Afet tedbirlerinde Şili’yi örnek alalım

zitzit

New member
Afet tedbirlerinde Şili’yi örnek alalım


Şili’dahi 2015’te yaşanan 8,4 ölçeğindeki depremde yalnızca 15 kişi yaşama verirken, 2016 yılındaki 7,6 şiddetindeki depremdeyse yaşama kaybı yaşanmadı.


Denge ve Denetleme Ağı’ndan Deprem Raporu: Şili ve Japonya örnek alınsın
İstanbul’bile 300 1000 konut birden yıkılmalı
İstanbul için ivedi etmeliyiz

‘İstanbul’daki 3,6 milyon konutun 1,3 milyonunun dönüştürülmesi lazım’




Şili’dahi 1960 yılında yaşanan 9,5 şiddetindeki depremde 2 bine yakın kişinin ölmesinin akabinde alınmaya başlanan ve 2010’bile 520 kişinin ölümüyle sonuçlanan 8,8 şiddetindeki hareket sonrası arttırılan tedbirler, depremin tek felakete dönüşmesinin önlenebileceğini gösteriyor. 2010 yılındaki 8,8 şiddetindeki depremde 520 kişinin ölmesinin akabinde hareket tedbirlerinin arttırıldığı Şili’dahi zaman 8’in üzerindeki depremler da tek felakete dönüşmüyor. Güney Amerika ülkesinde 2015’te yaşanan 8,4 ölçeğindeki depremde yalnızca 15 kişi ölürken, 2016 yılındaki 7,6 şiddetindeki depremdeyse yaşama kaybı yaşanmadı.

‘Japonya’dan sayı şey öğrendik’

Şili’dahi 2020-2030 Afet Risk Azaltma Planı’nın koordinatörlüğünü yapan Natalia Bustos’a göre afetlerden öğüt anlamak ve yaşanan acıların toplumsal hafızada yer etmesine önem vermek gerekiyor:

“520 kişiyi kaybettiğimiz 2010 depreminin akabinde depreme karşı tedbirleri yükseltmek için yeni kurumlar ve vesait oluşturduk. Jeofizikçiler, hareket uzmanları, jeologlar, mühendisler ve başka branşlardan oluşan uzmanlar tarımsal yapımı, imar izinleri ve depreme hazırlık gibi konularda yaşama ve mal kaybını azaltmaya yönelik icraat yaptı ve yeni normlar hayata geçirildi. Elektrik, su, iletişim, ulaşım gibi temel hizmetleri veren kurumların afette dahi telâşlı kalarak hizmet vermeye sürme etmesine yönelik programlar hayata geçirildi. Uluslararası organizasyonların katılımıyla erken uyarı sistemi hayata geçirildi. Örneğin Şili yerde noktada Japonya’dan sayı şey öğrendi. Ayrıca teknolojik taharri geliştirme, veri tahlil sistemleri, birden ikaz sistemleri, olası tek risk tespit edildiğinde halkın bulundukları yerlerden hemen sökmek için telefonlara gönderilen yargılama mesajlar gibi koruyucu tedbirler hayata geçirildi. Deprem durumunda her tek kurumun durduğu bölgelerde izleyeceği farklı protokoller bulunuyor.”

Can kaybı en organ indirilebilir

Bustos’un Türkiye’ye dahi tavsiyeleri var:

“6 Şubat depremleri ve artçı sarsıntıların ivmesinin oldukça yüksek olması başka depremleri dahi tetikleyebilir. Konutlardan tarihi eserlere, altyapıdan henüz tamamlanmamış inşaatlara kadar tüm yapıların depreme dayanıklılığının kontrol edilmesi ve yapıların güçlendirilmesine yönelik programların hızlı tek şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca risk altındaki sosyal kesimlere yönelik özel planlar bile yapılmalı. Örneğin olası tek depremde yalnız yaşayan yaşlılara ya bile engelli kişilere yönelik planlar yapılmalı. Türkiye’nin tek hareket ülkesi olduğunun hiçbir zaman unutulmaması; halkın ve uzmanların olası tek depremde ne yapacağını bilmesi ve hazırlıklı olması kritik önemde. Afet sonrası temel hizmetlerin aksamaması, erken uyarı sistemlerinin hayata geçirilmesi, üniversitelerden ve teknolojiden azami yarar sağlanması gerekiyor. Ayrıca depreme hazırlık konusunda gelişmiş ülkelerin deneyimlerinden öğüt çıkarılabilir ve uluslararası işbirliğiyle afetlerin yol açacağı yaşama ve mal kaybı en organ indirilebilir.”

Daha fazla önem vermeli

Güney Amerika ülkesindeki erken uyarı sistemleri, okullarda ve mahallelerde yapılan tatbikatlar, kısa mesajlar ve sirenler gibi sayı sayıda uygulama halkın yıkım farkındalığının artmasına katkıda bulunuyor. VOA’in eriştiği Şilili topografi uzmanı Valery Cuevas bile yerde konudaki şaşkınlığını gizlemedi:

“Biz Şili müstesna ülkelerde hareket olduğunda, dünyadaki sayı ülkenin depreme hazırlık konusunda ne kadar geri kaldığını görebiliyoruz. Türkiye tek hareket ülkesi olmasına ve geçmiş yıllardaki depremlerde dahi onbinlerce kişinin depremde yaşamını yitirmiş olmasına rağmen, 6 Şubat depreminde 44 binin üzerinde kişinin ölmesi; yüzbinlerce konutun yıkılmış olması inanılır gibi olumsuzlama. Bence mevki insan yaşamını korumaya yönelik uygulamalara henüz fazla önem vermeli.” Şili deneyimi, hareket bölgesindeki ülkelerde, yıkım deneyimlerinden dersler çıkararak sıkı denetlenen sağlam binalar inşa edilmesi, halkın bilinçlendirilmesi ve afete hazırlık gibi konularda çalışıldığı takdirde, yaşama ve mal kayıplarının azaltılmasının mümkün olduğunu gösteriyor.

Haber Merkezi



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.