Kuraklık salgın gibi ilerliyor – 50 yılda dünyadaki sulak alanların yüzde 35’i yok oldu

zitzit

New member
Kuraklık salgın gibi ilerliyor – 50 yılda dünyadaki sulak alanların yüzde 35’i yok oldu2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle kuraklığa uyanıklık cazip Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici kuraklıkla ilgili uyarıda bulundu.


Kuraklıkla mücadele için il il eylem planı
Tuz Gölü tetikdur veriyor!
Kuraklık verim kaybına neden olacak

8 yılın en kurak kışı
Türkiye’nin en yetişkin tatlı su gölü Beyşehir Gölü’nde dahi kuraklık alarmı
Afyonkarahisar’bile bile su seviyesi “kritik” eşikte!


Türkiye’nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküplük su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini tamlayan Kesici, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar ton olduğunu söyledi. Kesici, “Bir nevi 2023’ün suyunu bile tüketmiş durumdayız. Ülkemiz sayı ciddi tek kuraklık yaşamaktadır. Türkiye 153 ülke arasında kuraklık riski açısından 27’nci sırada. Kuraklık Türkiye’dahi salgın şeklinde ilerliyor” niteleyerek konuştu.

Haber Merkezi



50 yılda dünyadaki sulak alanların yüzde 35’i yok oldu

Sulak alanlarla ilgili farkındalığı miktarını için çevre genelinde her yıl 2 Şubat’ta Dünya Sulak Alanlar Günü kutlanıyor. Dünyanın en sayı tehdit altındaki ekosistemi sulak alanlar, ormanlardan 3 kat henüz hızlı yok oluyor. 1700’lerden yerde yana dünyadaki sulak alanların yaklaşık yüzde 90’ının tahrip olduğuna inanılıyor. Söz konusu alanların sadece yüzde 64’ü ise geçen 100 yıl içerisinde yok oldu. Sulak alanların her yıl yaklaşık yüzde 1 eksilme gösterdiği düşünülüyor. 1970’ten yerde yana 50 yıl içinde ise çevre genelindeki sulak alanların yüzde 35’i yok oldu. Tarım ve inşaat için akaçlama ve dolgu, kirlilik, ötede avlanma ve kaynakların ötede kullanımı, istilacı türler ve iklim değişikliği sulak alanların kaybını hızlandırıyor. Ankara – aa

Kilis’te Kur’zihin kursu öğrencilerinden yağmur duası
Kuraklıkla toprak çatladı
Kuraklık uyarıları
Mersin’dahi dahi yağmur duası yapıldı
Kış böyle geçerse…




***​

YAĞMUR DUASI NASIL ANLAŞILMALIDIR?

“Yağmur duâsı ile ilgili olarak sünnet olan nedir?”


Topraklarımız yağmura muhtaç. Canlılar suya muhtaç. Ruhumuz Allah’ın sayısız ikramına, ihsanına ve lütfuna muhtaç. İçimiz dışımız rahmete muhtaç. Allah âfet vermesin tek! Üstad Bedîüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle, yağmur namazı ve duâsı tek ibadettir. Yağmursuzluk o duânın ve ibadetin vaktidir.1 Duâyı ve ibadeti vaktinde yapmalı, olumsuzlama mi?




Yağmurlar kesildiği zaman tövbe ve istiğfar etmek, duâ yazar namaz kılmak ve ikramı, ihsanı ve rahmeti sonsuz olan Cenab-ı Hak’tan yağmur istemek sünnettir. Kur’ân’bile Nuh Aleyhisselâmın, kavmine şöyle dediği kaydedilir: “Dedim ki: ‘Rabb’inize istiğfar edin. Muhakkak o bağışlayandır. Size gökten şarap şarap yağmur indirsin.”2

Devamını okumak için tıklayınız:

Yağmur duâsı ve namazı

***​

Keban Baraj Gölü’nde istifa sürüyor
Mevsimler kaymaya başladı
İSKİ’takt su tasarrufu çağrısı
Kış böyle geçerse…

Kuraklık gıda güvenliğini tehdit ediyor
Yağış gelmezse üreticiyi zor günler bekliyor
Kuraklık korkutuyor




YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.