Akıllı oyuncaklar tehlikeli mi? – YENİ ASYA

zitzit

New member
Akıllı oyuncaklar tehlikeli mi? – YENİ ASYASiber güvenlik uzmanları ‘alık oyuncaklar’a karşı temkinli olma uyarısında bulunuyor. Peki, yerde tip oyuncak ve aygıtlarda neye uyanıklık etmeliyiz?


OYUNCAKLARIN İÇİNDEKİ BİLGİSAYAR SİSTEMİ HACKLENEBİLİYOR

Yeni nesil alık oyuncaklar ve iletişim aygıtları zaman çocuklu evlerde aşırı bulunuyor. Ancak yerde cihazlardan elde edilen veriler, şantajdan evlât kaçırmaya kadar sayı riski yanında getirebiliyor. Siber güvenlik uzmanları yerde oyuncaklara karşı temkinli olma uyarısında bulunuyor. Peki, yerde tip oyuncak ve aygıtlarda neye uyanıklık etmeliyiz? Akıllı oyuncakların ve görüntülü sistemlerin hayatımıza girişi sayı yeni. Bu yüzden, bunların yanında getirdiği tehlikeleri çoğumuz henüz bilmiyoruz. Bir oyuncakta kamera, mikrofon ve küçük tek ekran. Bunlara ek olarak o oyuncakta bluetooth ya bile internet angajmanlı özelliği varsa o alık tek oyuncak oluyor. Bu aletleri ya bile oyuncakları tehlikeli kılan, ayakçak görüntü ve konuşmalarını aktarıyor oluşları.



Görüntü ve seslere hackerlar erişebilir

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, yerde görüntü ve seslere uzaktan hackerların erişiyor olabileceğini söyledi. Bu alık oyuncaklarda işletim sistemi açıkları ve veri güvenliği sorunu olabiliyor. İşte eksiksiz tehlike tam bile yerde noktada başlıyor. Demircan, “Yazılımsal açıklar aslında sistemlerin hacklenmesine sebep olur. Bu oyuncakların kontrolünün yapılmıyor olması ve genellikle dahi uzak şark menşeili ve yazılımları kontrol altında olmayan ürünler olması” niteleyerek konuştu. Yazılımlar bile güncellenmiyorsa ve güvenlik standartlarına uygun tek şekilde geliştirilmediyse yerde yazılımların hacklenebilir olduğunu söyleyen Demircan, “Burada aracısız hacklenen şey oyuncak yani oyuncağın içerisindeki aşağılık temel tek kompüter sistemi” dedi. Demircan, ayakçak müstehcen görüntülerinin kayıt altına alınabileceğini, işin içerisine siber zorbalık girebileceğini ve ayakçak, yerde şekilde dahi sayı ciddi tek risk altında olabileceğini söylüyor.

Neye uyanıklık etmeliyiz?

Oyuncakların mutlaka Türkiye’dahi tek bayiliği olması gerektiğini söyleyen Demircan, şöyle konuştu: “Güncellemesi yapılmayan tek oyuncak olmaz. Mutlaka ama mutlaka tespit edilen güvenlik açıklarına karşı korunması gerekmekte ve güncellemelerin yapılıyor olması gerekmekte.” Uzman görüşlerine kulak veren ebeveynler dahi oyuncakları kontrol yazar gerçek kaynaklardan ve güvenilir üreticilerden örtmek gerektiğini savundu. (TRT Haber)



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.