Ünlüler zararlı görünüyor, sergi kirliliği ve doğanın tahribatını caydırıyor

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Aktris ve eski First Lady Dagmar Havlová üstü açık arabasını ormanın ortasına park etti. Şarkıcı Jiří Korn nehirden kovalarca su alıyor ve bir traktörün üzerindeki bir fıçıya döküyor. Sektördeki meslektaşı Ben Cristovao, ağaçların ve çalıların arasında bir çöplük kurdu. Aktör ve şarkıcı David Kraus, ormanda hoparlörlerden bir duvar inşa etti.


Çek ünlülerin “ihlalleri” şimdi Liberec bilim ve eğlence merkezi iQLANDIA’nın girişindeki bir sergide belgeleniyor. Ancak yıldızlar onlar için herhangi bir koklama veya para cezası ile karşı karşıya kalmıyor. Yazarı Matěj Dereck Hard olan fotoğraflar stilize edilmiş ve amacı insanları doğadaki uygunsuz davranışlar konusunda uyarmak.


Kampanyanın adı Hayır! doğada ve Prag belediyesi tarafından başlatıldı. Etkinliğe yukarıda belirtilen ünlü yüzlere ek olarak sekiz kişi daha katıldı. Şef Přemek Forejt, Olimpiyat pentatlon şampiyonu David Svoboda, şarkıcı Tonya Graves ve model Kateřina Sokolová da on iki fotoğrafta parlıyor.


Yüzlerin her birinin amacı, belirli uygunsuz davranışlara dikkat çekmektir. Motorlu araçların ormana girişinin yasaklanması, derelerden yasa dışı su çekilmesi, çöp atma ve yüksek sesli müzik eşliğinde huzuru bozma yasağının yanı sıra, ateş yakma ve sigara içme, vahşi hayvanları besleme, vandalizm ve ışıklandırma gibi konularda farkındalık yaratılıyor. kirlilik.


Kampanya, şehrin bazı ziyaretçilerin Prag ormanlarına ve parklarına yaptığı uygunsuz davranışlara yanıt verme ihtiyacından doğdu. “Orman ve parklara gelen ziyaretçilerin uygunsuz davranışlarından kaynaklanan hasarların onarımı için her yıl hatırı sayılır miktarda para harcıyoruz. Ancak çoğu zaman yanlış bir şey yaptıklarına, doğaya zarar veren bir şey yaptıklarına dair hiçbir fikirleri yoktur. Bu nedenle, bu kötülüklere dikkat çekmek için bu kampanyayı düzenlemeye karar verdik” dedi.


Prag ormanlarından manzaralar



Pop art tarzındaki fotoğraflar, doğrudan cumhuriyetin başkentinin ormanlarında ve parklarında oluşturuldu. Çalışmanın yazarı, örneğin Apollo 13’ün Ay görevi sırasında NASA uzay ajansı tarafından kullanılan bir tekniği kullandı. Geleneksel olmayan modellerin rolündeki kişilikler yalınayak ve beyaz giysiler giymiş.


“Belki de sadece asalak olmak için doğaya giren bir tür hayalet gibi davranır. Orada tam olarak ve sadece istediğini yapmak. Kesinlikle yasak olan bir yerde yangın çıkarmış, güzel huzuru bozmuş ya da bir karaca yavrusunu okşamış… Bu yüzden ölebileceği gerçeği elbette bu hayaleti artık ilgilendirmiyor. Fotoğrafçı Matěj Dereck Hard, tüm bunlar sırasında gülümsemek ve özellikle de telefonunuzda bir selfie çekmek çok önemli,” diyerek, çalışmalarının mümkün olduğunca fazla dikkat çekmek için kasıtlı olarak teatral ve büyük boyutlu olduğunu sözlerine ekledi.


Doğadaki bazı insan eylemlerinin neden uygunsuz ve tehlikeli olduğunun belirtildiği fotoğraflara eşlik etmek için broşürler ve bilgi panoları da oluşturuldu. Örneğin, lağım suyunu nehre boşaltan şarkıcı Matěj Ruppert’in bir resminin yanında şöyle yazıyor: “Bir apartman dairesinde, fabrikada veya hastanede örneğin su değişir. Sıcaklık değişimleri, yıkanan bulaşıkların kalıntıları, tuvaletin içeriği veya çamaşır makinesinden çıkan kirler artar ve çoğu zaman zehirli maddeler bile işin içine girer. İçme suyu atık su haline gelir. En yaygın rotası kanalizasyondan atık su arıtma tesisine (WWTP) kadardır. Ancak ilaç kalıntıları ve yapay hormonlar gibi birçok madde AAT’miz tarafından yakalanamamaktadır. Suda yaşayan organizmalar için çok yıkıcı sonuçları olabilir. Sudaki bu maddelerin insanlar üzerindeki olumsuz etkileri varsayılıyor, ancak bunlar genellikle yıllar veya on yıllar sonra keşfediliyor.”


Doğa onlara kayıtsız değil



Fotoğraflanan ünlülerden bazıları doğayı korumaya neden kayıtsız olmadıklarını anlattı. Örneğin, Jiří Korn bir arabadan veya bisikletten bir hendeğe doğru baktığında deliriyor. “İnsanların her şeyi arabadan atabilmeleri kesinlikle inanılmaz.”


Kişiliğini ışık kirliliği konusuna ödünç veren snowboardcu Eva Samková şunları söyledi: “Toplumun daha mütevazı olması gerektiğini düşünüyorum, sahip olduğumuz birçok şey ve ben de aynı şekilde hissediyorum, yaşam için eskisi kadar önemli değil. düşünüyoruz.”


Liberec’in iQLANDIA’sı sergiyi ödünç aldı çünkü sürdürülebilirlik, iklim değişikliği veya doğaya karşı insan davranışı onun için büyük bir konu olduğu söyleniyor.


“Bu yıl iklim değişikliği konulu ilk altı sergimizi ziyaretçilere sunacağız. Örneğin, eriyen buzulların artırılmış gerçekliği veya kendi kendine yeterli enerjiye sahip bir ev. Başka bir sergi, nehrin kıvrılmasına, sera etkisine veya karbon ayak izine odaklanıyor. Merkezin müdürü Pavel Coufal, önümüzdeki yıllarda onlarca benzer sergi eklenecek” dedi.


İlgilenenler sergiyi 24 Ağustos’a kadar görebilirler. Her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret ücretsizdir.