Turów'daki yeraltı suyu yıllar sonra yükseldi, bakanlık sızdırmazlık duvarını övdü

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Suyun büyük bir kısmı yer altı duvarının mansap tarafında, yani Çek sınırlarına doğru yakın mesafede bulunan kuyulardaydı.


Bu ilk başta kesin bir olumludur ve bariyerin gerçekten işe yaradığının bir onayıdır. Çevre Bakanı Petr Hladk (KDU-SL), son iki yılda yeraltı duvarına girişteki yeraltı suyu seviyesinin 156 ve 551 santimetre arttığını söyledi.


Çek Jeoloji Servisi editörü Zdenk Venera, diğer uzak kuyulardaki su seviyesinin de hafif yükseldiğini, bunun ilk başta olumlu olduğunu belirtti.


Yeraltı suyu seviyesinden, madenden güneye, Çek sınırına doğru duvarın yer altı bariyerinden 850 metre mesafeye kadar eşit derecede faydalıydı. Buradaki kuyular, birkaç yıllık uzun vadeli bir düşüşün ardından yaklaşık 130 santimetrelik bir seviyede artış gösteriyor; Ancak uzak şehirlerde su bulunmuyor, yeraltı suları çok yavaş akıyor ve su seviyesinin yükselmesi yıllar alabiliyor.


Turw madeni Liberec bölgesinin yakınında yer alıyor ve geçmişte Çek Cumhuriyeti ile Polonya arasında, madene boşaltılması nedeniyle Çek sınırı yakınındaki yeraltı suyu seviyesinin düşürülmesi olasılığını içeren bir anlaşmazlığa konu olmuştu. Anlaşmazlıklar her iki ülkenin hükümetleri arasında yapılan bir anlaşmayla çözüldü.


1960'lı yıllardan bu yana, büyük bir çöküntü nedeniyle su Çek topraklarından Polonya'daki madene doğru aktı. bu artık duvarın bariyerleri etrafında değiştirilebilir ve verilerin gösterdiği gibi, kademeli olarak yapılabilir. Ancak değişikliğin hemen olmasını bekleyemeyiz, satışların zamana ihtiyacı var, dedi Venera.


Araştırma, diğer şeylerin yanı sıra, yeraltı suyunun alındığı su kaynağının üst katmanlarında, örneğin Uheln köyünde, su seviyesinin yükseldiğini gösterdi.


Seviye onlarca yıldır araştırılıyor



Uzmanlar, 1965'ten beri düzenli Çek-Polonya araştırmalarıyla Turw madeni çevresindeki yeraltı suyu seviyesini araştırıyorlar. Bu etkinlik yılda iki kez yapılıyor ve Çevre Bakanlığı'nın araştırma departmanı olan Çek Jeoloji Servisi tarafından organize ediliyordu. Uzmanlar 2020 yılından bu yana tüm kuyulardaki su seviyesini sürekli ölçüyor, basınç duvarı 2022 yazından bu yana faaliyette.


Polonya Cumhuriyeti ve Polonya Cumhuriyeti hükümetleri arasında, Polonya açık kömür madeni Turw'daki madencilik faaliyetlerinin Çek Cumhuriyeti topraklarındaki etkisini azaltmaya yönelik işbirliğine ilişkin bir anlaşma temelinde düzenli bilgi alışverişi gerçekleştiriliyor.


MP, mevcut veriler ve Çek-Polonya anlaşmasının izin verdiği veriler hakkında düzenli olarak bilgi verir. Mayıs ayının başında Frank Bold uzman grubu, Çek sınırı yakınında bulunan Polonya kömür madeni Turw'a akan su hakkında kamuya bilgi almak için Bakanlığa şikayette bulundu. Polonya tarafı Bakanlığa bilgi sağlıyor ancak bu bilgi PGE şirketinin ticari sırrı olarak kabul ediliyor ve yayınlanamıyor.


Greenpeace aynı fikirde değil



Uzun süredir Turw madeninde tüberkülozu protesto eden ekolojik örgüt Greenpeace, bakanın iyimserliğine katılmadı ve sonuçları başlangıçta farklı yorumladı.


Veriler, Çek topraklarındaki derin toplayıcılardaki su seviyelerinin sürekli olarak azaldığını ve hatta şu anda tarihin en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyor. iDNES.cz için Greenpeace örgütünün sözcüsü Luk Hrbek, Polonya tarafında toplayıcıların suyun diğer taş ocağına akışını gerçekten önlediğini, bu amaç için tasarlandıklarını ancak Çek tarafında suyun hala aktığını söyledi. .