Rijiju: Pb, Punjabi dilinin mahkemelerde kullanılması için merkeze hiç başvurmadı Chandigarh Haberleri

NoNaRT

Global Mod
Global Mod


CHANDIGARH: Punjab ve Haryana yüksek mahkemesi ile eyaletteki çeşitli bölge mahkemelerinde Punjabi dilinin kullanılmasına izin verilmesine yönelik uzun süredir bekleyen bir talebe rağmen, Pencap hükümetinin bu konuda Merkeze hiçbir zaman herhangi bir teklif sunmadığı bir gerçektir.
Punjab’daki birkaç siyasi parti, iktidardayken, Punjabi’yi tanıtmak için çevrilmemiş hiçbir taş bırakmadıklarını iddia etmişti.
Birlik Hukuk ve Adalet Bakanı Kiren Rijiju Cuma günü Lok Sabha’ya merkezi hükümetin yalnızca Tamil Nadu, Gujarat, Chhattisgarh, Batı Bengal ve Karnataka hükümetlerinden kendi bölgesel dillerinin kendi yüksek mahkemelerinde kullanılmasına izin verilmesi için teklifler aldığını bildirdi. izin vermek.
“tavsiye Hindistan Başyargıcı Bu teklifler arandı ve Yargıtay Tam Mahkemesi’nin gerekli müzakerelerin ardından teklifleri kabul etmeme kararı alması önerildi.”
Ancak Adalet Bakanı, Hindistan Barolar Birliği’nin Hukuk ve Adalet Bakanlığı’nın himayesinde – eski Hindistan Başyargıcı (CJI) S. A. Bobde’nin başkanlığında – ‘Bharatiya Bhasha Samiti’ kurduğunu ve ortak bir temel kelime dağarcığı geliştirdiğini söyledi. , çeviri amacıyla tüm Hint dillerine yakın yasal bölgesel dillerde malzeme. CJI DY Chandrachud, 24 Ocak’ta Yüksek Mahkeme kararlarının başlangıçta dört dile (Hintçe, Gujratça, Odia ve Tamilce) çevrileceğini duyurdu ve 24 Ocak’ta “yasal avatarındaki” İngilizcenin 99.9 için anlaşılır olmadığını söyledi. Vatandaşların yüzdesi ve adalete erişim, ancak vatandaşların onu konuşup anladıkları bir dilde anlayabilmeleri durumunda anlam ifade edebilir.
Rijiju, Rajasthan Yüksek Mahkemesinin yargılamalarında Hintçe kullanımına anayasanın 348. Maddesinin (2) fıkrası uyarınca izin verildiğini söyledi.
Kabine Komitesi’nin 21 Mayıs 1965 tarihli kararının ardından, CJI ile anlaşarak Uttar Pradesh (1969), Madhya Pradesh (1971) ve Bihar (1972) yüksek mahkemelerinde Hintçe kullanımına izin verildi. Anayasanın 348. maddesinin (2) fıkrası, (1) fıkrasının (a) bendi hükümlerine bakılmaksızın, bir eyalet valisinin, cumhurbaşkanının ön onayı ile Hintçe dilinin kullanılmasına izin verebileceğini belirtir. veya merkezi o Devlette bulunan Yüksek Mahkeme huzurundaki davalarda Devletin resmi amaçları için kullanılan diğer herhangi bir dil.
21 Mayıs 1965 tarihli Kabine Komitesi kararı, Yargıtay’da İngilizce dışında bir dilin kullanılmasına ilişkin herhangi bir teklif için Adalet Divanı’ndan izin alınması gerektiğini belirtmektedir.