Hubička eve döndü, Podještědí'nin operası sahnede canlı bir köpek tarafından özel hale getirilecek

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Takaslı Gelin ile birlikte Hubička, Bedřich Smetana'nın en çok icra edilen operaları arasında yer alıyor. Besteci 1874 yılı civarında hayatının en trajik dönemini yaşadı. Ağustos ayında işitme hastalığının ilk belirtileri ortaya çıkmaya başladı ve durumu hızla kötüleşti.


Daha sonra Ağızlığı zaten tam işitme kaybı yaşadığı bir dönemde besteledi. Yine de eserine Çek kırsalının nazik mizahını, çekiciliğini ve şiirini aşılamayı başardı. Bu, Liberec izleyicisine tanıdık gelebilir.


Dramaturg Lenka Dandová, Hubička'nın tartıştığı konuyu detaylandırarak, “Olay Podještědí'den, dolayısıyla FX Šalda Tiyatrosu topluluğu burada, evdeki çalışmalara hayat verecek” diyor. “Hikaye çok basit. Vendulka ve Lukáš ağız konusunda tartışır. Önce o başını kaldıracak, sonra o, ama her şeyin sonu iyi olacak.'


Librettonun yazarı yazar Karolina Světlá'dır. 1871'de Ještědí'den Çizimler adlı bir koleksiyon yayınlandı. Kısa öyküler arasında, Svetlá'nın daha sonra yeniden işleyerek bir libretto haline getirdiği, dağ insanlarımızın hayatından bir resim alt başlıklı Hubička da vardı. Smetana'nın Liberec bölgesiyle daha derin bir ilişkisi vardı. Annesi birkaç yıl Český Dub'da yaşadı ve Smetana'nın kız kardeşleri de buraya taşındı.


Smetana Liberec'i sevmiyordu



Bestecinin kendisi bile Liberec'i ziyaret etti. Ve ondan pek hoşlanmadı. 1859 tarihli notlarında “Liberec hakkında söylenebilecek tek şey şehrin çok çirkin olduğu ama konumunun çok güzel olduğudur” diyordu.


Yönetmen Michael Tarant'a göre şu anki Hubička canlı ve gerçek ama yine de geleneksel. Tarant, “Hikaye doğru ve dürüst bir şekilde anlatılırsa izleyicilerin bunu yapay modern kavramlardan daha çok takdir edeceğini düşünüyorum” diye düşünüyor.


Bu akşam prömiyeri yapılacak olan Hubička operası, folklor toplulukları Jizera ve Jizerek'in yanı sıra kadın Jůlinka tarafından da özel hale getirilecek.