Liberec iQlandia’nın yeni direktörü, Disneyland veya Karlštejn olmak istemediğimizi söylüyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
“Pavel’in burada ne inşa ettiğini çok fazla takip ediyorum. Dümeni 180 derece çevirmeyeceğim,” diye temin ediyor Dostál, ilham almak için cumhuriyetteki geri kalan dört bilim merkezini ziyaret etti; geçen yıl aralarında Liberec de katılım açısından açıkça öne çıktı.

Geçen yıl buraya 464 bin, en çok rağbet gören ikinci merkez olan Ostrava’ya ise 370 bin kişi geldi. Ortalama bir ziyaretçi, 400’den fazla interaktif serginin sergilendiği on bir Liberec sergisinde kabaca üç buçuk ila dört saat harcıyor.

Katılımı mevcut sayılarla sürdürmek Dostál’ın önceliklerinden biridir. “Şahsen ben bunu temelden yükseltme kapasitesine sahip olduğumuzu düşünmüyorum” diye ekliyor. Çevrelerindeki hızla değişen dünyayı daha iyi anlamak için daha fazla eğitim almaları gerektiğine inandığı yaşlılar ve ilkokul öğrencileri üzerinde yoğunlaşmak istiyor. Bunları üç kategoriye ayırıyorlar.

Václav Dostál, Çek Cumhuriyeti’nin en çok ziyaret edilen bilim merkezi olan Liberec’in iQlandia’sının yeni yöneticisidir.

“Okulların üçte biri proaktif, yönetimleri eğitimsel alternatifler arıyor. İkinci üçte biri o kadar aktif değil ama burunlarının dibine koyarsanız, peşine düşerler. Ve son üçte biri çok dirençli ve hiçbir şey onları harekete geçirmiyor, belki yönetimde bir değişiklik olabilir” diye açıklıyor. iQlandia orta kategoriyi hedefleyecektir. Prag’daki Çek Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olan yeni müdür, “Fakat dirençli okulları da dışarıda bırakmayacağız, onları daha fazla harekete geçirmek istiyoruz” yorumunu yapıyor.

Selefiyle yaptığı görüşmelerde bilim merkezlerinin en son gelişmeleri gösterme amacı taşımadığı fikrini ortadan kaldırdı. Ancak ziyaretçilerin zaten bildikleri şeyleri, ilkelerini anlayacakları şekilde gösteriyorlar. Yıl sonuna kadar örneğin iQlandia’da bir yapay zeka köşesi açmak istiyorlar ve burada ziyaretçilere yapay zekanın temellerinden biri olan makine öğreniminin nasıl çalıştığını gösterecekler.

“İnsanların olabildiğince gülmesi için her şeyin eğlence olduğu Disneyland ya da bir kez geldikleri, atmosferi hissedip hiçbir şeye dokunamadıkları Karlštejn olmak istemiyoruz. Ve beş yıl sonra oraya geldiklerinde, Karlštejn hâlâ Karlštejn olacak,” diyen Dostál, klasik turistik destinasyonlarla akıllı eğlence arasındaki farka dikkat çekiyor.

İnovasyonda bir numara

Ayrıca inovasyonda bir numara olmak için başka bir hedef belirledi. Yani haberi en hızlı ve en kaliteli şekilde ulaştırmak. Planetaryumun görünürlüğünün artırılması ziyaretçilerin desteğiyle el ele gidiyor. Bu nedenle Dostál, daha fazla insanı çekmek için program teklifini genişletmek istiyor. Aynı zamanda ziyaretçiler daha cazip bir giriş ücreti kombinasyonunu da sabırsızlıkla bekleyebilirler. Planetaryumun tek limiti 50 koltuk kapasitesi olup, en iyi durumda günde beş gösteri gerçekleştirilecektir.

“Eğer onu doldursaydık günde 250 kişi olurdu. Amacımız planetaryumun iQlandia’nın daha güçlü bir parçası olması” diyor Dostál. Ayrıca ziyaretçilerin daha fazla dinlenme fırsatına sahip olması için dinlenme alanını genişletmenin yollarını da arıyorlar. Ayrıca park etme işiyle de aktif olarak ilgileniyorlar.

Sürücülere otoparkta ne kadar boş alan kaldığını gösteren yeni bir sisteme yatırım yapılmadan bu mümkün olamazdı. Aynı zamanda alternatif park yerleri üzerinde de tartışılıyor. iQlandia’nın önündeki otoparkın mevcut kapasitesi yaklaşık 140 araçla sınırlıdır. Katılımın yoğun olduğu yağmurlu günlerde ise yirmi dakika sonra doluyor.

Václav Dostál, Çek Cumhuriyeti’nin en çok ziyaret edilen bilim merkezi olan Liberec’in iQlandia’sının yeni yöneticisidir.

“İnsanları eğitmeye çalışıyoruz ama okumuyorlar. iQlandia’yı ziyaret etmeden önce bilgilerle ne kadar çok çalışırlarsa, sonrasında o kadar az sorun yaşarlar. Bir gün önceden yağmur yağacağını, dolu olacağını söylüyoruz. İnsanlar tam kapasiteyle ilgili bilgilerin listelendiği web sitesini okumuyor veya sosyal ağlara bakmıyor ve buraya geliyorlar ve sorun da burada ortaya çıkıyor” diyor bilim merkezinin pazarlama departmanından Veronika Slavíková. Sürücüler, OC Forum’un yanı sıra gelecekte bölge ofisinde yeni oluşturulan otoparkı da kullanabilecek.

Kariyerinin tam olarak hangi yöne gideceğini bilemeyen Václav Dostál, Ocak ayında O şirketinden istifa etti.2 Çek Cumhuriyeti’nde 280 ay boyunca çeşitli görevlerde bulundu. Daha sonra Liberec’teki iQlandia’nın direktörlüğü pozisyonu için bir ilan buldu. “Güzel ve esprili bir şekilde yazılmıştı. Bir süre düşündüm, sonra denedim. Ve 1 Eylül’de ben de devreye girdim” diye bitiriyor bölgenin en çok ziyaret edilen turistik destinasyonunun yeni müdürü Václav Dostál.

Liberec’teki eşsiz iQlandia bir jeopark, bir nano dünya ve bir su kaydırağı sunmaktadır (28 Mart 2015):