Rusya, ülkemizin özgürlüğe hazır olmadığını düşünüyor. Başarısız bir şekilde Çek Cumhuriyeti’ne iltica başvurusunda bulundu.

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Anna, Çek Cumhuriyeti’nde yaşamak için daha iyi bir yer bulmak istedi. Ancak Ukrayna’daki savaş nedeniyle burada bir Rus olarak bazen düşmanlıkla karşılaşıyor ve şimdiye kadar boşuna siyasi sığınma başvurusunda bulundu, bu da iş aramasını zorlaştırıyor. Hatta sınır dışı edilme tehdidi bile var ama tavırları nedeniyle fiilen memleketine dönemiyor.

Editörler tarafından tam adı bilinen ancak konunun hassasiyeti nedeniyle isminin gizli kalmasını isteyen Anna, yirmi beş yıl önce Moskova’da doğdu. Ekim 2019’da iş için Çek Cumhuriyeti’ne geldi. Anavatanındaki siyasi ruh hali nedeniyle kendini kötü hissettiği için evden taşınmak zorunda kaldığını söylüyor.

Rusya’da plastik cerrahide çalışan eğitimli bir hemşire, Liberec Bölge Hastanesinde onkoloji bölümünde görev aldı. Kendi ülkesine döndüğünde Çekçe dil kursları aldı ve iyi okumayı öğrendi. “Harika bir işti, harika bir ekibim vardı, beni kabul ettiler, bana yardım ettiler, çok şey öğrendim. Yavaş yavaş Çekçemi geliştirdim, burada alıştım, arkadaşlar buldum,” diye açıklıyor Anna.

İdil uzun sürmedi

Ancak idil çok uzun sürmedi. Küresel covid-19 pandemisinin gelmesiyle birlikte sıkıntılar başladı. “Bir çalışan kartım vardı ama uzatılamadı çünkü Liberec Bölge Hastanesindeki istasyon hemşiresi, çalışan kartını uzatmak için son tarihten sonra bir sözleşme uzatması hazırladı. Bu kartın uzatılması için Liberec’teki İçişleri Bakanlığı’nın (OAMP) İltica ve Göç Politikası Departmanına bir iş sözleşmesi olmadan bile başvurmak istedim ve daha sonra dolduracağım, ancak ofis yanlış bir şekilde bana bunu söyledi. bu şekilde yapılamaz. Bu yüzden pasaportumda bir sınır dışı etme işareti vardı ve 11 Kasım 2021’e kadar Çek Cumhuriyeti’nden ayrılmam gerekiyordu” diye açıklıyor 25 yaşındaki Rus.

Ve ekliyor: “Ancak önümde ciddi bir ameliyat vardı, bu yüzden hoşgörü vizesi için başvurdum ve arkadaşımla birlikte Avrupa Birliği vatandaşı olan bir aile üyesi için geçici oturma başvurusunda bulundum. Ancak ikametim nedeniyle Çek Cumhuriyeti’nde geçici ikamet başvurusu yapma hakkım olmadığı için idari makam işlemleri durdurdu. Komisyon kararı onayladı ve bölge mahkemesi kararı bozdu. Rusya’daki siyasi rejimle son derece olumsuz bir ilişkim var ve protestolara katılıyorum ve bu nedenle geçici ikamet başvurum reddedildikten sonra siyasi gerekçelerle sığınma başvurusunda bulunabildim. Ancak iltica prosedürü hala tamamlanmadı ve sürekli olarak uzatılıyor.”

Her şey, Anna’nın iş arayışında önemli zorluklara neden olur. “Çalışabilirim ama hangi işveren bir yabancıyı birkaç ay içinde eve dönmeyeceği garantisi olmadan işe almak ister? İşverenler de çoğunlukla Rusya’dan işçi almak konusunda isteksiz. Ayrıca bu belgeyle iş bulma bürosuna bile kayıt olamıyorum” dedi.

Buna rağmen denedi ve denemeye devam ediyor. “Birkaç görüşme yaptım ve hiçbir şey olmadı. Bunlardan biri çok kısaydı. İş bulma kurumunun çalışanı bana tüm pozisyonların Ukraynalı mülteciler tarafından doldurulduğunu ve Çeklerden iş aldığımızı söyledi ve bana Rusya’ya dönmemi tavsiye etti” diye ekliyor Anna.

İş için vatandaşlığını reddetmek zorunda kaldı

Ayrıca bir barda iş teklifini de hatırlıyor. “Sahibi Rus olduğumu öğrendiğinde, bunu inkar etmemi ve gemiye binersem Ukraynalı olduğumu söylememi istedi. Çeklerin Ruslardan hoşlanmamaları nedeniyle müşterilerini kaybetmek istemediklerini söylüyorlar” diye ekliyor.

Ona göre bu davranış, paradoksal olarak Putin’in Ruslardan nefret eden çürümüş bir Batı toplumu propagandasını destekliyor. Genç kadın, “Hem Ruslara hem de Ukraynalılara karşı nefret gerçekten yayılıyor ve bu da genel siyasi durumu kötüleştiriyor ve bu zor dönemde toplumu herkes için bölüyor” diye açıklıyor genç kadın.

Girişte belirtildiği gibi, Moskova’da örneğin muhalefet lideri Alexei Navalny’yi destekleyen birkaç hükümet karşıtı gösteriye katıldı. “Ama polis bizi hapse attı ve sorgulamak ve hapse atmak için götürdü. Hiçbir şeye yardımcı olmadı” diyor Anna.

“Gerçek demokrasiye sahip değildik”

Ve ona göre, Ukrayna’daki savaşın durmasına ve Rus toplumunun rejim değişikliğinden gerçekten demokratik bir rejime geçmesine ne yardımcı olabilir?

“Rusya’nın Avrupa’nın sahip olduğu özgürlüğe henüz hazır olmadığını düşünüyorum. Tüm tarihimiz boyunca gerçek demokrasiye sahip olmadık ve aslında onun ne olduğunu bilmiyoruz. Bence Ruslar hayatın farklı olabileceğini, şiddet içermeyen demokratik bir dünya olabileceğini göstermeli. Bu zor zamanda insanlar tıpkı covid öncesi gibi birleşmeli” diye düşünüyor Anna.

Ona göre sorun, Rusya’nın çok sayıda etnik kökene sahip, insanların pek iyi anlaşamadığı çok büyük bir ülke olması. “Biz büyük bir ülkeyiz, içindeki şehirler birbirinden uzak, burada karışık birçok etnik grup ve din var, bu yüzden insanlar birbiriyle pek bağlantılı değil. Bazıları hala hayatta kalmanın, sahip olduklarıma sahip olmanın yeterli olduğu, çünkü daha kötü olabileceği tarzında yaşıyor. Elbette Putin’in propagandasına, istikrar ve parlak bir geleceğe dair yalanlara dayanıyor” diye belirtiyor genç kadın.

Savaşın sonunda bitmesini diliyor. “Ukraynalı kardeşler kazandı ve Rusya özgürdü. Ancak hükümetimizin eylemlerinin sonuçlarını ve sorumluluğunu uzun süre üstleneceğiz. Çek Cumhuriyeti bana hayatın farklı olabileceğini gösterdi ve bunun için minnettarım” diye ekliyor Anna.

MF DNES ayrıca Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’ndan dava hakkında yorum yapmasını istedi. Sözcüsü Ondřej Krátoška yalnızca kısa bir mesaj gönderdi: “İçişleri Bakanlığı bireysel vakalar hakkında yorum yapmaya yetkili değildir.”