Sosyal medya yalnızlığı artırıyor – YENİ ASYA

zitzit

New member
Sosyal medya yalnızlığı artırıyor – YENİ ASYAPsikofarmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Sayar, yoğun sosyal medya kullanımının insanların yalnızlığını artırdığını, bunun bile depresyona neden olabildiğini söyledi.


Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar, ailede genetik rahatsızlığı olanların, çocukluk çağında travmaya maruz kalanların, bardağın içinde tarafına bakanların çöküntü için risk altında olduğunu söyledi. Sosyal medya bağımlılığının bile depresyona neden olabildiğini dile getiren Sayar, şunları kaydetti: “Sosyal medya insanların yalnızlığını tırmandırıyor. Sosyal medyada kendimizi avuttuğumuzu sanıyoruz. Fakat oradakilerin gerçek tek görüşmek olmadığını zor zamanlara düştüğümüzde fark ediyoruz. Sosyal medya insanlardaki narsisizmi dahi tırmandırıyor. Hepimiz sevilmek, alkışlanmak istiyoruz. Bu bile insanları tuhaf tek çembere hapsediyor. Daha fazla zevk alabilmek için sosyal medyada henüz fazla zaman geçiriyoruz. Daha fazla vakit geçirdikçe insanlardan henüz fazla uzaklaşmış oluyorsunuz. Bunun sonucunda insanlar depresyona girebiliyor. Sosyal medya bağımlılığının depresyona yol açtığıyla ilgili yayınlar var. O yüzden hep kararında kullanımı öneriyoruz.”



Kontrol ve irade bizde olsun

Prof. Kemal Sayar, özellikle salgın sonrasında sosyal medya ve oyun bağımlılığı bağcıklı kişi sayısında artım olduğunu belirterek, çocukları ekranın karşısından adeta zorla kaldırdıklarını ifade etti. Sosyal medyayı gerçek kullanmak gerektiğinin altını çizen Sayar, “Biz alık aletlerin oyuncağı olmayalım, onları kontrol etmeyi bilelim. Onlar bizim oyuncağımız, kontrol ve irade bizde olsun.” dedi. Depresyonun tedavisi için yeni yöntemlerin geliştirildiğini ihbarcı Sayar, “Depresyon tedavisi için sayı uzun zamandır patika gûşu tek buluşla karşılaşmamıştık. Şimdi az tedavi geliştirildi.” niteleyerek konuştu. Rahatsızlığı bulunanların hastanelere, psikiyatri uzmanlarına başvurabileceğinin altını çizen Sayar, “Bu tür rahatsızlığı olan insanlar ‘şuuraltı temizliği veya karı dizimi terapileri’ gibi etkinliği ilmî araştırmalarla gösterilmemiş moda akımlara yönelmek yerine etkinliği kanıtlanmış psikoterapi yöntemlerine ve hayatî tedavilere yönelirse henüz yararlı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.