Dünya, ‘temiz enerji’ arıyor – YENİ ASYA

zitzit

New member
Dünya, ‘temiz enerji’ arıyor – YENİ ASYAUluslararası Enerji Ajansının 2022 raporuna göre Net sıfır emisyona ulaşmak için temiz enerji yatırımlarının 2050’dahi yaklaşık üç kat artarak yıllık 4 trilyon dolara ulaşması gerekiyor.


GWEC raporu: 2026’ya kadar 570 1000 teknisyene ihtiyaç var

Küresel enerji krizi en sayı tabiî gaz, kömür ve elektrik piyasalarını sarstı

Küresel enerji krizinin henüz temiz tek gelecek için tarihi tek dönüm noktası olduğu ve ülkelerin krize karşı yanıt olarak temiz enerji yatırımlarını bugünkü seviyelerine göre 2030’a kadar yüzde 50 artırarak yıllık 2 trilyon doların üzerine çıkaracağı öngörülüyor.Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2022 (WEO) raporuna göre, Rusya’nın Ukrayna’bile başlattığı savaşla derinleşen küresel enerji krizi, kapsamlı ve uzun soluklu değişikliklere yol açıyor. Küresel enerji krizinin yaşattığı en yetişkin sarsıntılar tabiî gaz, kömür ve elektrik piyasalarında hissedilirken, jeopolitik ve ekonomik kaygıların sürmesiyle enerji piyasaları kırılgan kalmaya sürme ediyor.



YILDA 2 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM

WEO’bile çevre boyutlarında çözülmüş politikalara müstenit senaryoda, ülkelerin enerji krizine karşı aldığı önlemler temiz enerji yatırımlarının 2030’a kadar yüzde 50’takt fazla artışla yıllık 2 trilyon doların üzerine çıkacağı öngörülüyor. Temiz enerji yatırımlarının sonucu olarak 2025’te küresel emisyonların en yüksek noktasına ulaşacağı ve uluslararası enerji piyasalarının yerde dönemde yoğun tek tahavvül geçireceği öngörülüyor.

Fosil yakıt talebin düşecek

Bugünkü politikalarla ilk kez fosil yakıtlara talep pik yapacak, kömür kullanımı az yıl içinde düşüşe geçecek, gaz talebi ise 2030 itibarıyla pilato seviyesine ulaşacak. Petrol talebinin ise elektrikli vasıta satışlarındaki artışla 2030’ların sonunda pilato seviyesine gelmesi bekleniyor. Böylece, fosil yakıt talebinin 2020’lerin ortasından 2050’ye kadar sürekli tek şekilde düşüş göstereceği öngörülüyor. Buna rağmen mevcut politikalar senaryosunda fosil yakıtların küresel enerji portföyündeki payı şu anki yüzde 80 seviyesinden 2050’dahi yüzde 60’a iniyor. Küresel karbondioksit emisyonları ulaştığı 37 milyar ton seviyesinden 2050’dahi 32 milyar tona geriliyor. Karbondioksit emisyonlarının yerde seviyesi küresel sıcaklık artışının 2100’açınık kadar 2,5 dereceyi bulmasına yol açarken, yerde artım, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için belirlenen hedeflere göre oldukça yüksek seviyede bulunuyor.



“2050 Net Sıfır Emisyon” senaryosu

Güneş, rüzgar, elektrikli vesait ve batarya teknolojilerindeki bugünkü nema oranları tıpkısı şekilde sürme ettirilirse açıklanan politikalara dayalı senaryoya göre henüz hızlı tek tahavvül sağlanıyor. Mevcut politikalar senaryosunda temiz enerji yatırımları 2030’bile yıllık 2 trilyon doların üzerine çıkmasına rağmen “2050 Net Sıfır Emisyon” senaryosunda yerde yatırımların söz konusu dönemde yıllık 4 trilyon dolara ulaşmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu bile yatırımların bugünkü seviyelerine göre yaklaşık üç kat artması anlamına geliyor.



AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.