Punjab ve Haryana’da yeraltı sularının kötüye kullanılmasını engellemek için bedava elektriği sınırlayın: Parl paneli | Chandigarh Haberleri

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
CHANDIGARH: Bir parlamento daimi komitesi, yeraltı suyunun kötüye kullanılmasını azaltmak için çiftçilere ücretsiz elektriğin kısıtlanmasını tavsiye etti. Sulama için yeraltı suyunun aşırı kullanımı Pencap ve Haryana’da büyük bir sorun haline geldi.
Pencap ve Haryana’daki yıllık yeraltı suyu tüketimi, yıllık geri kazanılabilir yeraltı suyu kaynaklarından daha fazladır. %61,6’lık ulusal ortalamaya karşılık, Pencap ve Haryana’daki toplam yeraltı suyu çekimi sırasıyla %164,42 ve %134,56’dır.

Yakalama (15)


Pencap’ta her yıl çıkarılan 33,85 milyar metreküp (BCM) yeraltı suyunun 32,80 BCM’si (%97) sulama amacıyla kullanılırken, Haryana’da 11,61 BCM’nin 10,47 BCM’si (%90) yeraltı suyu çekimi sulama amaçlı yapılmaktadır.
altında Su Kaynakları Daimi Komitesi Jal Shakti bakanlığı Pazartesi günü Lok Sabha’da ‘Yeraltı suyu: değerli ama azalan bir kaynak’ konulu ikinci raporu sundu. Punjab ve Haryana, çiftçilere bedava elektrik sağlayan birkaç eyalet arasında yer alıyor. Bazı eyaletler jeton ücreti toplar.
Birkaç girişimden sonra, Su Kaynakları, Nehir Geliştirme ve Ganga Gençleştirme Bakanlığı, devletleri tarım için enerji sübvansiyonlarını azaltmaya veya ortadan kaldırmaya ikna edemediğini ifade etti.
Komisyon, eyalet hükümetleri tarafından sağlanan sübvansiyonlu elektriğin, çiftçilerin bunu yeraltı suyunu emen pompaları çalıştırmak için yoğun bir şekilde kullanması nedeniyle, yeraltı suyunun aşırı çıkarılmasına yol açtığını kaydetti. Çiftçilere ücretsiz elektriğin kısıtlanmasının kesinlikle yeraltı sularının kötüye kullanımını azaltacağını savundu.
“Yeraltı sularının bu şekilde aşırı kullanılmasının ana nedeni, bir yandan su, elektrik, gübre için aşırı sübvansiyonlu fiyatlar yoluyla güçlü bir şekilde teşvik edilen ve bunların üretimi için pazarları güvence altına alan su tüketen pirinç ve şeker kamışı mahsullerinin yaygın olarak yetiştirilmesidir. Pencap-Haryana kuşağında pirinç ve şeker kamışının hükümet tarafından belirlenen fiyatlarla şeker fabrikalarında tedarik edilmesi” denildi.
Komite, güç kaynağı için ön ödemeli kartların getirilmesi ve günde birkaç saat kısıtlamalar getirilmesi gibi önlemler formüle ederek elektrikli pompaların kullanımının caydırılmasını tavsiye etti.
Komite, bakanlıktan her iki tarafın da inisiyatif almasını istedi. güç bakanlığı ve önerilen yönde adımlar atmak için eyalet hükümetleriyle birlikte çalışan Tarım ve Çiftçi Refahı Bakanlığı. Komite ayrıca eylem raporunu da istedi.
Raporda, bozulma bildiren değerlendirme birimlerinin sayısının, 2020 değerlendirmesinde iyileşme gösteren birimlerin sayısından fazla olduğu belirtildi. ona
Hem Punjab hem de Haryana, izleme kuyularının %10’undan fazlasının 4 metreden fazla düşüş ve izole ceplerde daha derin su tablası (40 metre BGL’den fazla) gösterdiği eyaletler arasındaydı.
Düşük finansman
Yeraltı suyunun ihtiyatlı kullanımı için, mikro sulama Tarım ve Çiftçi Refahı Bakanlığı tarafından çeşitli planlar aracılığıyla teşvik edilmektedir. Komisyon, ciddi bir yeraltı suyu kriziyle karşı karşıya olan Pencap ve Haryana gibi eyaletlere mikro sulama sistemlerinin uygulanması için yetersiz miktarda para verildiğini iddia ederek memnuniyetsizliğini dile getirdi.
Komite, mikro sulama için finansman modelinin, merkezi olarak desteklenen programların ilkelerinden ziyade bölgedeki su kıtlığına dayanması gerektiğini önerdi. Komite, su açlığı çeken ve yeraltı sularının tükendiği alanlarda mikro sulamaya daha fazla merkezi destek verilmesini tavsiye etti.