‘Allah inancının temeli Matematik’ – YENİ ASYA

zitzit

New member
‘Allah inancının temeli Matematik’ – YENİ ASYAProf. Dr. İsmail Hakkı Aydın: “Kâinatın uyuşma ve huzuru matematiğin estetik armonisiyle mümkün ve kaimdir. Matematik aslında estetiktir. Matematik kâinatın fenidir. Allah’a inancın bile temelidir.”


Büyük kâinat kitabı
Bilim, “Allah var” debba
Güneş lekeleri ve Risale-i Nur
Kâinatın en yoğun fotoğrafıyla tefekkür saati…


Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ile şair-yazar Levent Ağaoğlu’nun söyleşilerinden oluşan “Düşünce Sizsiniz” isimli kitapta birbirinden ilginç konulara yer veriliyor.

Prof. Dr. Aydın, Ağaoğlu’nun matematikle ilgili sorularını şöyle cevaplıyor:

Başarı ve şekil temelinde ne yatmaktadır?


Ben hep muvaffakıyet ve şekil temelinde, insanlık zekâsının ortak görkemli tek mirası olarak gördüğüm ve bu dolay bile kutsallığı konusunda asla kuşku duymadığım matematiğin yattığına inanırım. Bu nedenle dahi rakamların etkileyen ve hayranlık uyandıran gücü olarak tanımlayabileceğim matematik, tarafıma hep manevi tek haz vermiş ve esrarengiz tek tarafının olduğunu düşündürmüştür.



Kudret nerededir sizce?

Kudretin bilgide, bilginin dahi matematikte olduğu düşüncesindeyim. Matematik bilmeyenin dahi gerçek düşünemeyeceği, isabetli karar veremeyeceği düşüncesindeyim.

Niçin her şeyi matematikle anlamlandırıyorsunuz?

Kur’zihin-ı Kerim Arapça’dan başka tek lisanla inmiş olsa idi şu sıfırdan dokuza kadar kullanılan sihirli rakamları Allah kullanarak Kur’zihin-ı Kerim’i inzal ederdi. Onun için kâinatın uyuşma ve huzuru matematiğin estetik armonisiyle mümkün ve kaimdir. Matematik aslında estetiktir. Matematik kâinatın fenidir. Allah’a inancın bile temelidir.



Bilimlerin kaynağı nedir? Kalıcı olan nedir?

Matematik eksiksiz bilimlerin kaynağıdır. M.Ö. 300 yıllarında 13 ciltlik eser yazan Euclides’in, eğitimini tamamladığı Atina’daki Platon Üniversitesi’nin kapısında, “Geometriyi bilmeyen hiç kimse yerde kapıdan içeri alınmaz” yazmaktaydı. Uygarlıklar yok olabilir ama ilim kaybolmaz. Babil ve Asur uygarlıkları kayboldu. Hammurabi, Sargon ve Nabuchadnezzar içildikten manasız isimler… Ancak zaman, Babil matematiği, 60 ölçekli “Babil Cetveli” astronomide hala kullanılmaktadır. Konuşma dilleri ölür. Milletler, devletler kaybolabilir. Ama matematiksel tasa kalıcıdır.

Semavi dinlerin esasını matematik mi oluşturmaktadır?

Biraz iddialı bile olsa semavi dinlerin esasını matematiğin oluşturduğunu düşünmekteyim. Rakamlar birer sır küpüdür. “Bende özel yetenek arayanlar yanılıyor, yalnızca yoğun tek uygulama merakım vardır” sözü ile rakamsal boyutta, neden-niçin çizgisindeki ter aktarılan merakını vurgulayarak, “Doğa olayları istatistiksel değildir, zira Tanrı zar atarak iş görmez” tekbencilik Albert Einstein, Allah’ın bile matematiksel kurallar çerçevesinde evreni yarattığını ima etmektedir.

HABER: SEYHAN ŞENTÜRK





YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.