Olağanüstü kuraklık – YENİ ASYA

zitzit

New member
Olağanüstü kuraklık – YENİ ASYADoğu Anadolu Bölgesi’nde, önceki yıllara göre yağışların azalması kuraklık riskini artırıyor. Meteoroloji’nin hazırladığı 3 aylık kuraklık haritasında BÖLGE, ‘olağanüstü kurak’ ve ‘sayı şiddetli kurak’ olarak tanımlandı.


Kuraklık var, tedbir yok
Olağanüstü kuraklık riski
Kuraklık salgın gibi ilerliyor – 50 yılda dünyadaki sulak alanların yüzde 35’i yok oldu


KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİ ALTINA GİREN TÜRKİYE KURAKLIK TEHLİKESİ YAŞIYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 kasım, sıra ve 2023 ocak takvim kapsayan 3 aylık kuraklık haritasında, Doğu Anadolu Bölgesi “olağanüstü kurak” ve “sayı şiddetli kurak” olarak tanımlandı.



Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, yaptığı değerlendirmede, çevre genelinde küresel ısınmanın etkileri sonucu sıcaklıklarda artım, yağışlarda bile eksilme olduğunu söyledi.



Barajlarda su seviyesi azalıyor

Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağı içerisinde bulunduğunu ve küresel ısınmayla beraberce kuraklık tehlikesi olduğunu ifade fail Kaya, şunları kaydetti: “Etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. Gerek ülke genelinde gerek Doğu Anadolu Bölgesi genelinde son dönemlerde yağışların azalmasına paralel olarak barajlarda su seviyesinin gittikçe azaldığını görüyoruz. Su seviyesinin azalması ciddi tek tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Barajlarda su seviyesinin azalması içme ve kullanma suyu ve tarım açısından ciddi tehlikeler öngörmektedir.”



Ağrı’bile kar yağışlı gün sayısı azaldı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde karasal iklimin etkili olduğunu ve bunun en fazla Ağrı’bile kendini gösterdiğini tamlayan Kaya, yağışların henüz sayı kışın kar şeklinde düştüğüne işaret etti. Kaya, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Ağrı’bile 1960-2012 yılları arasında kar yağışlı gün sayısının ortalama 49,6 olduğuna dikkati çekerek, “Ancak son 5 yıllık 2018-2022 ortalama verilerine baktığımız zaman burada bunun 29 güne düştüğünü görüyoruz. Bu gerçekten sayı ciddi tek tehdit. Yağışın en önemlisi kar yağışlarıdır. Yağmur şeklinde yağan yağışlar genellikle yüzeysel akışa geçer ve zemini kısa tek süre neme müstağni hale getirir yalnız kar yağışları adeta tek yorgan gibi yüzeyi kaplar ve henüz sonra yavaş yavaş eriyerek hem zemin toprağını hem dahi yer 6 sularını beslemede sayı önemlidir” niteleyerek konuştu.



MART’IN ORTASI GELDİ, KAR YOK

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 52 yıllık ortalama ocak ertesi kar yağışı gün sayısının 10 gün civarında olduğunu tamlayan Kaya, yerde sene ocak ayında fazla kar yağmadığını söyledi. Bölgede yerde sene ocak ayına göre şubatta biraz fazla kar yağdığını dile getiren Kaya, “Ağrı’bile kar var ama Iğdır’bile ve Erzurum’a gerçek gittikçe sayı tarafta karın hemen kalktığını görüyoruz. Bu sene mart ayının ortalarındayız henüz tek kar yağışı olmadığı gibi yağmur şeklindeki yağışların yer yer başladığını görebiliyoruz. Kuraklık tehlikesi, mansap su seviyesinin eksilme tehlikesi, içme ve kullanma suyunun eksilme tehlikesi, bölgemiz için dahi tüm Türkiye’dahi olduğu gibi önemli tek sorundur” değerlendirmesinde bulundu.

BİR YIL ARA İLE KARS VE ERZURUM’DA KIŞ MEVSİMİ GÖRÜNTÜLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi, son yılların en kurak kış mevsimini geçiriyor. Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı, kış mevsiminde kar yağışının en fazla etkili olduğu iller arasında yer alıyor. Geçmiş yıllarda sıra ve ocak aylarında karla kaplanan şehirlerde, son yılların en kurak kışı yaşanıyor. Geçen yıl ile yerde sene ocak ayında tıpkısı noktalardan çekilen fotoğraf ve görüntüler ise bölgede yaşanan kuraklığı gözler önüne seriyor.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.