Nesnel ne demek 7. sınıf ?

Kaan

New member
Nesnel Ne Demek? 7. Sınıf Perspektifiyle Anlamak

Hayatımızın çoğunu bazen “ya bu doğru mu, yoksa sadece öyle mi düşünülüyor?” sorusuyla geçiririz. İşte tam bu noktada karşımıza “nesnel” kavramı çıkar. Hani derler ya, “olaylara duygusal bakma, nesnel ol,” işte tam da bunun ne demek olduğunu anlamaya çalışacağız. Ama merak etmeyin, bu makale size ders kitabı kadar ciddi, ama arkadaş ortamında anlatır gibi rahat bir dille anlatacak.

Nesnel Nedir?

Öncelikle “nesnel” kelimesi, basitçe ifade etmek gerekirse, bir şeyin kişisel duygulardan, düşüncelerden veya inançlardan bağımsız olarak ele alınması demektir. Yani işin içine “Ben bunu seviyorum” ya da “Bence bu saçma” gibi yorumlar girmemesi gerekiyor.

Mesela, “Matematik zor bir ders” cümlesi size göre doğru olabilir, arkadaşınıza göre olmayabilir. Ama “2+2=4” cümlesi nesneldir; çünkü bunu ister sev, ister sevme, değiştirmen mümkün değil. Nesnel düşünmek, olgulara ve kanıtlara dayalı bakabilmek demek.

Nesnel ve Öznellik Arasındaki İnce Çizgi

Şimdi burada ufak bir tuzak var: Nesnel olmak ile öznelliği karıştırmak çok kolay. Öznellik, kişisel düşünce ve duyguların işin içine girdiği durumdur. “Bu film çok sıkıcıydı” cümlesi tamamen özneldir; çünkü bir kişi için sıkıcı olabilir, bir başkası içinse harika bir deneyimdir.

Nesnel yaklaşım ise şöyle çalışır: “Film 120 dakikadır ve 5 farklı karakter içerir.” Görüyorsunuz, bu bilgiye kim ne hissediyor, hiç bulaşmamış. Duygular bir kenara bırakılmış, sadece somut gerçekler var. İşte bu küçük ama önemli fark, hem okul hayatında hem de sosyal hayatta işleri biraz daha… diyelim ki kontrollü kılar.

7. Sınıf Gözüyle Nesnel Olmak

7. sınıf öğrencisi için nesnel olmak, bazen o kadar da kolay görünmez. Ders kitaplarında okuduğunuz tanımlar bir şeyler anlatıyor olabilir, ama pratikte kendi arkadaş grubunuzla tartışırken “bunu nesnel söylemek gerek” dediğinizde, bir bakıyorsunuz ki herkes “ama benim hislerim de önemli!” diyebiliyor.

O yüzden burada ufak bir taktik işe yarar: Nesnel olmaya çalışırken olayları kanıtlarla desteklemek gerekir. Mesela bir ödev tartışması sırasında, “Ben bu konuyu daha çok sevdim” demek özneldir. Ama “Kitap 200 sayfa, 3 bölüm içeriyor ve 10 farklı yazar referansı var” derseniz, işte bu nesnel bir bilgi. Arkadaşlarınız belki gözlerini devirecek, ama gerçek değişmeyecek.

Nesnellik ve Günlük Hayat

Nesnel olmayı sadece okulda düşünmeyin. Günlük hayatta da bu yaklaşım bir süper güç gibi işe yarar. Örneğin, bir tartışmada nesnel kalabilirseniz, olaylara soğukkanlı bakıp, kimseyi kırmadan ve önyargısız çözüm üretebilirsiniz.

Düşünsenize, arkadaş grubunuzda bir anlaşmazlık var. Bir taraf “Ben hep haklıyım” diyor, diğer taraf “Hayır, ben haklıyım” diyor. Eğer siz nesnel bir gözle bakarsanız, olayı sadece somut kanıtlarla değerlendirirsiniz: “Tamam, tartıştığınız konu şu şekilde geçti, tarih ve yer belgeleri şunlar…” ve işler birden sakinleşir. Sanki bir film sahnesi gibi, ama burada kahraman sizsiniz.

Nesnel Düşünme Becerisi Nasıl Gelişir?

Bu beceri, diğer beceriler gibi anında kazanılmaz. Ama birkaç ipucu işe yarar:

1. **Kanıtlara Dayan:** Söylediğiniz her cümlenin, mümkünse somut bir delili olsun.

2. **Duyguları Kenara Koy:** Kızgın, üzgün veya heyecanlı olsanız bile, önce olaya bakın, sonra yorum yapın.

3. **Farklı Bakış Açısı:** Başkalarının söylediklerini anlamaya çalışın; bu hem önyargıyı azaltır hem de nesnelliğinizi güçlendirir.

4. **Soru Sor:** “Bu doğru mu, yoksa sadece ben mi böyle düşünüyorum?” sorusu, nesnelliğinizi test etmenin en hızlı yoludur.

Ufak bir ironi ile ekleyelim: Eğer tüm bunları yapabiliyorsanız, arkadaşlarınız sizi “mantık makineli” olarak görebilir, ama en azından tartışmalardan alnınız ak çıkacak.

Sonuç Olarak

Özetle, nesnel olmak, duygulardan arınmak veya soğuk olmak demek değildir. Nesnel olmak, doğruya ve gerçeklere sadık kalabilmek, kendi düşüncelerinizi kanıtlarla destekleyebilmek demektir. 7. sınıf seviyesinde bile bu beceri, hem derslerinizde hem de sosyal ilişkilerinizde fark yaratabilir.

Düşünsenize, bir gün tartışmalarda herkes öznellik batağında boğulurken, siz kanıtlarla konuşuyorsunuz ve etrafınızdaki herkes “Vay, bu çocuk mantıklıymış” diyor. İşte o anın tadı, nesnelliğin minik zaferidir.

Yani kısacası: Nesnel ol, ama insan kalmayı unutma. Hem ciddi hem de kontrollü olabilirsin, hem de hafif bir tebessümle ortamı yumuşatabilirsin. Dünyayı nesnel görmek, bazen kendi mizahınızı da kaybetmeden yapabileceğiniz bir denge oyunudur.

Bu dengeyi bulduğunuzda, hem derslerde hem de arkadaş ortamında hafif tebessümlü ama net bir güç kazanmış olursunuz. Ve evet, “2+2=4” hâlâ değişmez.