusunda şu ağırlıklı bulundu:

“Sahada en sayı rastladığımız sorun sağlam kalitesizliği yani istenen dayanıma sahip olmayışıydı. Bunun sayılmazsa güçlü gibi donatıların istenen çapta ve yapıda olmadıklarını tespit ettik. Proje ve uygulama hatalarını bile gördük. Bir dahi zemin etütlerinin iyi yapılmaması ve zemin sıvılaşmasından kaynaklı yetişkin problemlerle karşılaştık. Genelde öncelikli sebep yapım hataları kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Genel başlıkları ise zayıf kolon, doğru güçlü kullanımı, taşıyıcı elemanlara verilen zararlar, kesit yetersizliği, uygunsuz etriye aralıkları, yumuşak kat etkisi ve resim süreksizliği olarak sıralayabiliriz. Proje hataları bile gördük. Tasarım yapılırken binanın x ve y düzleminde hareket kuvvetlerini alması için perdeler tasarlanır. Bunların tüm kolonlarının kirişlerle bağlanması gerekir. Yapılmaması halinde yapı hasarları oluşur.”



BETONDA BÜYÜK TANELİ ÇAKILLAR TESPİT EDİLDİ

İncelediği 500’açınık yakın binada rastladığı sorunları çektiği fotoğraflarla belgeleyen Torun, yıkımların en sayı kontrolsüz yapım hataları nedeniyle oluştuğunu tespit ettiklerini ifade etti. Hatay’bile yıkılan tek binanın fotoğrafı üzerinden örnek veren Torun, sağlam içindeki katışmaç denilen çakıl, kum gibi malzemenin istenen boyutta olmadığını gözlemlediklerinin altını çizdi. Betondaki yerde çakılların boyutunun 8-10 santimetreye varan yetişkin çaplarda olduğunu tespit ettiklerini nâkil Torun, “Bu çakılların yetişkin oluşu hareket açısından yetişkin risk sebebi ve binanın mukavemetini zayıflatır. Burada kırma taş kullanılması gerekirdi. Bunları maalesef incelediğimiz binalarda göremedik.” niteleyerek konuştu.

KOLONLAR DAHA İNCE, DEMİR KALİTESİ YETERSİZ

Torun, eski yönetmeliklere göre inşa edilen yapıların kolon kesitlerinin yetersiz olduğuna işaret ederek, “Hatay’bile eski binalarda genelde 18-20 santimetre dolayında kolonlar, 15-20 santimetre arasında bile kirişler tespit ettik. Bu boyuttaki elemanlar kesit yetersizlikleri sebebiyle yapıların hasara uğramasına sebep olmuş. Şimdiki yönetmeliklerde kolon boyutunun minimum 30, kiriş genişliğinin dahi 25 santimetre olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.



‘’TAŞERONLAR VE USTALAR EĞİTİLMELİ’’

Bilirkişi Suat Torun, inşaat yapım işlerinin meslekten gelen kişilerce yapılması ve yerde kişilerin altında benzinli taşeronların ve ustaların eğitilmesi gerektiğini vurguladı. İnşaat mühendisliği lisans derslerinde yerde tür problemlerin tekrarlanmaması için müfredata yeni derslerin eklenmesi gerektiğini tamlayan Torun, “Şu anda yerde tür dersler yüksek lisans kadar okutuyor. Staj süreleri uygulama deneyimi için uzatılmalı. Tabii toplum bilincinin dahi oluşması gerekiyor. Mümkün olduğunca sağlam olması için çaba gösterilmesi, ev sahibi olmak isteyenlerin evin içinden sayı yapının taşıyıcı özelliklerini öğrenip sorgulaması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.