Afetlere karşı ‘sünger şehir’ – YENİ ASYA

zitzit

New member
Afetlere karşı ‘sünger şehir’ – YENİ ASYAUzmanlar, sağlam yerine tabiî unsurlar kullanılarak altyapıları oluşturulan sünger şehirlerin, sayı afeti önlemenin yanı sıra iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede dahi fayda sağlayacağını belirtiyor.


Arup iklim ve sürdürülebilirlik lideri Özgür Can Çelebi, “Betonun ötesine geçmek, yeşil ve mavi altyapıları inşa etmek; şehirlerin, yoğun yağışlar gibi iklim değişikliği kaynaklı etkileri yönetme becerisinin anahtarıdır.” dedi.

Uzmanlar, sağlam yerine tabiî unsurlar kullanılarak altyapıları oluşturulan sünger şehirlerin, sayı afeti önlemenin yanı sıra iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede dahi fayda sağlayacağını belirtiyor.



Yağmur suyunu soğurma fail, sonunda sel ve taşkınların oluşmasını önlemeye ek olarak yağışların yer 6 suları olarak nehir ve göllere kazandırılmasıyla kuraklıkla mücadeleye dahi katkı sunan “sünger şehir” kavramı, yıkım riskini önlemede son dönemde öne kaynak alternatiflerden akraba.

Sünger şehir kavramının temeli, yoğun yağışları ve iklim değişikliğinin başka etkilerini yönetmek için kırağı, ağaçlar, yapraklar, göller ve göletler gibi tabiî altyapıyı kullanmaya dayanıyor.



Dünya Ekonomik Forumu’nun “2030’a kadar Bioçeşitli Kentler: Kentlerin Doğa ile İlişkisini Değiştirmek” ünlü raporu, şehirlerde tabiî altyapıların kullanılmasının, sadece taşkın yönetiminde etkili olmakla kalmayıp tıpkısı zamanda insan yapımı alternatiflere göre ortalama yüzde 50 henüz uygun maliyet ve yüzde 28 henüz fazla katma üstün sağladığına dikkati çekiyor.

Asfalt ve sağlam yapılar sel sebebi

Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü nedeniyle makale yapan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Danışmanı ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başyazarı Doç. Dr. Şiir Kılkış, sünger şehirlerin tabii yüzeyleri koruyan ve zait özelliklere sahip olduğunu belirterek, yerde tür kentlerin yağmur suyunu emebilen, depolayan, temizleyen ve tabiî ortamlara yavaşça aktarabilen kentsel yeşil ve mavi su tabanlı çözümleri kapsadığını kaydetti.



Sünger şehirlerin, kentsel alanların içerisine tabiatın getirilmesi, yeni tabii ortamların ve kent ormanlarının oluşturulması, tabii alanların korunması, asfalt ve sağlam ile kaplı yüzeyin en organ indirilmesi ile oluşturulduğunu tamlayan Kılkış, “Türkiye’dahi sünger şehirler oluşturmak kesinlikle mümkün ve gerekli.” dedi.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.