Kendimi Sürekli Olarak Eleştiriyorum, Nasıl Kabul Edebilirim ?

Kaan

New member
Kendimi Sürekli Olarak Eleştiriyorum, Nasıl Kabul Edebilirim?

Herkese merhaba,

Bugün sizlerle içsel bir yolculuğumu paylaşmak istiyorum. Kendi kendime sürekli eleştirilerde bulunmak ve kendimi yeterince iyi hissetmemekle ilgili uzun zamandır uğraştığım bir konu vardı. Gerçekten, "Kendimi neden kabul edemiyorum?" sorusunun cevabını bulmak bazen bir yaşam meselesi haline gelebiliyor. Belki sizler de benzer bir süreçten geçiyorsunuzdur. Bunu anlatırken, hikâyem üzerinden bu konuya nasıl yaklaşabileceğimiz konusunda bazı fikirler paylaşmak istiyorum.

Bir Çocuğun Düşleri ve Eleştirilerinin Başlangıcı

Bir zamanlar, küçük bir kasabada, Efe adında bir çocuk yaşardı. Efe, okulda çok başarılı bir öğrenciydi, fakat her zaman daha fazlasını yapabileceği duygusuyla yaşardı. Onun için başarılı olmak, kusursuz olmakla eşdeğerdi. Ailesi de onun en iyiye ulaşması için onu sürekli motive ediyordu. “Daha iyi olmalısın, daha fazla çalışmalısın” sözleri, her başarısının ardından, Efe’nin zihninde yankı yapıyordu.

Bir gün, kasabaya yeni bir öğretmen atandı. Zeynep öğretmen, sınıfın en sevilen öğretmeni olmayı başardı. Herkesin rahatça konuşabildiği, empatik ve anlayışlı bir kadındı. Zeynep öğretmen, öğrencilerine sadece dersleri öğretmekle kalmaz, duygusal zeka üzerine sohbetler yapar ve onları içsel dünya hakkında düşünmeye teşvik ederdi. Efe de bir gün Zeynep öğretmeniyle sohbet ederken, bir şey fark etti: Zeynep öğretmen her zaman kendine nazik olurdu. Zeynep, Efe’ye “Sen ne kadar başarılı olursan ol, kendini yeterli hissetmelisin, çünkü başkalarının beklentileri seni tanımlamaz. Kendine daha nazik olmalısın” dediğinde, Efe’nin zihninde bir kapı aralanmıştı.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Efe'nin Stratejik Çıkışı

Efe, çözüm odaklı bir yaklaşıma sahipti. O, problemler karşısında adım atmayı, strateji geliştirmeyi severdi. Zeynep öğretmenin söyledikleri onu rahatsız etti. Çünkü kendisine sürekli daha iyisini yapması gerektiği söylenmişti. İçinde bir şeyler çırpınırken, bir an durup düşünmeye başladı. "Evet, çözüm odaklı olmalıyım. Ben, çözüm bulmalı ve daha iyi bir insan olmalıyım!" diye düşündü.

Efe, bir süre kendini izledi ve sürekli mükemmel olmaya çalışmanın aslında ona zarar verdiğini fark etti. Eleştirilerinin, içindeki potansiyeli en iyi şekilde ortaya koymasını engellediğini anlamaya başladı. Bu farkındalıkla, bir adım geri atıp strateji yerine kabullenmeye yöneldi. Kendini eleştirdiği kadar, aynı zamanda kendini olduğu gibi kabullenmeyi de öğrenmek istiyordu. Ancak bu, kolay bir süreç değildi. Herhangi bir adım atarken, içindeki sürekli eleştiren sesle savaşmak, pek çok kez onun çözüm odaklı yaklaşımını test etti. Efe, çözüm bulmanın ötesinde, kabullenmenin de bir çözüm olduğunu kabul etmeye başladı.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımları: Zeynep Öğretmen’in Sözleri

Zeynep öğretmen, Efe’nin duygularını anlamıştı. Onun gözlerindeki endişe ve içsel çatışmayı fark etmişti. Empati, Zeynep’in güçlü yönlerinden biriydi. Kendisi de hayatında benzer duygusal mücadeleler yaşamış, bazen dışarıdaki baskılara karşı kendini güçlü tutmak zorunda kalmıştı. Ama Zeynep, çözümün sadece dışarıda değil, iç dünyada da olduğunu biliyordu. O yüzden Efe’ye, “Dışarıdan ne kadar eleştiri alsan da, içindeki sesi duymazsan, sana hiçbir şey çözüm getirmez” diyerek, duygusal zekâsını kullanarak onu rahatlatmayı başardı.

Zeynep’in yaklaşımı, toplumun genelde kadınları daha empatik ve ilişkisel olmaya iten rollerinin bir yansımasıydı. Kadınlar tarihsel olarak daha çok duygusal destek ve anlayış vermekle tanınır. Ancak, Zeynep’in örneği gösterdi ki, empati ve kabul etmek sadece duygusal anlamda değil, zihinsel olarak da kişinin gelişimine katkı sağlar. Zeynep, Efe’ye bu bağlamda şunu hatırlatmak istedi: “Bazen kendini kabul etmek, en zor ama en gerekli adımdır. Bir insanın kendini kabul edebilmesi, dışarıdaki eleştirilerin ne kadarını içselleştirdiğine bağlıdır.”

Toplumsal Baskı ve Kabullenme: İçsel Çatışmaların Üstesinden Gelmek

Toplumun dayattığı "mükemmel olma" algısı, Efe’nin içsel çatışmalarının büyümesinde etkili oldu. Erkeklerin çözüm arayan, stratejik yaklaşımı ve kadınların empatik yönü, birbirini dengeleyen güçlü araçlardı. Ancak, toplumsal normların, her iki cinsiyetin de üzerinde baskı yaratabilecek bir yük oluşturduğunu unutmamak gerekir.

Zeynep öğretmenin Efe’ye verdiği tavsiyeler, aslında daha geniş bir toplumsal sorunun çözümüydü: "Kendini kabul etmek." Eleştiriler ve başarıya ulaşmak için verilen sürekli mücadele, hepimizi daha güçlü, daha başarılı bir insan yapma hedefinde olabilir ama çoğu zaman bunlar, kabullenmenin gücünü unutmamıza neden olur. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek, daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşamın anahtarıdır. Efe’nin bu yolculuktaki başarısı, bu gerçeği en iyi şekilde gösteriyor.

Son Söz: Kendini Kabul Etmenin Gücü

Efe’nin hikâyesi bize şunu hatırlatıyor: Kendini kabullenmek, çözüm arayışlarının ötesinde bir içsel güçtür. Toplumun ne söylediği, çevremizin ne düşündüğü bazen göz ardı edilmesi gereken bir gerçektir. Önemli olan, kendimizi olduğu gibi kabul edebilmek. Zeynep öğretmenin öğrettiği gibi, belki de hayatımızda çözüm arayışı yerine, kabul etme gücünü keşfetmek en büyük adımdır.

Kendimizi kabul etmenin sizin için ne ifade ettiğini hiç düşündünüz mü? Bu yazı, hayatınızdaki eleştirileri nasıl dönüştürebileceğiniz konusunda size bir pencere açabilir mi? Düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!