Teknostresle baş etmenin yolları – YENİ ASYA

zitzit

New member
Teknostresle baş etmenin yolları – YENİ ASYA


Anadolu Üniversitesi SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, teknolojinin günlük hayatın içine kadar girdiği son yıllarda insanların kendini güncellemesi gerektiğini söyledi.


Özellikle işi gereği teknolojiyi profesyonel kullananların değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu vurgulayan Şahin, yerde konuda yeterliliklerin üzerine çıkıldığında stres yaşanabildiğini dile getirdi. Bunun teknostres olarak tanımlandığı sınamak veren Şahin, şöyle sürme etti: “Teknostres sadece psikolojik olarak olumsuzlama fizyolojik ve nörolojik olarak bile ele alınıyor. Teknostresi yaşama ve maruz kalma düzeyi sayı değişkenle ilgilidir. Yaş, teknostres düzeyini öngörmeye yarayan önemli değişebilir olarak ele alınabilir. Özellikle 25 yaşına kadar aslında sayı fazla maruz kalmıyoruz. 25 yaşından sonra teknolojiyi kullanmak iş gereği zorunluluktan oluyor. Belirli yeteneklere, eğilimlere sahip değilseniz ve her geçen gün değişerek teknolojiyi kullanmaya sürme etmek zorundaysanız teknostrese maruz kalıyorsunuz.”

İş değiştirmek teknostresi artırıyor

Doç. Dr. Şahin, teknolojiyi kullanma fazlalık hızlı uyarlanmış olmaya zorlanma durumlarında teknostres düzeyinin yetişkin ölçüde arttığına dikkati çekti. Kovid-19 salgını öncesinde 3 1000 öğretmenle emek yaptıklarını nâkil Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Pandemi, öğretmelerin teknoloji kullanımı fazlalık kendilerini zorlamasına neden oldu. Bu bile öğretmenlerin teknostres düzeyini yetişkin ölçüde değiştirdi.” İş değiştirmenin dahi teknostresi artırdığını, güdülenme alıştığı sayı tesisat ve yazılımı yeni işinde kullanamadığını kaydeden Şahin, “Problem fek becerisi yüksek olan bireyler henüz az düzeyde teknostres yaşıyor. Bu becerinin geliştirilmesi teknostresi düşürüyor. Yeniliklere açık olma bile söz konusu stresi azaltıyor. Değişimi takip etmek ve uyum sağlamak teknostresin düşmesini sağlayabilir.” niteleyerek konuştu.

AA



YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi’ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse da özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının tek bölümü, alıntılanan haber veya yazıya etkin link verilerek kullanılabilir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.