Rejim doğum sahneleri istemiyordu. Müze sahibi, cam ustalarının bunları gizlice ürettiğini söylüyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
“Doğum sahnelerini kendim yapamam ama annem heykelcik yapımcısı olarak çalışıyordu, bu yüzden ben küçükken evde camdan doğum sahneleri vardı. Annem bunlardan beş tane yaptı, ben de onları toplamayı düşündüm” diye açıklıyor Železné Brod’daki Cam Doğuş Sahneleri Mini Müzesi’nin sahibi Alena Kortanová, tutkusunu anlatıyor.

Adından da anlaşılacağı gibi koleksiyonunda yalnızca camdan doğuş sahneleri bulunuyor. “Zeleznobrodsko ile bağlantılı nadir bir durum. Dünyanın her yerinde binlerce tahta ve kağıt var ama cam olanlar sadece burada!”

Koleksiyonda 80’i sergilenmek üzere toplam 110 eser yer alıyor. “En eski doğuş sahnesi İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Bu benim en eski ve en değerli sergim. Železné Brod’un önemli isimlerinden biri olan ünlü profesör Jaroslav Brychta tarafından tasarlandı. Cam yapımı okulunda cam heykelcikleri pratik olarak tanıttı” diye devam ediyor Kortanová.

Ana odaya metalurjik doğuş sahnesi hakimdir. “Zdenek Sochor’a ait ve metalurjik heykelciklerden oluşuyor, hatta üzerinde Železný Brod’un manzarası da var. Karakterlerden biri cam üfleyici olarak Bay Sochor’un kendisidir. Bu doğuş sahnesi de çok değerli çünkü bu teknolojinin sonu Brod’da, bu büyük bir utanç” diye açıklıyor müzenin sahibi.

Buna ek olarak, büyük metalurjik doğum sahnesi ona en çok parayı kazandırdı. Kırk heykelciğin her biri yaklaşık bin krona mal oluyor.

Gizli üretim

“Satın aldığım doğum sahnelerinin yüzde doksanı. Bireysel cam imalatçılarıyla iletişime geçiyorum ve onlardan benim için kendi doğum sahnemi yapmalarını istiyorum. Her cam üreticisinin farklı bir el yazısı vardır” diye devam ediyor Kortanová, hatta bir cam eserinin parçası bile.

Alena Kortanová, “Annemin ardından gelen bir doğum sahnem var; burada Železný Brod’dan insanlar tasvir ediliyor; bunlar arasında kardan adamın üzerinde top yuvarlayan yeni yürümeye başlayan bir çocuk da var ve o da benim” diyor.

Doğum sahnelerinin çoğu son otuz yıla ait. Ancak koleksiyonunda katı standardizasyon günlerinden kalma eserler de var. “1970’li yıllarda dinle ilgili hiçbir şeyin yapılmasına izin verilmediğinden doğum sahneleri siyah renkte yapılıyordu. Ustanın atölyede olmadığı zamanlarda cam ustaları gizlice heykelcik üstüne heykelcik yaptılar. Oldukça rekabetçiydiler, birbirleriyle dalga geçiyorlardı, dolayısıyla sayıları elli civarındaydı.’

Artık müzede Advent sırasında kapılar açılmıyor. Bu nedenle açılış saatleri de Noel tatiline bağlıydı.

“Şimdi Cumartesi ve Pazar günleri, ardından 23 Aralık Cumartesi ve ardından 25, 27 ve 28 Aralık tarihlerinde açık olacak. Aksi takdirde ziyaretçiler çağrı üzerine gelebilirler” diye ekliyor Alena Kortanová, giriş ücretinin isteğe bağlı olduğunu ve kumbaraya konulduğunu ekliyor.

Müzenin bir kısmı cam üretiminin zaman zaman sergilendiği maket atölyesi ve bir mağazadan oluşuyor. İçinde mücevherler, cam çiçekler, heykelcikler, elle sarılmış inciler ve hatta doğum sahneleri var.