Ralsk’ta tarih canlanacak, zırhlı tugay eğitim ve teknoloji sunacak

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
İkinci Dünya Savaşı sırasında Büyük Britanya’da savaşan Çekoslovak havacıların hikayesi yaygın olarak biliniyor. Ancak çok az kişi 1940’tan bu yana Britanya Adaları’nda da bir Çekoslovak tugayının bulunduğunu biliyor.

Avrupa anakarasının işgalinden sonra, her şeyden önce işgal altındaki Çekoslovakya topraklarının kurtarılmasına yardım edeceği gerçeğine hazırlanıyordu. Savaş sırasında askerlerimiz İngiliz kıyılarını korudu, İngiliz birliklerinin eğitimi için popüler bir rakipti ve koruyucu bölgedeki hava operasyonları için gönüllüler onların saflarından alındı.

Adamları Orta Doğu’da konuşlanmış olan ve her şeyden önce Kuzey Afrika’daki Tobruk’tan savaş tecrübesine sahip olan 200. Çekoslovak Hafif Uçaksavar Alayı Ağustos 1943’te Liverpool’a indiğinde, tugayın tanklarla silahlandırılmasına ve Birinci Dünya Savaşı’nın deneyimli gazisi lejyoner Alois Liška’nın komuta ettiği güçlü bir zırhlı birim.

“1. Dolayısıyla Eylül 1943, Çekoslovak Bağımsız Zırhlı Tugayı’nın resmi olarak kurulduğu sembolik bir tarihtir. Önceki piyadeler ve uçaksavar topçuları çok hızlı bir şekilde tanker haline gelmeli ve işgal altındaki Avrupa’yı özgürleştirmeye başlayacak ve her şeyden önce doğu cephesindeki müttefikleri rahatlatacak işgalde yer almaya hazır olmalıydı” diyor Miloš Borovička’nın sözcüsü. Çekoslovak Lejyoner Topluluğu.

“Bu önemli tarihi anmak için 2 Eylül’de Hradčany Havalimanı’nda askeri tarih kulüplerinin üyelerinin 80 yıl önce eğitim gören askerlerin neye benzediğini gösterecekleri bir anma etkinliği düzenlemeye karar verdik.”

Müttefik işgalinden sonra konuşlandırma

Çekoslovak tugayı Müttefiklerin işgalinden sonra konuşlandırıldı. Birlik, Ağustos 1944’te Normandiya’ya çıktı ve ön cephe bölgesinde eğitim aldıktan sonra, büyük bir Alman garnizonunun kendisini savunduğu Dunkirk limanını kuşatma görevi verildi. Dunkirk savaş alanının tamamındaki müttefik birliklere General Liška komuta ediyordu ve Alman askerleri ve denizcileri 8 Mayıs 1945’te ona teslim oldu.

Hradčany Havalimanı’ndaki “yaşayan tarih” etkinliğinin programı, Çekoslovak askerlerinin Büyük Britanya’daki bir dönem kampını, ancak her şeyden önce onların eğitimlerinin dinamik örneklerini içeriyor.

Borovička, “Öncelikle motorlu tabur olarak adlandırılan, eski ‘Tobruck fareleri’ ve topçu alayından oluşan zırhlı personel taşıyıcılarındaki piyadelere odaklanacağız” diyor.

“Bir Brencarrier zırhlı personel taşıyıcıyla eğitim gören bir piyade ekibini, Vickers ağır makineli tüfeği olan, altı librelik bir tanksavar silahı ateşleyen bir ekibi veya iki adet yirmi beş librelik top obüsünden oluşan bir eğitim müfrezesini göreceksiniz. Bireysel silahları ve operatörlerinin faaliyetlerini göstermek istiyoruz, aynı zamanda karşılıklı işbirliğini ve bireysel bileşenlerin birbirlerine karşı eğitim savaşını da göstermek istiyoruz, böylece izleyiciler Normandiya’nın işgalinden önce eğitimin ne kadar zor olduğunu hayal edebilir.”

Piper L4 uçağının bir gösterimi

Yerel havaalanının aero kulübü ile yapılan işbirliği sayesinde izleyiciler, hava koşulları izin verdiği sürece Piper L4 gözlem ve irtibat uçağının bir kopyasının uçuş gösterimini de sabırsızlıkla bekleyebilecekler.

Etkinlik, Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ve Liberec Bölgesi’nin desteğiyle düzenleniyor ve ilgilenen tüm taraflar için giriş ücretsizdir. Halka yönelik gösteriler Cumartesi günü saat 10.00’da başlayacak ve düzenli aralıklarla 17.30’a kadar devam edecek.

Borovička, “Piroteknik efektlerin kullanımı ve atış taklidi konusunda ziyaretçilere küçük çocuklarla ve hayvanlarla katılmayı düşünmelerini öneriyoruz” diye ekliyor.