Yirmi yılı aşkın bir süredir Stráž pod Ralskem'deki hapishane teşkilatı üyeleri daha lezzetli yiyecekler bekliyor. Cezaevi Hizmet Akademisi bünyesinde yeni açılan mutfaklı kantin, ülkenin dört bir yanından gelen hükümlü aşçıları çalıştırıyor ve bunlar burada, yakındaki şehirdeki yemekhanenin sunduğundan daha iyi kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği hazırlayacak.
CEO Simon Michailidis, “Öğrencilerimize tam ve uygun üye olduklarına ve şimdiye kadar olduğu gibi yemeğin kalitesiyle ilgili şikayetleri dinlemek zorunda kalmayacağıma dair sertifikaları sunmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. Çek Cumhuriyeti'nin yeni Cezaevi hizmetleri binasının açılış töreninde abartılı bir şekilde.
Geçen yıl yaklaşık 3.700 öğrenci, yemekleri Akademi'ye 7,5 milyon krona mal olan Stráž pod Ralskem'de derslere, eğitim oturumlarına veya temel giriş kurslarına katıldı. Yeni kantin sayesinde iki milyondan fazla tasarruf sağlanacak ve gıda kalitesi de önemli ölçüde artacak. Yıllar önce öğrenciler, enstitüye yaklaşık on dakikalık yürüme mesafesindeki devlet kuruluşu Diamo'nun kantinine giderlerdi. Ancak Akademi direktörü Martina Gänsel'e göre, özel bir sağlayıcı tarafından devralındıktan sonra buradaki yiyecekler büyük ölçüde bozuldu.
“Kurumsal birimlerinden bize transfer oldukları süre boyunca yemek vermekle yükümlü olduğumuz öğrenciler, son dönemde gerçekten yemek kalitesinden şikayetçi oldular. Yiyecek satın almayıp, genellikle akşam yemeği için gittikleri Stráž'daki restoranlarda masrafları kendilerine ait olmak üzere yemek yiyerek bu sorunu çözdüler. Bunların hepsi elimizden kayıp gidecek ve bundan dolayı çok mutluyum” diye itiraf etti Gänsel.
Horecký göleti kıyısındaki, su kayağı teleferiğinin, çevredeki tepelerin ve hatta güzel havalarda Ještěd'in manzarasını sunan yemek odası 90 kişi için tasarlanmıştır. Günde 500 öğüne kadar işleyebilen aşevi bulunan mutfak, haftanın beş günü faaliyet gösterecek. Bina, bir barınakla bağlandığı mevcut Akademiye bitişiktir. Olumsuz jeolojik koşullar ve yüksek yeraltı suyu seviyesi nedeniyle CL-EVANS, yeni binayı 39 adet delikli betonarme kazık sistemi üzerine kurmak zorunda kaldı. Vergi dahil 85,5 milyon krona inşa etmek bir yıldan biraz fazla sürdü.
“Az önce açtığımız kantin Cezaevi Hizmet Akademisi tarafından çok özlendi. Artık özel bir catering işletmesinin hizmetini satın almanın ekonomik açıdan anlamsız olduğu bir noktaya geldik. Bu nedenle Adalet Bakanlığı ile birlikte kendi tesisimizi kurmaya karar verdik” diye özetledi Michailidis. Kendisine göre şu anda 7,5 bin üye ve 4 bin sivil çalışan cezaevi hizmetinde görev yapıyor. “Cezaevi hizmetine yeni katılanların tümü bu tesisten geçecek” diye ekledi. Giriş kursu 15 hafta sürer.
Şu anda cezaevi hizmetinde tüm mesleklerden 730'dan fazla üye ve neredeyse 300 sivil çalışan bulunmuyor. En kötü durum Michailidis tarafından 2022 sonbaharında kaydedildi, geçen yıl düşüş çok fazla değildi ve yeni üye eklemede başarılı oldu. Düşük sayıların fazla mesai ile çözüleceği söyleniyor.
On dokuz buçuk bin mahkum
“Üyeler açısından bu durumun üstesinden çoğunlukla fazla mesai yaparak geliyoruz ki bu da hem servis üyeleri hem de bizim için çok zorlu bir süreç. Diğer şeylerin yanı sıra bu durum, hapishane hizmetinin ihtiyaçlarına göre başarılı bir şekilde eğitim ve ileri eğitim almamızı kısıtlıyor,” diye düşünen Michailidis, hapishanelerin ortalama olarak kapasitelerinin yüzde 96 ila 97'si kadar dolu olduğunu söylüyor. Mahkum sayısının 19,5 bin olduğunu tahmin etti. Bazı hükümlülere, kendileri için on altı iş olanağının yaratıldığı yeni mutfakta iş teklif edildi.
Akademi'den sadece birkaç on metre uzakta olan ve hem hükümlüler hem de personel için yemek pişirdiği için kendi yemek odası ve aşçısı olan gardiyan hapishanesinde fazla yardımcı kuvvet yoktu. Bu nedenle ülkenin her yerindeki hapishane müdürleri, yeni oluşturulan operasyonda orada çalışabilecek hükümlü aşçıları serbest bıraktı. Yerel hapishane, bu kişiler arasından, bu amaç için Muhafızlara nakledilen uygun adayları seçti.
Hükümlü David Böhm burada iki yılı kalan beş yıllık hapis cezasını çekiyor. Bu onun şef olarak ilk çalışması değil. “Mezun oldum, dışarıda biraz deneyimim var. Diğer suçlarda da aşçı olarak çalıştım. Hapishanede yemek pişirmekten farklı bir şey bu. Burada yeni, temiz ve modern bir mutfak var; az çok kendi başına çalışıyor” yorumunu yaptı, burada zaten biftek, güveç ve ziyafet hazırlamış olan Böhm. “Bunun bir başarı olduğunu düşünüyorum” diye bitirdi ve işi sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Bunun pek çok avantajı vardır; örneğin, mahkumun değerlendirmesine yansıyan mali veya kişisel ödüller.
CEO Simon Michailidis, “Öğrencilerimize tam ve uygun üye olduklarına ve şimdiye kadar olduğu gibi yemeğin kalitesiyle ilgili şikayetleri dinlemek zorunda kalmayacağıma dair sertifikaları sunmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. Çek Cumhuriyeti'nin yeni Cezaevi hizmetleri binasının açılış töreninde abartılı bir şekilde.
Geçen yıl yaklaşık 3.700 öğrenci, yemekleri Akademi'ye 7,5 milyon krona mal olan Stráž pod Ralskem'de derslere, eğitim oturumlarına veya temel giriş kurslarına katıldı. Yeni kantin sayesinde iki milyondan fazla tasarruf sağlanacak ve gıda kalitesi de önemli ölçüde artacak. Yıllar önce öğrenciler, enstitüye yaklaşık on dakikalık yürüme mesafesindeki devlet kuruluşu Diamo'nun kantinine giderlerdi. Ancak Akademi direktörü Martina Gänsel'e göre, özel bir sağlayıcı tarafından devralındıktan sonra buradaki yiyecekler büyük ölçüde bozuldu.
“Kurumsal birimlerinden bize transfer oldukları süre boyunca yemek vermekle yükümlü olduğumuz öğrenciler, son dönemde gerçekten yemek kalitesinden şikayetçi oldular. Yiyecek satın almayıp, genellikle akşam yemeği için gittikleri Stráž'daki restoranlarda masrafları kendilerine ait olmak üzere yemek yiyerek bu sorunu çözdüler. Bunların hepsi elimizden kayıp gidecek ve bundan dolayı çok mutluyum” diye itiraf etti Gänsel.
Horecký göleti kıyısındaki, su kayağı teleferiğinin, çevredeki tepelerin ve hatta güzel havalarda Ještěd'in manzarasını sunan yemek odası 90 kişi için tasarlanmıştır. Günde 500 öğüne kadar işleyebilen aşevi bulunan mutfak, haftanın beş günü faaliyet gösterecek. Bina, bir barınakla bağlandığı mevcut Akademiye bitişiktir. Olumsuz jeolojik koşullar ve yüksek yeraltı suyu seviyesi nedeniyle CL-EVANS, yeni binayı 39 adet delikli betonarme kazık sistemi üzerine kurmak zorunda kaldı. Vergi dahil 85,5 milyon krona inşa etmek bir yıldan biraz fazla sürdü.
“Az önce açtığımız kantin Cezaevi Hizmet Akademisi tarafından çok özlendi. Artık özel bir catering işletmesinin hizmetini satın almanın ekonomik açıdan anlamsız olduğu bir noktaya geldik. Bu nedenle Adalet Bakanlığı ile birlikte kendi tesisimizi kurmaya karar verdik” diye özetledi Michailidis. Kendisine göre şu anda 7,5 bin üye ve 4 bin sivil çalışan cezaevi hizmetinde görev yapıyor. “Cezaevi hizmetine yeni katılanların tümü bu tesisten geçecek” diye ekledi. Giriş kursu 15 hafta sürer.
Şu anda cezaevi hizmetinde tüm mesleklerden 730'dan fazla üye ve neredeyse 300 sivil çalışan bulunmuyor. En kötü durum Michailidis tarafından 2022 sonbaharında kaydedildi, geçen yıl düşüş çok fazla değildi ve yeni üye eklemede başarılı oldu. Düşük sayıların fazla mesai ile çözüleceği söyleniyor.
On dokuz buçuk bin mahkum
“Üyeler açısından bu durumun üstesinden çoğunlukla fazla mesai yaparak geliyoruz ki bu da hem servis üyeleri hem de bizim için çok zorlu bir süreç. Diğer şeylerin yanı sıra bu durum, hapishane hizmetinin ihtiyaçlarına göre başarılı bir şekilde eğitim ve ileri eğitim almamızı kısıtlıyor,” diye düşünen Michailidis, hapishanelerin ortalama olarak kapasitelerinin yüzde 96 ila 97'si kadar dolu olduğunu söylüyor. Mahkum sayısının 19,5 bin olduğunu tahmin etti. Bazı hükümlülere, kendileri için on altı iş olanağının yaratıldığı yeni mutfakta iş teklif edildi.
Akademi'den sadece birkaç on metre uzakta olan ve hem hükümlüler hem de personel için yemek pişirdiği için kendi yemek odası ve aşçısı olan gardiyan hapishanesinde fazla yardımcı kuvvet yoktu. Bu nedenle ülkenin her yerindeki hapishane müdürleri, yeni oluşturulan operasyonda orada çalışabilecek hükümlü aşçıları serbest bıraktı. Yerel hapishane, bu kişiler arasından, bu amaç için Muhafızlara nakledilen uygun adayları seçti.
Hükümlü David Böhm burada iki yılı kalan beş yıllık hapis cezasını çekiyor. Bu onun şef olarak ilk çalışması değil. “Mezun oldum, dışarıda biraz deneyimim var. Diğer suçlarda da aşçı olarak çalıştım. Hapishanede yemek pişirmekten farklı bir şey bu. Burada yeni, temiz ve modern bir mutfak var; az çok kendi başına çalışıyor” yorumunu yaptı, burada zaten biftek, güveç ve ziyafet hazırlamış olan Böhm. “Bunun bir başarı olduğunu düşünüyorum” diye bitirdi ve işi sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Bunun pek çok avantajı vardır; örneğin, mahkumun değerlendirmesine yansıyan mali veya kişisel ödüller.