Kış sezonu bitti. Kayak alanları açısından son yılların en kötülerinden biri

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
Bölgedeki son kayak merkezleri de bu kış faaliyetine son verdi. Beklenildiği gibi, sezonu geçen Aralık ayının başında başlatan ve planlanandan sadece bir hafta erken bitiren Ještěd Kayak Merkezi bu yıl en iyi konumdaydı.


Bölgeyi işleten Tatry Mountain Resorts'un satış müdürü Jakub Hanuš, “Sonuç olarak, Ještěd'de kış sezonunun standart uzunluğundan bahsedebiliriz, ancak bu yıl öne alındı” dedi. kışın başlangıcı.


Jizerské hory'un Ski Biža yönetimindeki en büyük üç bölgesi önemli ölçüde daha kötü durumdaydı. Şirketin yöneticisi Pavel Bažant, sektördeki 35 yıllık kariyerinde kar koşulları açısından bu kadar kötü bir Şubat ayını hatırlamıyor.


“Bu yılın mevsimi diğer kışlara göre yaklaşık 25 gün daha kısa. Ne yazık ki çalışma günleri katılım ve kayak koşulları hakkında pek bir şey söylemiyor. Bütün kış oldukça kötüydüler. Sadece sıcaklık ve bol yağmur. Maalesef bunun katılım ve ilgili satışlar üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacak” diye açıklıyor Bažant. Tanvaldské Špičák kompleksi geleneksel olarak bu üçlü arasında en uzun süre açık kalmıştır. Severák ve Bedřichov'da Şubat ortasından beri kayak yapılmıyor.


Javorník yalnızca 26 gün çalıştı



Javorník kompleksi için bu, 14 yıllık faaliyet süresindeki en kötü sezondu. Bu yıl sadece 26 gün hizmet verdi. “Gerçekten kış olan yaklaşık 10 gün vardı. Aralık ayında bir hafta ve Ocak ayında bir hafta. Sezonu genellikle Mart ayının ilk yarısında, hatta 2013'te, hatta 14 Nisan'da sonlandırdık” diye ekliyor kompleksin müdürü Jan Petrásek.


Çek Hidrometeoroloji Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, bu yılın kışı gerçekten de ortalamanın üzerinde sıcak ve yağış açısından son derece zengin geçti. Önceki yıllarla karşılaştırıldığında 2006/2007 kış sezonundan sonra en sıcak ikinci, yağış bakımından ise en zengin mevsim olmuştur. Bunun temel nedeni daha önce bahsettiğimiz son derece sıcak Şubat ayıdır.


Örneğin Ski Biž ve Javorník bölgelerinde bu yıl kayak neredeyse tamamen teknik kar üzerinde yapıldı. “En kötüsü, o kadar çok malzeme var ki, neredeyse sıfırdan başlamak zorunda kalıyorsunuz. Sonra iki ya da üç kez kar yağıyor, bu da örneğin 2018'den bu yana maliyetlerde üç kattan fazla artış anlamına geliyor.” diye hesaplıyor Petrásek. Kovid salgını, enerji krizi ve enflasyonun yanı sıra olumsuz koşullar son yıllarda tüm kampüsleri olumsuz etkiledi. Yine de Ještěd gibi daha büyük merkezler, gelişimlerine ve her şeyden önce maliyet tasarrufu önlemlerine önemli ölçüde yatırım yapmaya başladı.


Alt merkezler kavgaya hazır



“Covid salgını sürecinde tesise yeni bir pist ve gece kayağı şeklinde yatırım yaptık, dolayısıyla ilgili tüm kısıtlamalara rağmen kayağa ilginin arttığını gördük. Artan enerji ve diğer girdi maliyetleri elbette üzerimize yük oluyor, bu nedenle işletmede mümkün olan tüm maliyet tasarrufu önlemlerini arıyoruz”, diye itiraf ediyor Hanuš. Bunlar, örneğin ziyaretçiler için kendi kendine giriş yapma sistemlerine veya modern kar yapma teknolojilerine yapılan yatırımları içerir.


Javorník'in yöneticisi, daha küçük ve alt seviyedeki merkezlerin zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacağına inanıyor. Görünüşe göre yaz aktivitelerine konsantre olmaları gerekecek. “Yeni teknolojilere yapılan yatırım şu ana kadar oldukça yüksek ve etkisi belirsiz. Petrásek, kayak pistinin bir metre uzunluğundaki kırılmış buz tabakasının altında olması ve yeşille çevrelenmesi bile katılımı ve ekonomik refahı garanti etmiyor” diye düşünüyor.


Ski Bizz'deki alanların işletmecileri biraz daha olumlu ve son derece kötü bir kışa dayanarak sonuca varmak istemiyorlar. Ancak şu şekilde olsaydı bölgenin işletilmesinin onlar için ekonomik bir anlamı olmazdı.


Ski Biža'dan Pavel Bažant, “Bunun bir tür aşırılık, hava koşullarındaki bir dalgalanma olduğuna inanıyoruz ve eğer kışlar geçen yılki veya önceki yılki gibiyse, hiçbir sorunumuz yok ve faaliyet göstermeye ve yatırım yapmaya devam edebiliriz” diye bitiriyor.