Son yılların en yüksek seviyesi. Českolipska’daki Eski Kent Meydanı için ağacı kestiler

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
“Onun adına üzülüyorum, yıllardır burada büyüyor. Ancak Prag’a bir şeyler bağışlayabildiğimiz için çok mutluyum” dedi Pertoltice’de doğan ve hayatı boyunca burada yaşayan 76 yaşındaki Růžena Motyčková duygulu bir şekilde.

Üzerinde ladin yetişen kütük binanın üç farklı sahibini hatırlıyor. Sonuncusu Radek Lupoměský, elli yıllık devasa ağacı kesmeye karar verdi. Rüzgarın evlerinin üzerine düşeceğini söyleyerek ailesinin güvenliğinden endişe duyduğunu söyledi.

“Rüzgar çok esmeye başlayınca arabaları yeniden park ettik. Bir zamanlar hava o kadar rüzgarlıydı ki ailemle yatmayı bile düşündük. Bu yüzden onun için üzüldüğümü söylemeyeceğim; onun için üzülmüyorum çünkü o mutlu olacak. Ama gittiğine sevindim. Lupoměský, benim ve ailemin güvenliği ilk sırada yer alıyor” yorumunu yaptı.

Ladin ağacı vince asıldı

Suç mahalli uzaktan bile açıkça görülebiliyordu; üzerinde ladin ağacının asılı olduğu vincin belirgin kolu Pertoltice’nin üzerinde yükseliyordu. Ziyaretçiler, insanların ve ağır ekipmanların kuşatması altında neredeyse kaybolan ahşap kulübeye bir işaret ışığı gibi yöneldi. Prag Şehri Teknoloji Şirketi’nin (THMP), sahibine çamurlu araziyi orijinal durumuna döndüreceğine söz verdiği söyleniyor. “Umarım. Olmazsa bunu kendim yapacağım” dedi Lupoměský teslimiyetle.

Kütük kulübenin yakınındaki ağaç muhtemelen 1970’lerin başında arazi sahipleri tarafından ailede bir çocuğun doğumu nedeniyle dikilmişti. Lupoměsky on yıl önce binayı ve bahçeyi satın aldığında ladin zaten büyümüştü. Hoşuna gitti ve onu dekore etme ve aydınlatma fikrine karşı koyamadı. Ancak süs eşyalarının fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu plan hiçbir zaman gerçekleştirilemedi.

Kilometrelerce zincir, yüzlerce top. Eski Şehir Meydanı’nda bir ağaç aydınlandı

Cumartesi günü Prag’ın Eski Kent Meydanı’nda Noel ağacı aydınlatıldı. (26 Kasım 2022)

“Bir gün burada böyle bir tekniğin bulunacağına ve Prag’ın Eski Kent Meydanı’nda duracağına gerçekten inanmazdım. Ve buna da sevindim tabii” diye hayretle, geriye sadece bir ağaç kütüğünün, kocaman bir vincin ve yüklerini bekleyen bir römorkun kaldığı eğimli bahçeye baktı.

THMP yönetim kurulu başkanı Tomáš Jílek’e göre Pertoltic’ten gelen Spruce, son yıllarda Prag’a giden en uzun ağaç. Eski Kent Meydanı’ndan yaklaşık 22 metre yükseklikte kapatılacak. Düştükten hemen sonra 4,7 ton ağırlığındaydı, gövdenin alt kısmını işledikten sonra yaklaşık 200 kilo kaybetti.

İyi sağlık temeldir

Çek ağaç kesme şampiyonu Jiří Vorlíček, “Ağaç kütüğünde görülebilenlere göre, sağlık durumu çok iyi” diye ekledi. Kerestecilerin 50 yaşında saydığı ladin, kesilmeden önce bir dendrolog tarafından da kontrol edildi. “Yıllık halkaların gösterdiği gibi, oldukça simetrik bir şekilde büyüdü. Yüksek çekme ve basma gerilmeleri yoktur. Eski Kent Meydanı’ndaki işlevini yerine getireceğine inanıyorum” diye konuştu.

Kesimin kendisi tomrukçuların birkaç dakikasını aldı; bir motorlu testere kullanarak kütüğü gerekli çapa ayarlamak önemli ölçüde daha uzun sürdü. Daha sonra bir vinç, ağacı bir treylerin üzerine yerleştirdi ve burada bir grup THMP ve yansıtıcı yeleklerle nakliye yapan şirket çalışanları, dalları gövdeye bağladı. Bazen buna uymak için vücut ağırlıklarını kullanmak zorunda kalıyorlardı ve birçoğu neredeyse dalın üzerinde yatıyorken, meslektaşları onu ustaca bağlıyorlardı.

“4,3 metrelik bir açıklık yüksekliğine bağlı çünkü yol boyunca altından geçmemiz gereken köprülerimiz var. Ve 5,5 metreye kadar genişlik – örneğin Mladá Boleslav’daki yol işaretleri nedeniyle” diye açıkladı ulaştırma müdürü Martin Švestka. Ladin bağlanır bağlanmaz traktör, vinç eşliğinde Prag yönüne doğru sokağa çıkıyor. “Rotaları birkaç ay önceden kat ettik, ayrıntılı olarak planladık, tüm geçişleri ölçtük. Daha zor yerler var, örneğin Mimoň, yol onarımları nedeniyle yoldan sapmalar yaşanıyor”, diye belirtti Švestka. Polisin oradaki trafiği geçici olarak durdurması gerekiyor.

Salı günü Eski Kent Meydanı’na varacak

Öğleden sonra Smrk, pazartesiye kadar depolanacağı Prag – Kbely’deki sanayi kompleksine doğru yola çıktı. Daha sonra Salı gecesi Eski Şehir Meydanı’na gidilecek. Orada sabah saat iki buçuk civarında dikilecek, ardından birkaç gün yüksek platformlarda süslenecek. Teknisyenler, kırmızı, bordo ve altın kombinasyonundan oluşan, 20 ila 40 santimetre çapında 50 ışıklı yıldız ve 342 Noel topunu asacak. Ayrıca etrafını 8,5 kilometrelik hafif zincirler sarıyor.

THMP’ye göre tüketimi büyük bir hanenin tüketimine karşılık gelen dekorasyon için ekonomik LED aydınlatma kullanılıyor. Pertoltic’ten gelen ladin, Noel’in başlangıcından Üç Kral Bayramı’na kadar, saat 16.00’dan gece yarısına kadar her gün Eski Şehir Meydanı’nda parlayacak. Tatilin ardından ağaçtan elde edilen ahşaplar öğrenciler tarafından marangozluk üretiminde kullanılacak.

Lupoměský, “Elbette onu görmek için Prag’a gideceğim, bunu da bir görev olarak kabul ediyorum” diye doğruladı. Aldığı 10.000 kronluk sembolik ödülü Mimoni yakınlarındaki bir yaşlılar evine bağışlıyor: “Seni mutlu edecekse, bırak da seni mutlu etsin.” Oradaki parayı iyi değerlendirip yerel yaşlılara hediyeler alacaklarına inanıyorum.”

Geçen yılki Noel ağacı, Ústí Bölgesi’ndeki Kytlice-Mlýny köyünden geldi. Yirmi beş metre yüksekliğe ulaşması 58 yıl sürdü. Geleneksel ladin özel araziden geliyordu. İki yıl önce Prag, Jabloneck’teki Dolní Černá Studnica’dan gelen 70 yıllık bir ladinle süslendi.

Her şey planlandığı gibi giderse, Eski Şehir Meydanı ve Wenceslas Meydanı’ndaki en büyük Noel pazarlarının da başlayacağı 2 Aralık Cumartesi günü Eski Şehir Meydanı’nda Pertoltice ladininin yanması bekleniyor.