Kuzey Kutbu’ndaki tehlike – YENİ ASYA

zitzit

New member
Kuzey Kutbu’ndaki tehlike – YENİ ASYA


Uzmanlara göre Kuzey Kutbu’nda toprak ısındıkça, kırağı henüz bile uzayarak ve sıklaşarak toprağı yalıtmada battaniye işlevi gören karı etkisiz bırakıyor ve sonunda ısınmayı henüz bile hızlandırarak henüz fazla karbon salınmasına sebep oluyor.


İklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu’ndaki camit toprağın çözülmesiyle kol ve çalılıklar yeşermeye başladı. Toprağın çözülmesiyle yosun ve hayvan kalıntılarıyla beraberce milyonlarca ton karbondioksitin atmosfere salınması tehlikesi ortaya çıkıyor.

Bilim insanları 2100 yılına kadar camit toprakların önemli kısmının çözüleceğini vurgularken Epson, National Geographic CreativeWorks ekibiyle yeni tek bilinçlendirme kampanyasına başladı. Küresel teknoloji firması Epson, Kuzey Kutbu’nun yeşermesi sorununa ve hem işletmelerin hem dahi tüketicilerin çevresel etkilerini kırmak için yapabileceklerine odaklanan yeni tek kampanyaya başladı.

Bu seneki kampanyada Edinburgh Üniversitesi’nden National Geographic Kaşifi ve çevrebilimci Profesör Isla Myers-Smith, yükselen sıcaklıkların ve ısınan mevsimlerin nasıl “Kuzey Kutbu’nun yeşermesi” adı verilen tek olguya yol açtığı üzerine yürüttüğü araştırmanın ayrıntılarını açıklıyor.

Kar eridikçe ısınma artıyor

Prof. Isla Myers-Smith, yaklaşık 20 yıldır iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu tundrasına olan etkisi üzerine icraat yürütüyor. Kendisi ve emek arkadaşları son yıllarda Kuzey Kutbu’ndaki camit toprağın çözülmesiyle ağaçlar ve çalılıkların henüz rahat yetişmeye başladığı özgün tek hâl keşfettiler. Sıcaklık arttıkça camit toprak çözülüyor ve genelde kısmen remim yosun ve hayvan kalıntılarında biriken karbon hariç salınıyor. Toprak ısındıkça, kırağı henüz bile uzayarak ve sıklaşarak toprağı yalıtmada battaniye işlevi gören karı etkisiz bırakıyor ve sonunda ısınmayı henüz bile hızlandırarak henüz fazla karbon salınmasına sebep oluyor.

Herkes katkı sunabilir

Prof. Isla Myers-Smith, insanların Kuzey Kutbu yeşermesinin olası sonuçlarını ve günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerin muhit üzerinde olumlu sonuçlar doğurabileceğini anlamalarının son basamak önemli olduğuna inanıyor ve şöyle konuşuyor:

“Evde enerji tasarrufu yapmaktan işe bisikletle gitmeye ve yerel gıdalar tüketmeye kadar her birimiz fark yaşatabiliriz. Seçimlerimizin, kendi arka bahçemizden tutun bile eksiksiz dünyaya kadar çevreyi nasıl etkilediğinin farkında olmak hepimiz için sayı önemli.” Epson Küresel Başkanı Yasunori Ogawa ise şu yorumu yapıyor: “Yaptığımız her işin merkezinde sürdürülebilirlik var ve hem kendi çevresel ayak izimizi azaltmaya hem dahi yerde amaçta müşterilerimize yardımcı olmaya kararlıyız.”



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.