Mikroplastik kirliliği Antarktika’ya ulaştı – YENİ ASYA

zitzit

New member
Mikroplastik kirliliği Antarktika’ya ulaştı – YENİ ASYATürkiye’nin ilim üssü kurma projesi kapsamında Antarktika kıtasına giden ilim insanları, Robert Adası’ndaki 3 lagün ve buzul göle dalarak örnekler topladı. Tortu örneklerinde mikroplastik bulundu.


Karadeniz’dahi plastik kirliliği alarmı!
Çocuk, anneden önce plastikle tanışıyor






Türkiye’nin Antarktika kıtasına ilim üssü kurma projesi kapsamında ‘2’nci Ulusal Arktik Bilim Seferi’ ile ak kıtaya giden ilim insanları, Güney Shetland Adaları’nda bağcıklı Robert Adası’ndaki 3 lagün ve buzul göle dalarak örnekler topladı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raif Kandemir ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Araştırma Görevlisi Dr. Korhan Özkan tarafından kırılan tortu örnekleri, özel kaplarda saklanarak gözden üzere Türkiye’ye getirildi. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Mikroplastik Araştırma Grubu ekip lideri Doç. Dr. Ülgen Aytan ve taharri görevlisi Yasemen Şentürk’ün numunelerde yaptığı incelemelerde, Antarktika’daki buzul gölünde ‘fiber’ ve ‘parça’ tipte mikroplastik durduğu belirlendi. Çalışma, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) plânlı ‘6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’nda ilim dünyasıyla paylaşıldı.



İnsanlık için sayı kötü tek şey

RTEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raif Kandemir, örnekleri ODTÜ’takt Dr. Korhan Özkan ile beraberce Güney Shetland Adaları’ndaki Robert Adası’ndan aldıklarını belirterek “Örnekleri adanın üzerindeki 3 lagün ve buzul gölünden aldık. Örneklerin içerisinde mikroplastiklere rastlandı. Antarktika’bile bile mikroplasiklerin olabileceğini ortaya çıkarttık. Adanın üzerinde Şili’nin terk edilmiş tek üssü var ve bura tıpkısı zamanda sayı sayıda ilim insanının bile ziyaret ettiği tek ada. Ancak mikroplastikler sadece insanlar tarafından getirilmiyor, rüzgarlar tarafından bile kaynağından sayı uzak bölgelere taşınabiliyor. Plastiklerin Antarktika’ya kadar taşınması; sedimentlerin, su kolonun hatta ihtimal dahi pul beraberce içerisinde olması, icat fazlalık ihtimal bizim için iyi ama insanlık için sayı kötü tek şey” dedi.

Mikroplastik kirliliği her yere ulaştı

Antarktika’dan getirilen örneklerin yetişkin kısmında ‘fiber’ ve ‘parça’ tipte mikroplastik tespit edildiğini açıklayan RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Mikroplastik Araştırma Grubu ekip lideri, Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Himalayalarda beraberce mikroplastiklere rastlamak mümkün. Mikroplastik kirliliği her yere ulaştı. İnsan baskısından uzak yerde alanlar bize atmosferik taşınımın ne kadar önemli olduğunu ve maalesef yerde kirleticiyle mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor” dedi.

Haber Merkezi



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.