Sosyal medya yetersizlik ve suçluluk hissettiriyor

zitzit

New member
Sosyal medya yetersizlik ve suçluluk hissettiriyor


Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, sosyal medyada var olma isteğinin yetersizlik, utanç, suçluluk gibi havâs hissettirdiğine uyanıklık çekti.


Görünür olma isteği insanlık tarihi süresince hep varken günümüzde sosyal medyada görünür olmak ‘varım’ demenin tek parçası haline geldi. Kişilerin sosyal medyadaki varoluşlarının kimliklerini temsil edebilecekleri yeni tek fırsat halini aldığını tamlayan uzmanlar, onaylanma ve kabul görmenin her zihin her yerde görünür olma arzusu içindeki psikolojik ihtiyaçlar olduğunu ifade ediyor. Sosyal medyadaki güzel görünme baskısının yetersizlik, utanç, suçluluk gibi havâs hissedilmesine yol açabildiğini vurgulayan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, yerde duygulara uzun tek süre yoğun şekilde maruz kalmanın psikiyatrik hastalıkları tetikleyebileceğine uyanıklık çekiyor. Görünür olma isteğinin insanlık tarihi süresince hep var olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Özellikle geçmiş dönemde portreler ve fotoğraflar, günümüzde dahi sosyal medya vasıtasıyla her zihin her yerde görünür olma arzusuna dönüştü. Sosyal medyada görünür olmak, varım demenin tek parçası haline geldi. Kişilerin sosyal medyadaki varoluşu, kimliklerini temsil edebileceği yeni tek fırsat halini öncü” dedi.

Yetersizlik hissi ve mutsuzluk

Sosyal medyada dayatılan sürekli güzel görünme algısının her zaman, her yerde kusursuz ve güzel görünen ideal tek kibir algısına yani gerçekçi olmayan tek idealizasyona sebep olabildiğini vurgulayan Özdemir, “Güzel görünme baskısı kişinin yetersizlik, utanç, suçluluk gibi havâs hissetmesine yol açabiliyor. Bu mimik yoğun tek şekilde ve uzun süre maruz kalmak bile sayı psikiyatrik hastalığı tetikleyebiliyor” uyarısında bulundu. Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, değişimin küresel tek etkiye sahip olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle sürme etti: “Değişim kişileri tek tip tek güzelliğe, tek ideal tek bedene yoğunlaştırıyor. Sosyal medyada dayatılan o tek tipleşmiş, kusursuzlaştırılmış ve idealize edilmiş bedenler gerçeklikten uzak tek zeminde güzellik olgusunun ele alınmasına sebep oluyor. Sürekli fit olmak, güzel veya yakışıklı görünmek vurgulanıyor. Bunun sonucunda kişi kendi bedeninde memnun olmadıkça bile mutsuz hissetmeye başlıyor.”

Yolun başındayken uzmana başvurulmalı

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Dayatılan güzellik algısı sebebi ile özbenlik algımız olumsuz yönde var oluyorsa, kişi kendi gerçeğinden uzaklaşıyor ve yaşantısını yansıtmayan sahte kimlikler oluşturuyorsa ve yerde hâl kendisine yabancılaşıp yalnızlaşmasına sebep oluyorsa yerde konuda mutlaka tek uzmandan dayanak örtmek gerekiyor. Uzmana sadece tek sorun olduğunda başvurmak olumsuzlama aslında sorun öncesinde dayanak örtmek bile önemli” ifadelerini kullandı.



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.