BATHINDA: Punjabi konuşmacıları kullanıldı Uluslararası Anadil Günü Punjab’ın Pakistan tarafında ana dillerinin gördüğü “kaba muameleye” üzülmek için sınırın ötesindeki olaylar.
Lahor, Sahiwal, Gujjranwala ve Pakistan’ın Pencap bölgesindeki diğer yerlerde yürüyüşler ve seminerler düzenleyerek dillerinin ancak okullarda ve kolejlerde bir eğitim aracı haline geldiğinde kendi diline kavuşacağını ve mezun olana kadar öğrenmenin zorunlu olduğunu açıkça belirttiler. Uzun yıllardır bu değişikliği talep ediyorlar. Punjabi, onu konuşan nüfusun büyüklüğüne rağmen, Pakistan Pencap’ta ilköğretimden lise son sınıfa kadar eğitim dili değildir.
Pakistan dili tanıtım kuruluşu Punjabi Parchar’ın Lahor Yürüyüşü, Punjabi Abdi Kurulu ve Barış ve Laik Çalışmalar Enstitüsü’nden destek aldı. Punjabi Parchar Başkanı Ahmad Raza, “Pencap dışındaki tüm Pakistan vilayetlerinin anadillerinde eğitim hakkı vardır. Pencapça konuşan büyük bir nüfusa haksızlık.” Barış ve Laik Çalışmalar Enstitüsü’nden Diep Saeeda, Punjab Lok Sujag, Punjab Lok Lahar, Jeewan Sanjh ve Sahiwal Sanat Konseyi’nin Sahiwal’da bir kültürel toplantı düzenlediğini bildirdi.
Punjab Lok Sujag’dan Shafiq Butt şunları söyledi: “Pakistan’ın Urduca ile birlikte dört bölgesel dili de ulusal dil olarak ilan etmesi için bir Ulusal Diller Komisyonu’na ihtiyacı var. Punjab Lok Sangat, Lahore’da seminerler düzenlerken, Lahore College for Women’s University (LCWU) ve Lahore University of Management Sciences (LUMS) da programlar düzenledi. Hindistan’ın Pencap Başbakanı’nın çabaları, çokuluslu şirketleri Punjab’ı bayraklarının tepesine koymaya zorladı. Sangrur’daki Ladbanjara Kalan’dan bir aile, Pencap sevgisini sanatsal bir şekilde gösterdi ve bölünmemiş bir Pencap haritası şeklinde düğün kartları bastırdı.