Pěnčín bölgedeki ilk satıcısız mağazayı açtı, insanlar cep telefonu olmadan bile alışveriş yapabiliyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Pěnčín'deki markete normal çalışma saatleri olan sabah 7 ile akşam 4 arasında geldiyseniz, alışılmadık bir şey fark etmeyebilirsiniz bile. Personeli burada bulabilir ve seçilen ürünlerin parasını kasada ödeyebilirsiniz. Ancak sabah erken veya gece geç saatlerde alışveriş yapmanız gerekiyorsa yerel mağaza tam anlamıyla sınırsız seçenekler sunuyor.


“Satış saatleri dışında personelimiz ile QR kod ekleyerek giriş yapabilirsiniz. Giriş yapan kişinin kimliğini ve yaşını bilmemiz için önceden bir banka kimliği aracılığıyla doğrulanması gereken Contio uygulamasını indirmeniz gerekiyor”, ortak sahip “akıllı” bir satın almanın ilk adımlarını açıklıyor aile şirketinin yöneticisi Josef Pulíček Jr.


Müşteri cep telefonu kullanmak istemiyor veya kullanamıyorsa, normal çalışma saatlerinde gelip operatörden kayıt formunu istemeniz yeterlidir. Buna dayanarak, uygulamadan QR kodlarıyla aynı prensipte çalışan bir müşteri kartı alırlar.


Kapı QR koduyla açılıyor



“Deneyimli bir cep telefonu kullanıcısının uygulamayı indirmesinin yaklaşık üç dakika sürdüğünü kanıtladık. Daha sonra mağaza listesinden mağazamızı seçmeniz yeterlidir; QR kodu görüntülenecektir. İlk dokunuştan sonra ilk kapı açılacak ve ara alana ikinci dokunuştan sonra ikinci kapı da açılacak,” diye vurguluyor bir ara güvenlik adımı olan Pulíček. “Akşam kapılar kapandığında tüm mağazanın ışıkları yanıyor ve alışverişe başlayabilirsiniz.”


Alışılmadık derecede iyi stoklanmış mağazada müşteriler, Jan Mašek fırınından sıradan yiyecekler ve çeşitli ürünler, kahve ve hamur işleri, Pěnčín Çiftliği'nden bölgesel ürünler veya Kitl doğal şurupları arasından seçim yapabiliyor. Normal çalışma saatleri dışında soğuk et tezgahı dışında her şey mevcuttur.


Self servis ödeme sırasında müşteri ilgili QR koduyla tekrar giriş yapar. Yalnızca temassız olarak, yani kartla, telefonla ve hatta saatle ödeme yapabilirsiniz.


“Banka kimlik doğrulaması sayesinde alkol ve tütün ürünlerinin satışı güvenli bir şekilde takip ediliyor. GDPR da bu kapsamdadır, dolayısıyla hırsızlık durumunda kamera sistemiyle izlenen bir mağazamız var ve her şey merkezi koruma sayacına aktarılıyor. Orada fiziksel olarak oturan ve sepetteki tüm eşyaların işaretlenip işaretlenmediğini kontrol eden bir kişi var. Müşteri bilerek veya bilmeyerek bir şeyi işaretlemediği takdirde sevk görevlisi o anda bizi arıyor. Müşterinin adı, soyadı, ikamet yeri ve yaşı hakkında temel olarak her şeyi biliyoruz, dolayısıyla onunla hemen iletişime geçebiliyoruz”, diye açıklıyor Pulíček.


Daha az hırsızlık



Ona göre 7/24 çalışan self-servis mağazalar, geleneksel mağazalara göre istatistiksel olarak daha güvenli ve daha az çalınıyor. Müşteri, satın alma ve ödeme yaptıktan sonra mağazadan girdiği gibi ayrılır. QR kodunu iki kez tarar ve gidebilir.


Faaliyete geçtiği ilk aya göre toplam müşteri sayısının yaklaşık dörtte biri bu satın alma seçeneğini kullanıyor ve her geçen gün yeni kayıtlar artıyor. Çoğu zaman aileler ve gençler, yaşlılar hizmeti daha çok meraktan denerler.


“Müşteriler bize bunu ilk kez denediklerini ve sonrasında sorun olmadığını söylüyor. Son dakikada yetişenler artık tamamen kendilerine hizmet edecekler” diyor mağazanın kasiyeri, açılış saatleri veya büyüklükle sınırlı olmadığı için resmi tatillerde bile açık olduğunu söylüyor.


Pulíček'e göre hâlâ bu tür teknoloji ve hizmetleri tedarik edecek çok fazla şirket yok. Coop market zinciri birkaç yıl önce Contio sistemini kullanmaya başladı ve girişimcinin kendisi de Český Krumlov'daki bu mağazalardan birinde ilham aldı.


“Yaz aylarında burayı 10 yıldır kiralayan bayan bize haber verdi ve biz de araziyle ilgili ne yapacağımızı düşünüyorduk. Bölge sakinlerine alışveriş imkanı sunmaya devam etmek istedik ve bu nedenle katma değer 7/24 modu oldu.


Mağazanın yeniliği yaklaşık iki milyon kron değerinde bir yatırım gerektirdi. Ancak hibrit mağazalar, söz konusu tutarın yarısının finanse edilmesi gereken bir sübvansiyona tabidir. Mağazanın ortak sahibi, “Birkaç hafta, en fazla ay içinde işe yarayıp yaramadığını öğreneceğiz” diye ekliyor.