Depremzedelere bağış yaparken dikkat: “Taklit hesapla” dolandırılmayın!

zitzit

New member
Depremzedelere bağış yaparken dikkat: “Taklit hesapla” dolandırılmayın!

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve Türkiye’yi yasa boğan deprembilim akabinde depremzedeler için yapılan bağışların dolandırıcılar ve terör örgütlerinin kasasına girmemesi için vatandaşların yardımlarını güvenilir kurum ve kuruluşlar üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırması uyarısı yapıldı.

Depremlerin akabinde tüm Türkiye ve yurt dışından depremzedelere ayni ve nakdi yardımlar yağmaya başladı. Bu süreçte kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların ferdî çabalarıyla, depremden etkilenenler namına önemli miktarda hibe ve yardım toplandı.

Dolandırıcılar ve terör örgütleri, kumbarasındaki parasını, emekli maaşını, iş yeri kazancını, günlük harçlığını almak isteyen yardımseverlerin bağışlarına göz dikti.

Dolandırıcılık şebekeleri ve terör örgütleriyle irtibatlı bazen sivil toplum kuruluşları, yaşanan afeti suistimal ederek farklı ayyarlık yöntemleriyle vatandaşların bağışlarını kendi hesaplarına geçirmek için harekete geçti.

Dolandırıcılar yerde amaçları doğrultusunda sayı yönteme başvuruyor. Kamuoyunda bilindik ve yerde anlamda hibe/yardım toplama yetkisi olan sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya hesaplarını kopyalayan yerde kişiler, yeni tek sosyal medya adresi oluşturarak yerde adrese, sivil toplum kuruluşunun kredi hesapları/kripto varlık cüzdanları yerine kendi kredi hesapları/kripto varlık cüzdanlarını yerleştirerek haksız kazanç elde ediyor.

Yardım çabalarını kötüye kullanan dolandırıcılar, kendilerini bilindik STK’ler ve hibe/yardım toplamakla görevli kamu kurum/kuruluşlarının yöneticisi veya yetkilisi olarak tanıtarak güven ortamı oluşturuyorlar ve sonunda yardımları ele geçiriyor.

Terör örgütlerince ele geçirilen bağışlar, terörün finansmanı için kullanılıyor

Yardım/hibe yapmak isteyen kişilere türlü yollarla ulaşan dolandırıcılar, topladıkları parayı kayıtlı sistem dışına çıkarıyor veya beraberce hareket fail üçüncü kişilerin hesaplarına aktarıyor.

Diğer taraftan terör örgütlerinin organizasyonlarında faaliyet yürüten ve mal varlığı dondurulan kişi ve kuruluşlar arasında yer saha bazen sözde toplantı görünümlü örgütler da yaşanan afeti suistimal ederek fon toplama faaliyetleri yürütüyor ve yerde fonları terörün finansmanı için kullanabiliyor.

Vatandaşların yapacakları hibe ve yardımların güvenilir kişi veya kurumlar üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hususunda gereken hassasiyeti göstermesi, hibe ve yardımlar için kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının kurumsal internet siteleri ve sosyal medya hesaplarının kullanıldığından emin olması önem taşıyor.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı tarafından vatandaşların yapacağı yardımların AFAD Başkanlığınca koordine edilmesi uygun görülürken, kurumun kredi hesap numaralarına, kripto para bağışı için para bilgilerine ve SMS bilgilerine www.afad.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra, STK’lerin dahi kurumsal hesaplarının kontrol edilerek bağışların yapılması gerekiyor.

MASAK bile uyardı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu bile (MASAK) uyarılarda bulunarak, kurula sayı sayıda tebliğ geldiğini, depremlerden etkilenen kişilere yardım edeceğini belirterek hibe ve yardım toplayan yalnız ayyarlık kastıyla hareket ettiği değerlendirilen kişiler bulunduğunu belirtmişti.

Yapılan tahlil çalışmalarında, bazen kişilerin yardım/hibe toplayan sivil toplum kuruluşlarının veya resmi kurumların sosyal medya hesaplarını taklit ederek veya yerde kurum ve kuruluşların yetkilileriymiş gibi sosyal medya hesabı açarak türlü yöntemlerle topladığı hibe veya yardımları yerde amacın sayılmazsa kullandıkları tespit edildi.

Başkanlık yaptığı çalışmalarda 15 kişi ve 8 kripto varlık cüzdanı sahibi hakkında tahlil çalışmaları yaparak ilgili mercilere bildirimde bulundu. MASAK, vatandaşların yardım ve bağışlarını suistimal fail kişiler hakkında gerekli takip ve tahlil çalışmalarını yürütmeye sürme ediyor.

AA

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.