Liberec'teki çiftçilere tarımda sağduyuyu geri kazandırma çağrısı yapıldı

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
“Ceská Lípa'ya protesto için gelenlerin yaklaşık yüzde 70'inin burada olması ilginç. Bu çiftçilerin bir araya geldiğini gösteriyor. Çok fazla insanı tanımıyorum bile, sadece kendileri için geldiler” dedi etkinliğin ana organizatörü Brniště Tarım Kooperatifinden Pavel Cihlář.

Ancak ilk protestonun aksine bu kez çiftçiler başarılı oldu. “Amacına ulaştı. Pazartesi günü bölgeye davet edildik ve konuyu Vali Martin Půta ile görüşeceğiz ve Tarım Bakanı'nın da bizim isteklerimizi dinleyeceğine inanıyorum.” diyen Cihlář, çoğunlukla aşırı kontrol ve bürokrasi ile ilgili taleplere değiniyor. .

Çiftçilerin çalışmasını zorlaştırıyor ve dolayısıyla orijinal misyonlarının anlamı kalmıyor. Cihlář, “Toplumdan hiçbir şey götürmeyen bir şey için bize yaptırım uygulanamaz” diye ekledi.

Protestoya çiftçilerin yanı sıra çok sayıda destekçi de katıldı. “Biz bir inşaat şirketiyiz ve daha iyi bir gelecek için savaşmak istedik. Bu hükümet bir osuruk değerinde, neyden bahsediyorum? Soğuk havada bir kaşık dolusu gübreyle traktörün yanında duran orada bulunan adamlardan biri, Babiš'in döneminde daha iyiydi” dedi.

Ancak Cihlára'ya göre sistemdeki hata zaten Avrupa siyaseti düzeyinde başlıyor. “Hükümet yüzünden burada değiliz. Lütfen tarımda sağduyuyu geri getirelim” diye vurguladı ve sonunda polise teşekkür ederek etkinliğin sorunsuz yürümesini sağladı.

Bakan çiftçilerle görüşmek istiyor

Tarım Bakanı Marek Výborný daha sonra protestolara yanıt verdi. Hoşnutsuz çiftçilerle uğraşmak istiyor ve bakanlıktaki bürokrasiyi azaltacak önlemler hazırlıyor.

Výbrın, bugün Karlovy Vary Bölgesi'ne yaptığı ziyarette, sivil toplum kuruluşları, Ziraat Odası, Özel Tarım Derneği ve Tarım Birliği temsilcileriyle düzenli temas halinde olduğunu söyledi.

“Her ne kadar kimsenin protesto hakkını inkar etmesem de, bu sorunları yuvarlak masa toplantısında konuşmanın her zaman daha iyi olduğu kanaatindeyiz. Bu rezervasyonlara alışacağım. Bunlar yeni şeyler değil, orada nelerin ortaya çıkacağını biliyorum, Belçika, Fransa, Almanya'daki çiftçilerin bile protesto ettiği şeyler. Ne yazık ki Avrupalı çiftçileri rahatsız eden ve beni de rahatsız eden aşırı bürokrasidir” dedi bakan.

“Ulusal düzeyde somut adımlar atmaya çalışıyoruz, bakanlıkta işleyen bir antibürokratik komisyonum var. Örneğin çekleri kaldırabileceğimiz somut önlemler hazırlayan danışmanlardan ve yardımcılardan oluşan bir ekibim var. Tarımsal Müdahale Fonu denetiminin bir hafta, üreme denetimi denetiminin ise bir hafta sonra gelmesi mümkün değil” dedi. Ona göre aynı sorunların Avrupa düzeyinde de çözülmesi gerekiyor. Çiftçilerle müzakerelerin önümüzdeki hafta yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.